Hogyan javítja a napenergia a környezetet?

Nem titok, hogy a napelem energiája sokkal jobb a környezet számára, mint a fosszilis tüzelőanyagokból előállított hagyományos energia. 

A napelemek által termelt tiszta energia gyorsan kompenzálja a gyártásukhoz szükséges energiát. Egyéb pozitív környezeti hatásokkal, például a vízfelhasználás csökkentésével együtt a fogyasztók megnyugodhatnak, hogy a napelemek jelentős pozitív hatással vannak a környezetre.

Napelemek és szénerőművek

Az elektromos hálózat otthonait általában szénerőművek működtetik. Ha összehasonlítja a napenergia hatásait, könnyen belátható, hogy a napelemek hogyan segítik a környezetet. Az alábbiak szerint csökkentheti a napenergia a szén-dioxid-kibocsátást, a vízfogyasztást és a levegőszennyezést:

  • Az életciklus alatt a szén-dioxid-kibocsátás 95%-kal alacsonyabb, mint a széné
  • Az összes vízfogyasztás 99%-kal alacsonyabb, mint a széné
  • Az összes légszennyezés 99%-kal alacsonyabb, mint a széné

A napenergia szénköltsége

Noha a napelemekből történő energiatermeléshez nincs szén-dioxid-kibocsátás, a panelek szállítása, telepítése és karbantartása szén-dioxid-kibocsátást eredményez. A napelemek gyártásának szénlábnyoma termelési régiónként nagyban változik, nagyban függ attól az elsődleges tüzelőanyagtól, amelyre egy régió támaszkodik az energiájához. 2014-ben egy tanulmány kimutatta, hogy a Kínában gyártott napelem szénlábnyoma, ahol a szénre erősen támaszkodnak az áram szempontjából, kétszer akkora, mint egy Európában gyártott panel esetében.

A panelek gyártásának energiaköltségei ellenére a legtöbb napelem csak 2 éven belül fizeti vissza a gyártásukba fektetett kezdeti energiát. Figyelembe véve a szokásos 30 éves napelemek élettartamát, az ezekből a panelekből előállított tiszta energia jóval meghaladja a gyártásukhoz szükséges energiát.

Ennek ellenére a napenergia-ipar tovább javíthatja gyakorlatát. A tiszta energia terjedésével a napelemek gyártásához felhasznált energia nagyobb része maga is megújuló forrásokból származik, ami még jobban csökkenti a napelemek életciklus-kibocsátását.

Környezettudatos fogyasztóként pozitív hatást érhet el, ha információkat kér a napelem panel gyártó cégről. Viszont a telepítőket arra késztetik, hogy kérjék ezeket az információkat a gyártóktól, és válasszák ki a felelős környezeti gyakorlattal rendelkező gyártókat. Az általunk forgalmazott napelemeket itt találjátok!

Ennek eredményeként a gyártók pénzügyi ösztönzést kapnak gyakorlataik javítására. A környezetbarát fogyasztóknak olyan gyártókat is választaniuk kell, amelyek átlátható információkat nyújtanak gyártási gyakorlatukról. Mivel a fogyasztók választása a környezetbarát gyártók preferenciáját jelzi, az ipar továbbra is a még zöldebb jövő felé halad.

A Solar a környezet javát szolgálja:

A napelem telepítése a legjobb, amit tehet a környezet javára. Az átlagos naprendszer ugyanannyi tiszta energiát termel, mint 16 000 mérföld megtétele! A napelem gyártási folyamatai tovább javulnak, hogy tovább csökkentsék a napenergia szénköltségeit. Kezdjen még most napelemet használni és segítse a környezetet!

További bejegyzések
A jövő energiatárolóit teszteli az MVM Csoport

Az MVM Démász hálózatán három, összesen 2000 kilowattóra kapacitású energiatárolót tesztel az MVM Csoport. Három energiatárolási pilotprojektet indított el az MVM Démász Áramhálózati Kft. Az MVM Csoport hálózati cégében alkalmazott kísérleti rendszerek célja, hogy javítsák a szolgáltatásminőséget, illetve stabilizálják a villamosenergia-hálózatok feszültségét.  A társaság két energiatárolója kisfeszültségű (0,4 kilovoltos – kV) hálózatra, egy pedig középfeszültségre […]

Tovább olvasom
A Nissan egy másik japán céggel együtt a villanyautók elhasznált akkumulátorainak ad munkát.

Élettartamuk során az elektromos járművek szén-dioxid-kibocsátása lényegesen kisebb, mint a hagyományos autóké – viszont a Nissan szerint a valódi fenntarthatóság érdekében meg kell duplázni ezeknek az akkumulátoroknak az élettartamát. A japán autógyártó már a tisztán elektromos modell, a Leaf 2010 decemberi piacra dobása előtt a Sumitomo vállalattal közösen létrehozta a 4R Energy nevű céget, amely […]

Tovább olvasom
Napelemparkot adtak át kedden a Veszprém megyei Öskün. A tíz megawatt teljesítményű erőmű több mint ötezer család villamosenergia-ellátását biztosítja.

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára az átadó ünnepségen hangsúlyozta: a kormány azt célozta meg, hogy 2030-ra a villamosenergia-termelés 90 százaléka szén-dioxid-kibocsátás nélkül történjen, ezen az úton pedig jelentős lépés a napelemparkok megvalósulása. Steiner Attila elmondta, hogy jelenleg Magyarországon 2300 megawatt az összes naperőmű-kapacitás, ami meghaladja […]

Tovább olvasom

Amennyiben kérdésed merült fel, vagy árajánlatot szeretnél kérni, fordulj hozzánk bizalommal! 

ImpresszumAdatkezelési tájékoztató
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram