Otthonfelújítási támogatás - elszámolási tapasztalatok!

Pályázatírónk, Fekécs Levente eddig 16 kérelmet nyújtott be az ügyfelek nevében (ebből eddig 6 került kifizetésre, 10 még várakozik) így kijöttek a "gyermekbetegségek".

Néhány fontos dolgot osztott meg Facebook oldalán, amire érdemes figyelni mindenkinek, aki ilyen támogatás visszaigénylésére "adja a fejét":

„A támogatás - ahogy a kormányrendelet is írja - kizárólag lakásra, lakóházra vagy tanyára nyújtható és csak a tulajdoni lapon lévő megnevezés az érdekes. Ahol új lakóingatlan létesült, tapasztalataim szerint elmarad az épület feltüntetése az ingatlan nyilvántartásban, azaz a korábban telekként (beépítetlen terület) létező ingatlan úgy marad, nem kerül átminősítésre, így a támogatási kérelem is elutasításra kerül.

Erre mindig érdemes a kérelem benyújtása előtt ránézni az ügyfélkapuval elérhető www.foldhivatal.hu honlapon lévő online lekérdezési lehetőség keretében, még akkor is, ha nem mi építkeztünk, hanem úgy vásároltuk az ingatlant.

Ugyanez igaz arra az esetre is, amikor tudomásunk szerint lakóházban élünk, azonban bármilyen okból valójában, amiben lakunk a földhivatalnál nem így van feltüntetve (pl. nyaraló, üdülő, gazdasági épület stb.). Ezek sem lesznek jók, ezzel is csinálni kell valamit, attól függően, hogy melyik verzió van a tulajdoni lapon feltüntetve. Adott esetben megoldhatatlan is lehet az átminősítés, akkor pedig bele se kezdjünk a beruházásba, mert támogatás nem lesz rá.

Másik fontos dolog a köztartozás mentesség kérdésköre. Találkoztam már olyannal, hogy az ügyfél meggyőződése szerint nincs köztartozása, erről nyilatkozik is a kérelemben, majd köztartozás miatt elutasítják a kérelmet.

Ilyen eset elvileg ott nem fordulhat elő, ahol kizárólag bérből élnek az ügyfelek (kivéve, ha a bérből levont közterheket a munkáltató nem fizeti be a költségvetésbe), de ahol az igénylő őstermelő is, vagy egyéni vállalkozása van ennek okán előfordulhat ez a probléma is. Sőt akár egy elfelejtett kamarai tagdíj, vagy egy be nem fizetett gépjárműadó, ingatlan adó stb. is okozhat ilyen gondot, hiszen ezek is köztartozásnak minősülnek.

Ha bizonytalan valaki abban, hogy ennek a feltételnek megfelel-e, az kérjen köztartozásról igazolást a NAV-tól, abból kiderül.

Érdemes a fentieket figyelembe venni, hogy elkerüljük a bosszankodást. Szerencsére a támogatás igénylés újra benyújtható 2022.12.31.-ig, ha a probléma elhárult.

Mivel szabály szerint az utolsó számla kifizetését követően 60 nap van a támogatás benyújtására, ha ez az idő eltelik addigra, akkor sincs probléma, ugyanis egy támogatható tevékenységhez tartozó anyag vásárlásával - annak számlájával - a kérdés megoldható.”

További kérdések, illetve a támogatás benyújtása érdekében fordulhatnak bizalommal Levente felé is, aki bőségesen rendelkezik tapasztalattal más jellegű pályázatok elszámolásában is!

További bejegyzések
A jövő energiatárolóit teszteli az MVM Csoport

Az MVM Démász hálózatán három, összesen 2000 kilowattóra kapacitású energiatárolót tesztel az MVM Csoport. Három energiatárolási pilotprojektet indított el az MVM Démász Áramhálózati Kft. Az MVM Csoport hálózati cégében alkalmazott kísérleti rendszerek célja, hogy javítsák a szolgáltatásminőséget, illetve stabilizálják a villamosenergia-hálózatok feszültségét.  A társaság két energiatárolója kisfeszültségű (0,4 kilovoltos – kV) hálózatra, egy pedig középfeszültségre […]

Tovább olvasom
A Nissan egy másik japán céggel együtt a villanyautók elhasznált akkumulátorainak ad munkát.

Élettartamuk során az elektromos járművek szén-dioxid-kibocsátása lényegesen kisebb, mint a hagyományos autóké – viszont a Nissan szerint a valódi fenntarthatóság érdekében meg kell duplázni ezeknek az akkumulátoroknak az élettartamát. A japán autógyártó már a tisztán elektromos modell, a Leaf 2010 decemberi piacra dobása előtt a Sumitomo vállalattal közösen létrehozta a 4R Energy nevű céget, amely […]

Tovább olvasom
Napelemparkot adtak át kedden a Veszprém megyei Öskün. A tíz megawatt teljesítményű erőmű több mint ötezer család villamosenergia-ellátását biztosítja.

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára az átadó ünnepségen hangsúlyozta: a kormány azt célozta meg, hogy 2030-ra a villamosenergia-termelés 90 százaléka szén-dioxid-kibocsátás nélkül történjen, ezen az úton pedig jelentős lépés a napelemparkok megvalósulása. Steiner Attila elmondta, hogy jelenleg Magyarországon 2300 megawatt az összes naperőmű-kapacitás, ami meghaladja […]

Tovább olvasom

Amennyiben kérdésed merült fel, vagy árajánlatot szeretnél kérni, fordulj hozzánk bizalommal! 

ImpresszumAdatkezelési tájékoztató
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram