Fontos határidő kitolásával teremtene egyértelmű helyzetet a napelemes iparág

2021. június 30. – Otthonfelújítási program elszámolás változás Eddig az időpontig a megszokott szaldó elszámolási rendszerben szerződhetnek a pályázók, ezt követően azonban már csak – az eddigiekhez képest hátrányosabb, részleteiben még nem ismert – bruttó elszámolásban köthetnek szerződést az áramszolgáltatókkal. Az új elszámolás akár kétszer akkora napelemes rendszert is jelenthet, így akik fűtést is terveznek korszerűsíteni, nekik ez óriási plusz költséggel fog járni, amennyiben a támogatást igénybe szeretnék venni.

7 pontból álló javaslatot nyújtott be a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) az új elszámolási rendszer kialakítási folyamatát koordináló Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kérésére.

  1. A szaldó elszámolást felváltó bruttó pénzügyi elszámolás: A HMKE (háztartási méretű kiserőmű) által megtermelt és közcélú hálózatba visszatáplált villamos energiát a hálózati szolgálattó DSO (vagyis az elosztó cég) teljes egészében vásárolja meg az aktuális piaci – tehát az aktuális bruttó hatósági áron.
  2. A HMKE által megtermelt és a hálózatba visszatáplált teljes villamos energia mértékéig jogosult villamos energiát felhasználni a mindenkori bruttó lakossági ár 20%-áért a termelő tulajdonában álló más ingatlanban – közös mérlegkör.
  3. Fűtések elektrifikációjának ösztönzése. A B vezérelt H és Geo fűtési tarifákkal szemben is legyen elszámolható pénzügyi alapon a teljes HMKE által megtermelt villamos energia mennyiség.
  4. Elektromobilitás és házi villamosenergia-tárolás ösztönzése. A szaldó elszámolás felváltásával egyidejűleg bevezethetnénk az elektromos autók otthoni töltésének kedvezményes időszakát (lásd okosmérés javaslat), ahol a csúcsidőn kívüli időszakban a B vezérelt H és Geo fűtési tarifához hasonló mértékű áron lehetne tölteni az elektromos autót vagy a házi akkus energiatárolót. Ezzel a kedvezményes töltési lehetőséggel szemben is legyen elszámolható pénzügyi alapon a HMKE által megtermelt teljes villamos energia mennyiség.
  5. Okosmérés. A szaldó elszámolás módosításával javasoljuk az okosmérés lehetőségei jogszabályi hátterének megteremtését is. Javasoljuk, hogy tarifa idősávokkal ösztönözzük a villamosenergia csúcsidőn kívüli felhasználását. A DSO-k által telepített digitális mérők mindegyike alkalmas többtarifás mérésre, ahol lehetséges, be kell vezetni, hogy a csúcsidőn kívüli időszakokban a B vezérelt tarifával azonos áron lehessen megvásárolni a villamos energiát.
  6. A beruházási támogatást igénybe vevőkre vonatkozólag a 2021.06.30-ig benyújtott igénybejelentés legyen a mérvadó határidő.
  7. A szaldós elszámolásban a HMKE rendszerek AC oldali teljesítmény maximuma 50 kVA. Javasoljuk, hogy a Bruttó elszámolással párhuzamosan ez a határ emelkedjen fel 200 kVA-ra.
További bejegyzések
A jövő energiatárolóit teszteli az MVM Csoport

Az MVM Démász hálózatán három, összesen 2000 kilowattóra kapacitású energiatárolót tesztel az MVM Csoport. Három energiatárolási pilotprojektet indított el az MVM Démász Áramhálózati Kft. Az MVM Csoport hálózati cégében alkalmazott kísérleti rendszerek célja, hogy javítsák a szolgáltatásminőséget, illetve stabilizálják a villamosenergia-hálózatok feszültségét.  A társaság két energiatárolója kisfeszültségű (0,4 kilovoltos – kV) hálózatra, egy pedig középfeszültségre […]

Tovább olvasom
A Nissan egy másik japán céggel együtt a villanyautók elhasznált akkumulátorainak ad munkát.

Élettartamuk során az elektromos járművek szén-dioxid-kibocsátása lényegesen kisebb, mint a hagyományos autóké – viszont a Nissan szerint a valódi fenntarthatóság érdekében meg kell duplázni ezeknek az akkumulátoroknak az élettartamát. A japán autógyártó már a tisztán elektromos modell, a Leaf 2010 decemberi piacra dobása előtt a Sumitomo vállalattal közösen létrehozta a 4R Energy nevű céget, amely […]

Tovább olvasom
Napelemparkot adtak át kedden a Veszprém megyei Öskün. A tíz megawatt teljesítményű erőmű több mint ötezer család villamosenergia-ellátását biztosítja.

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára az átadó ünnepségen hangsúlyozta: a kormány azt célozta meg, hogy 2030-ra a villamosenergia-termelés 90 százaléka szén-dioxid-kibocsátás nélkül történjen, ezen az úton pedig jelentős lépés a napelemparkok megvalósulása. Steiner Attila elmondta, hogy jelenleg Magyarországon 2300 megawatt az összes naperőmű-kapacitás, ami meghaladja […]

Tovább olvasom
ImpresszumAdatkezelési tájékoztató
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram