Hogyan szívják fel és tárolják az energiát a napelemek?

A nap energiája különböző módon fejeződik ki, attól függően, hogy milyen anyagokkal lép kölcsönhatásba.

A napelemeket olyan anyagokból építik, amelyek fizikailag kölcsönhatásba lépnek a napenergia bizonyos hullámhosszaival. Ez lehetővé teszi számukra a napenergia villamos energiává történő átalakítását. A napelemek így tudják elnyelni és tárolni az energiát.

Mi van a napelemben?

  • A hagyományos napelemek szilíciumkristályokkal készülnek .
  • A szilícium nagyon különleges anyag. Elektromos áramot hoz létre napfénnyel. Ennek az az oka, hogy az elektronok szilíciumatomot alkotnak.
  • Amikor a napfény eléri a bőrt, a test atomjaiban lévő elektronok gyorsan rezegnek, így hőt termelnek. De az elektronok mást tesznek a szilíciumban. Az elektronok elkezdenek mozogni. Ez azt jelenti, hogy a nap energiája elektromos áramba kerül.

Az újabb, vékony film napelemek hasonló módon működnek. A szilícium helyett inkább

  • Kadmium-tellurid (CdTe)
  • Amorf szilícium (a-Si)
  • Rézindium-gallium-szelenid (CIGS)
  • Gallium-arzén (GaAs)

Az ezekből készült kristályok kisebbek és előállításuk olcsóbb. Pedig nem olyan jók az áramtermelésben, mint a szilícium. A vékony film napelemeket inkább kereskedelmi projektekhez, műholdakhoz és űrhajókhoz használják.

A szilícium vagy a vékony film napelemek elnyelik a nap fényét, az elektronok pedig magasabb energiaszintre ütköznek és aktivizálódnak. Amint eléri ezt a magasabb energiaszintet, rajtunk múlik, hogy megragadjuk-e és irányítjuk-e az elektromosságot.

Apró vezetékek sora létrehozza az elektromos áramot vezető „mini autópályák” hálózatát a napelemen belül. Ezek mind egy erőátalakítóhoz kötődnek . Az inverterek megváltoztatják a nyers elektromos áramot, egyenáramról váltakozó áramra. Az otthona hálózati áramellátásra van bekötve, így az inverterek lényegében felhasználhatóvá teszik az áramot.

Tárolják-e az energiát a napelemek?

Röviden, nem. Ez volt az egyik legnagyobb kihívás a napenergia-fejlesztők számára. Bár nagyszerű tiszta energiát termelni, a kevesebb napos és alacsonyabb termeléssel járó napok azt jelenthetik, hogy mindenképp be kell csatlakoznia az elektromos hálózatba. 

Napelemek az extra energia tárolásához:

Az akkumulátor tárolása egy másik lehetőség a napenergia tárolására. Az olyan vállalatok, mint a Tesla , az LG és a sonnenBatterie olyan akkumulátorokat gyártanak, amelyek elérhetőbbé teszik a napenergia tárolását. Az elemek lehetőséget nyújtanak a hálózattól való nagyobb függetlenségre. Éjszaka energiát meríthet az akkumulátorából , ahelyett, hogy átállna a közüzemi energiára, ha a nap már nem süt.

Az akkumulátor biztonsági mentése áramkimaradás esetén is hasznos lehet. Egy-két napig futtathatja készülékeit és elektronikáját napelem segítségével. Ez általában elegendő idő ahhoz, hogy helyreálljon minden.

További bejegyzések
A jövő energiatárolóit teszteli az MVM Csoport

Az MVM Démász hálózatán három, összesen 2000 kilowattóra kapacitású energiatárolót tesztel az MVM Csoport. Három energiatárolási pilotprojektet indított el az MVM Démász Áramhálózati Kft. Az MVM Csoport hálózati cégében alkalmazott kísérleti rendszerek célja, hogy javítsák a szolgáltatásminőséget, illetve stabilizálják a villamosenergia-hálózatok feszültségét.  A társaság két energiatárolója kisfeszültségű (0,4 kilovoltos – kV) hálózatra, egy pedig középfeszültségre […]

Tovább olvasom
A Nissan egy másik japán céggel együtt a villanyautók elhasznált akkumulátorainak ad munkát.

Élettartamuk során az elektromos járművek szén-dioxid-kibocsátása lényegesen kisebb, mint a hagyományos autóké – viszont a Nissan szerint a valódi fenntarthatóság érdekében meg kell duplázni ezeknek az akkumulátoroknak az élettartamát. A japán autógyártó már a tisztán elektromos modell, a Leaf 2010 decemberi piacra dobása előtt a Sumitomo vállalattal közösen létrehozta a 4R Energy nevű céget, amely […]

Tovább olvasom
Napelemparkot adtak át kedden a Veszprém megyei Öskün. A tíz megawatt teljesítményű erőmű több mint ötezer család villamosenergia-ellátását biztosítja.

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára az átadó ünnepségen hangsúlyozta: a kormány azt célozta meg, hogy 2030-ra a villamosenergia-termelés 90 százaléka szén-dioxid-kibocsátás nélkül történjen, ezen az úton pedig jelentős lépés a napelemparkok megvalósulása. Steiner Attila elmondta, hogy jelenleg Magyarországon 2300 megawatt az összes naperőmű-kapacitás, ami meghaladja […]

Tovább olvasom

Amennyiben kérdésed merült fel, vagy árajánlatot szeretnél kérni, fordulj hozzánk bizalommal! 

ImpresszumAdatkezelési tájékoztató
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram