Felpörgetett megtérülés – az állami támogatás és a napelemes rendszerek terjedése

A háztartási napelemes rendszerek telepítésére is felhasználható állami támogatásoknak köszönhetően jelentősen megemelkedett az érdeklődés a megújuló energia felhasználása iránt. A megtérülési idő lerövidült, és egyre többen használják a házilag begyűjtött napenergiát az elektromos járművek töltésére is.

Elektromos autók töltése napelemekkel: a jelen és a jövő lehetőségei

Nyolcvanezer körül jár Magyarországon a háztartási méretű „naperőművek” száma, így valószínűleg a tervezettnél gyorsabban teljesül az a kormányzati terv, amely 2030-ra legalább 200 ezer ilyen rendszer telepítését tűzte ki célul. A hivatalos – az egy évvel ezelőtti helyzetet rögzítő – adatok 72 ezer háztartási napelemes rendszerről szólnak, amelyek beépített összteljesítménye 584 megawatt volt, ami nagyjából a harmada a paksi atomerőmű jelenlegi teljesítményének.

A rendszereket telepítő cégek elmondása szerint azonban az otthonteremtési támogatás bevezetése után az érdeklődés látványosan megugrott, és komoly roham indult a napelemekért. A forgalmazók az igények megháromszorozódásáról számolnak be. A jelenleg érvényes szabályok szerint a számlával igazolt felújítási költségek 50 százaléka, de maximum 3.000.000 forint lehet a támogatás összege. Az egyetlen komoly korlátozó feltétel az, hogy a támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50 százalékos arányban szerepelhet, ami egyébként nem azt jelenti, hogy akkor érhető el a maximális támogatás, ha megegyezik az anyagköltség és a munkadíj. A százalékos feltétel a támogatott összegre vonatkozik, így maga a projekt 75-25%-ban is teljes, 50%-os támogatottságot jelent.

Míg az állami támogatási program beindítása előtt a megtérülési idő tíz év körül volt, a visszatérítés miatt ez most jelentősen lerövidült. Egy átlagos, nem árammal fűtött családi házban a 18 ezer forint körüli havi villanyszámla kiváltásához egy 5 kilowattos rendszer is elég lehet. A panelek számának bővítésével megoldható a háztartásban lévő elektromos autók otthoni töltése is, és hát nehéz annál kedvezőbb árat elképzelni, mint amikor a jármű a helyben megtermelt áramból vételez.

Marad a szaldó

Az elszámolás kétfajta lehet, szaldós, illetve bruttó. A szaldó alapú elszámolásnál összevetik a hálózatba betáplált, illetve a nem napsütéses órákban onnan vételezett áram mennyiségét és ha a két mennyiség megegyezik, akkor nulla forint lesz a villanyszámla. A másik elszámolás lényege az, hogy külön-külön jegyzik a betáplált és a felhasznált árammennyiséget, ám az áramszolgáltatók kevesebbet fizetnek az átvett áramért, mint amennyit a vételezettért számítanak fel. Sokáig úgy volt, hogy a mostani állami támogatást igénybe vevők csak a kedvezőtlenebb, bruttó elszámolást választhatják, ám a közelmúltban közölték, további bejelentésig a szaldó elszámolás vonatkozik az otthonfelújítási támogatást igénylőkre is. A szaldó és bruttó elszámolás közötti különbségről itt írtunk korábban.

A napelemek élettartama legalább harminc év, a tapasztalatok azt mutatják, hogy még a húsz évnél régebben használt táblák is csak legfeljebb néhány százalékot veszítettek a hatásfokukból. A gyártók és a forgalmazók jellemzően 25-30 éves teljesítménygaranciát vállalnak, ez azt jelenti, hogy a panelek hatásfoka legfeljebb húsz százalékkal csökken. A háztetőre telepített modulok súlya elhanyagolható, télen egy-egy havazás során a táblákénál jóval nagyobb teher nehezedik a tetőre.

A napenergiával termelt egyenáramot váltóárammá átalakító, illetve a felesleges áramot a hálózatba tápláló inverterek élettartama is hosszú, legalább 15-20 éves. A karbantartás nem bonyolult, a gondozás a modulok tisztításából, illetve a rögzítőcsavarok ellenőrzéséből áll. Az inverter szerepéről itt tudtok bővebben olvasni!

A korszerű napelemes rendszerek kapcsolatban vannak az internettel, így a felhasználók a nap 24 órájában tudják követni az energiatermeléssel kapcsolatos adatokat. Az okos rendszert itt részleteztük.

Újabb programok kellenének

A szolgáltatók szerint a fejlesztés támogatási programok folyamatos elérhetővé tételére lenne szükség, a korábbi évek tapasztalatai is azt mutatják, hogy ha az ilyen források elérhetővé válnak, az emberek könnyebben szánják el magukat a beruházásra.  Ugyanakkor az is igaz, hogy ez a piac az ösztönzőktől függetlenül is dinamikusan fejlődik, a közvélemény-kutatások szerint a megkérdezett magyarok kétharmada szeretne otthonába napelemes rendszert telepíteni, mert azt környezettudatos és biztosan megtérülő beruházásnak tartja.

Környezettudatosság és értéknövelés

A megtérülésen túl az is fontos, hogy a napelemek használata valóban környezetbarát: nem kerül szén-dioxid az atmoszférába, így, ha még inkább elterjed a megújuló energiaforrások használata, jelentős mértékben csökkenhet az üvegházhatást fokozó gázok légköri koncentrációja. És a napelemek – éppen azért, mert csökkentik a házak fenntartási költségeit – egy adásvétel esetén megnövelik az eladósorba került ingatlan értékét.

További bejegyzések
Hitelkonstrukció vállalkozások számára 2023-ban

A kamatlábak magasak, a hitelfeltételek szigorodnak, forgóeszközhitel-szükséglet megnőtt, az energiahatékonysági fejlesztésekhez pedig forrásokra van szüksége a kkv-knak. A magyar kkv-k talpon maradásának és versenyképességének megőrzése érdekében a kormány arról döntött, hogy 2023 első félévében kezelési költség nélkül, a piaci kamatszinthez képest rendkívül kedvező, évi 5%-os ügyfélkamattal elérhetővé teszi a Széchenyi Kártya Program hiteltermékeit. 2023 januártól […]

Tovább olvasom
Otthonfelújítási támogatás 2022.12.31. után

Meghosszabbította a kormány az otthonfelújítási támogatás igénylésének határidejét három hónappal, de csak speciális esetekben. A támogatást 2023.03.31-ig vehetik igénybe azok, akik kizárólagosan vagy részben napelemes rendszert szerettek volna elszámolni és Mivel sok mindenkinek elhúzódtak a folyamatban lévő projektjei, mint pl a tetőáthajtás, sok esetben a napelemes rendszer nem kerülhetett fel a tetőre, a Kormány erre […]

Tovább olvasom
Nem érdemes tovább várni, pályázat nélkül is megéri napelemet telepíttetni!

Marad a rezsicsökkentés, a Magyar Kormány szerint mintegy 100 ezer kkv részére, azonban ennek szigorú feltételei vannak. Blogbejegyzéseinkben ezeket szedtük össze, illetve, hogy mire számíthatnak azok a vállalkozások, akik kiesnek a kedvezményes villamosenergia- és földgázárra jogosultak köréből. Kitérünk arra is, hogy melyik két fontos dátumot kell feljegyezzük a közeljövőre vonatkozóan. 2022. augusztus 1-től megváltozik az […]

Tovább olvasom

Amennyiben kérdésed merült fel, vagy árajánlatot szeretnél kérni, fordulj hozzánk bizalommal! 

ImpresszumAdatkezelési tájékoztató
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram