Felpörgetett megtérülés – az állami támogatás és a napelemes rendszerek terjedése

A háztartási napelemes rendszerek telepítésére is felhasználható állami támogatásoknak köszönhetően jelentősen megemelkedett az érdeklődés a megújuló energia felhasználása iránt. A megtérülési idő lerövidült, és egyre többen használják a házilag begyűjtött napenergiát az elektromos járművek töltésére is.

Elektromos autók töltése napelemekkel: a jelen és a jövő lehetőségei

Nyolcvanezer körül jár Magyarországon a háztartási méretű „naperőművek” száma, így valószínűleg a tervezettnél gyorsabban teljesül az a kormányzati terv, amely 2030-ra legalább 200 ezer ilyen rendszer telepítését tűzte ki célul. A hivatalos – az egy évvel ezelőtti helyzetet rögzítő – adatok 72 ezer háztartási napelemes rendszerről szólnak, amelyek beépített összteljesítménye 584 megawatt volt, ami nagyjából a harmada a paksi atomerőmű jelenlegi teljesítményének.

A rendszereket telepítő cégek elmondása szerint azonban az otthonteremtési támogatás bevezetése után az érdeklődés látványosan megugrott, és komoly roham indult a napelemekért. A forgalmazók az igények megháromszorozódásáról számolnak be. A jelenleg érvényes szabályok szerint a számlával igazolt felújítási költségek 50 százaléka, de maximum 3.000.000 forint lehet a támogatás összege. Az egyetlen komoly korlátozó feltétel az, hogy a támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50 százalékos arányban szerepelhet, ami egyébként nem azt jelenti, hogy akkor érhető el a maximális támogatás, ha megegyezik az anyagköltség és a munkadíj. A százalékos feltétel a támogatott összegre vonatkozik, így maga a projekt 75-25%-ban is teljes, 50%-os támogatottságot jelent.

Míg az állami támogatási program beindítása előtt a megtérülési idő tíz év körül volt, a visszatérítés miatt ez most jelentősen lerövidült. Egy átlagos, nem árammal fűtött családi házban a 18 ezer forint körüli havi villanyszámla kiváltásához egy 5 kilowattos rendszer is elég lehet. A panelek számának bővítésével megoldható a háztartásban lévő elektromos autók otthoni töltése is, és hát nehéz annál kedvezőbb árat elképzelni, mint amikor a jármű a helyben megtermelt áramból vételez.

Marad a szaldó

Az elszámolás kétfajta lehet, szaldós, illetve bruttó. A szaldó alapú elszámolásnál összevetik a hálózatba betáplált, illetve a nem napsütéses órákban onnan vételezett áram mennyiségét és ha a két mennyiség megegyezik, akkor nulla forint lesz a villanyszámla. A másik elszámolás lényege az, hogy külön-külön jegyzik a betáplált és a felhasznált árammennyiséget, ám az áramszolgáltatók kevesebbet fizetnek az átvett áramért, mint amennyit a vételezettért számítanak fel. Sokáig úgy volt, hogy a mostani állami támogatást igénybe vevők csak a kedvezőtlenebb, bruttó elszámolást választhatják, ám a közelmúltban közölték, további bejelentésig a szaldó elszámolás vonatkozik az otthonfelújítási támogatást igénylőkre is. A szaldó és bruttó elszámolás közötti különbségről itt írtunk korábban.

A napelemek élettartama legalább harminc év, a tapasztalatok azt mutatják, hogy még a húsz évnél régebben használt táblák is csak legfeljebb néhány százalékot veszítettek a hatásfokukból. A gyártók és a forgalmazók jellemzően 25-30 éves teljesítménygaranciát vállalnak, ez azt jelenti, hogy a panelek hatásfoka legfeljebb húsz százalékkal csökken. A háztetőre telepített modulok súlya elhanyagolható, télen egy-egy havazás során a táblákénál jóval nagyobb teher nehezedik a tetőre.

A napenergiával termelt egyenáramot váltóárammá átalakító, illetve a felesleges áramot a hálózatba tápláló inverterek élettartama is hosszú, legalább 15-20 éves. A karbantartás nem bonyolult, a gondozás a modulok tisztításából, illetve a rögzítőcsavarok ellenőrzéséből áll. Az inverter szerepéről itt tudtok bővebben olvasni!

A korszerű napelemes rendszerek kapcsolatban vannak az internettel, így a felhasználók a nap 24 órájában tudják követni az energiatermeléssel kapcsolatos adatokat. Az okos rendszert itt részleteztük.

Újabb programok kellenének

A szolgáltatók szerint a fejlesztés támogatási programok folyamatos elérhetővé tételére lenne szükség, a korábbi évek tapasztalatai is azt mutatják, hogy ha az ilyen források elérhetővé válnak, az emberek könnyebben szánják el magukat a beruházásra.  Ugyanakkor az is igaz, hogy ez a piac az ösztönzőktől függetlenül is dinamikusan fejlődik, a közvélemény-kutatások szerint a megkérdezett magyarok kétharmada szeretne otthonába napelemes rendszert telepíteni, mert azt környezettudatos és biztosan megtérülő beruházásnak tartja.

Környezettudatosság és értéknövelés

A megtérülésen túl az is fontos, hogy a napelemek használata valóban környezetbarát: nem kerül szén-dioxid az atmoszférába, így, ha még inkább elterjed a megújuló energiaforrások használata, jelentős mértékben csökkenhet az üvegházhatást fokozó gázok légköri koncentrációja. És a napelemek – éppen azért, mert csökkentik a házak fenntartási költségeit – egy adásvétel esetén megnövelik az eladósorba került ingatlan értékét.

További bejegyzések
Elvesztél az információk tengerében? Szaldó? Bruttó? Mi segítünk!

Meglévő rendszertulajdonosok, 2023.09.07. előtti igénybejelentéssel rendelkezők Nemrég írtunk blogot a várható fejleményekkel kapcsolatban, akkor azonban még csak kalkulálni tudtunk az esetleges lehetőségekkel. Nagy port kavart az a TikTok videó, amiben az éves szaldó megszüntetését vetítette előre Lantos Csaba energiaügyi miniszter a már meglévő napelemes rendszerek vonatkozásában. Ezt követően a Fidesz frakcióvezetője a bejelentés felülvizsgálatát kérte, […]

Tovább olvasom
Nézzük az aktuális helyzetet!

Kedves Ügyfeleink, Érdeklődők! Az elmúlt hetekben nap, mint nap fokozott figyelemmel kísérjük az őszre ígért konkrét információkat, ami egyaránt hatással lehet meglévő és leendő Ügyfeleinkre is. Ezért készítettünk egy rövid összefoglalót az aktuális helyzetről. Meglévő napelemes rendszerrel rendelkező Ügyfelek: Még van remény, nincs minden veszve! A múlt héten nagy port kavart Lantos Csaba energiaügyi miniszter […]

Tovább olvasom
Van már engedélyed?

Mi vonatkozik azokra, akik már rendelkeznek hálózatra visszatápláló (2022 októberig beadott igénybejelentés esetén) engedéllyel, szerződéssel? A jelenleg ismertek szerint még mindig azok járnak a legjobban, akik tavaly időben intézkedtek és akár önállóan, akár egy napelemes cégen keresztül, de beadták az igénybejelentésüket az áramszolgáltató felé. Náluk ugyanis minden feltétel adott. Az áramszolgáltató lassú ügyintézésének ellenére, mostanra […]

Tovább olvasom

Amennyiben kérdésed merült fel, vagy árajánlatot szeretnél kérni, fordulj hozzánk bizalommal! 

ImpresszumAdatkezelési tájékoztató
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram