VÁLTOZIK A NAPELEMES RENDSZEREK ENGEDÉLYEZTETÉSE 2021. MÁJUS 1-JÉTŐL!

Családi ház vagy lakás (építés, korszerűsítés) villanyszerelési munkáival kapcsolatban az első kérdés, ami felmerülhet, hogy milyen mérőhelyet csináltassunk. Három fázisú mérőhely kialakítása eddig akkor volt javasolt, ha nagyobb teljesítményű eszközöket szerettünk volna használni (klíma, villamos főzőlap, szauna, egyéb nagy teljesítményű, motorikus indítású gépek) és feltételeztük, hogy 1x32A (azaz 7360 Watt) teljesítmény nem lesz elegendő.
A lakossági felhasználók számára elérhető kisfeszültségű villamos hálózat mindenhol háromfázisú, így a 3 fázis szinte mindenhol a fogyasztók rendelkezésére áll.

A tápellátás feszültségét illetően az egyfázisú rendszer 230V, míg a háromfázisú 400V feszültségű.

2021. április 30-a után az áramszolgáltató felé leadott napelemes rendszer csatlakozási kérelmet egy fázison már csak 2,5 kW-os inverterig lehet leadni. Ha valaki ennél nagyobb invertert szeretne a napelem rendszerébe illeszteni, akkor fel kell fejlesztetnie a hálózatát 3 fázisra. Egy 2,5 kW-os inverter okos rendszer esetében 3,4 KW-ig terhelhető, de ez az optimálisabb eset. Egy ekkora rendszer nagyjából 13 000 Ft-os havi villanyszámlát vált ki.

2021. április 30-tól tehát, ha napelemes rendszert szeretne és csak egy fázisa van, akkor azt fel kell bővítenie 3 fázisra.
Ez sajnos plusz költséggel fog járni. Jelenleg 32A költségmentes a szolgáltató felé. Így, ha egy fázisról egy szokványos 3x16A-re váltunk, akkor az összesen 48A-ból csak 32A lesz költségmentes. A fennmaradó 16A díja amperenként pedig 3.600 Ft + ÁFA.

További akadály lehet a mérőhely elhelyezkedése, amit szintén figyelembe vesz az áramszolgáltató és amennyiben az házon belül van, a villanyóra kihelyeztetését is vállalnia kell a megrendelőnek, hogy megtörténjen a teljesítménynövelés.

A háromfázisú invertereknél szintén probléma, hogy mindegyik egy minimális darabszámú napelemmel indul el, amit a SolarEdge új háromfázisú, kisteljesítményű inverterek forgalomba hozásával oldott meg. Így tehát, függetlenül a napelemek magas teljesítményétől, a korábbi 14-hez képest, már akár 8 panellel is elindul egy háromfázisú inverter.

További bejegyzések
A jövő energiatárolóit teszteli az MVM Csoport

Az MVM Démász hálózatán három, összesen 2000 kilowattóra kapacitású energiatárolót tesztel az MVM Csoport. Három energiatárolási pilotprojektet indított el az MVM Démász Áramhálózati Kft. Az MVM Csoport hálózati cégében alkalmazott kísérleti rendszerek célja, hogy javítsák a szolgáltatásminőséget, illetve stabilizálják a villamosenergia-hálózatok feszültségét.  A társaság két energiatárolója kisfeszültségű (0,4 kilovoltos – kV) hálózatra, egy pedig középfeszültségre […]

Tovább olvasom
A Nissan egy másik japán céggel együtt a villanyautók elhasznált akkumulátorainak ad munkát.

Élettartamuk során az elektromos járművek szén-dioxid-kibocsátása lényegesen kisebb, mint a hagyományos autóké – viszont a Nissan szerint a valódi fenntarthatóság érdekében meg kell duplázni ezeknek az akkumulátoroknak az élettartamát. A japán autógyártó már a tisztán elektromos modell, a Leaf 2010 decemberi piacra dobása előtt a Sumitomo vállalattal közösen létrehozta a 4R Energy nevű céget, amely […]

Tovább olvasom
Napelemparkot adtak át kedden a Veszprém megyei Öskün. A tíz megawatt teljesítményű erőmű több mint ötezer család villamosenergia-ellátását biztosítja.

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára az átadó ünnepségen hangsúlyozta: a kormány azt célozta meg, hogy 2030-ra a villamosenergia-termelés 90 százaléka szén-dioxid-kibocsátás nélkül történjen, ezen az úton pedig jelentős lépés a napelemparkok megvalósulása. Steiner Attila elmondta, hogy jelenleg Magyarországon 2300 megawatt az összes naperőmű-kapacitás, ami meghaladja […]

Tovább olvasom

Amennyiben kérdésed merült fel, vagy árajánlatot szeretnél kérni, fordulj hozzánk bizalommal! 

ImpresszumAdatkezelési tájékoztató
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram