Éjjel működnek a napelemek?

A rövid válasz: nem. A napenergia-rendszerek csak nappal működnek. A napból származó energia kulcsfontosságú ahhoz, hogy a napelem hogyan változtatja elektromos árammá a fényt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a napenergia éjjel-nappal nem működtetheti otthonát! 

Hogyan működnek a napelemek

A napelemek cellákból állnak. Minden cella képes villamos energia előállítására, amely két vékony félvezető anyagból álló lemezből, általában szilíciumból készül. Erről itt olvashattatok már korábban! Mivel a szilícium önmagában nem nagy vezető, az egyes ostyákat szennyeződésekkel „adalékolják”, hogy hatékonyabbá váljanak. Az egyik ostyát foszforral adalékolják, hogy több szabad elektron jöjjön létre, ami negatívabbá teszi az ostyát. A másik ostya bórral van befűzve, amely több receptorlyukkal rendelkezik az elektronok számára, vagyis pozitívabb. Amikor a két oldal össze van kötve, a szabad elektronok negatívról pozitív ostyára mozognak, amíg el nem érik az egyensúlyt.

Elektromos mező jön létre, amely más szabad elektronokat elmozdít a pozitív oldalról vissza a negatív felé. Itt jön be a nap. A napfény fotonként vagy energiacsomagként halad. Amikor egy foton eltalálja a napelemet, az kiszorítja az elektront, létrehozva egy elektronteret. Az elektron csak meg akarja tölteni a teret, de az elektromos mező a teret a pozitív oldalra, a szabad elektron pedig a negatív oldalra mozgatja. Ahhoz, hogy visszatérjen, az elektronnak hosszú utat kell megtennie, hogy visszatérjen. Ezek az utazó elektronok, a Te napelemes rendszerednek árama, és az elektromos mező létrehozza a feszültséget. 

Egyéb fényforrások

Tehát a fény működésbe hozza a napelemeket. 

Éjszaka vannak fényforrások, például utcai lámpák, hold és csillagok. Felmerülhet a kérdés, hogy ezek képesek-e a napelemeket is működtetni? Technikailag megtörténhet. A holdfény a hold felszínéről visszaverődő napfény. Míg az emberi szem nagyon jól alkalmazkodik a teliholdhoz, így néha majdnem olyan fényesnek tűnik, mint a nap, az intenzitás sokkal kisebb, mint a napé. Kis teljesítménycsökkenés lehetséges, de kis rendszerméretek esetén a teljes áram valószínűleg nem lesz elegendő ahhoz, hogy elérje a minimumot a rendszer inverterének aktiválásához, hogy az energiát váltakozó áramú energiává változtassa, amelyet otthona használhat. Gyakorlati célokból más fényforrások egyszerűen nem elég erősek ahhoz, hogy az áramtermelést hasznossá tegyék.

Teljes energia-eltolódás a Napból

Akkor hogyan lehet napenergiát szerezni egész nap és éjjel?

Mivel a napenergia-termelés csak a nap folyamán praktikus, az energiabank valamilyen formájára szükség van. A leggyakoribb formát „nettó energiamérésnek” nevezik. A napelemes rendszereket úgy tervezték, hogy nappal és nyáron a szükségesnél több energiát állítsanak elő, amelyet azután a hálózatba exportálnak, amikor azt előállítják. A napenergia-rendszerek tulajdonosai számára a hálózatot kezelő közművek krediteket bocsátanak ki a túlzott termelésért, és amikor ezek a rendszer-tulajdonosok energiát vesznek ki a hálózatból (éjszaka), akkor ezeket a hiteleket használják fel. A jóváírások és terhelések egyenlegét évente egyszer, a beszámítási időszak alatt rendezik. Ezt nevezzük szaldó elszámolásnak, amiről korábban itt írtunk. Más rendszertulajdonosok az akkumulátorokra támaszkodnak, hogy a felesleges napenergiát tárolják, vagy függetlenek a hálózattól, vagy csak nagyon ritkán támaszkodnak a hálózatra. Egyes közüzemi méretű napenergia-műveletek még termikus banki műveleteket is használnak az olvadt só napközbeni melegítésére, majd éjszaka a tárolt energia leadására. Az erőmű az olvadt só hőjéből villamos energiát termel meg a kora éjszakai órákig.

Míg a nap a napenergia-rendszerek egyetlen áramforrása, az éjszakai energiafelhasználást ellensúlyozhatja a nap folyamán termelt nap.

További bejegyzések
A jövő energiatárolóit teszteli az MVM Csoport

Az MVM Démász hálózatán három, összesen 2000 kilowattóra kapacitású energiatárolót tesztel az MVM Csoport. Három energiatárolási pilotprojektet indított el az MVM Démász Áramhálózati Kft. Az MVM Csoport hálózati cégében alkalmazott kísérleti rendszerek célja, hogy javítsák a szolgáltatásminőséget, illetve stabilizálják a villamosenergia-hálózatok feszültségét.  A társaság két energiatárolója kisfeszültségű (0,4 kilovoltos – kV) hálózatra, egy pedig középfeszültségre […]

Tovább olvasom
A Nissan egy másik japán céggel együtt a villanyautók elhasznált akkumulátorainak ad munkát.

Élettartamuk során az elektromos járművek szén-dioxid-kibocsátása lényegesen kisebb, mint a hagyományos autóké – viszont a Nissan szerint a valódi fenntarthatóság érdekében meg kell duplázni ezeknek az akkumulátoroknak az élettartamát. A japán autógyártó már a tisztán elektromos modell, a Leaf 2010 decemberi piacra dobása előtt a Sumitomo vállalattal közösen létrehozta a 4R Energy nevű céget, amely […]

Tovább olvasom
Napelemparkot adtak át kedden a Veszprém megyei Öskün. A tíz megawatt teljesítményű erőmű több mint ötezer család villamosenergia-ellátását biztosítja.

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára az átadó ünnepségen hangsúlyozta: a kormány azt célozta meg, hogy 2030-ra a villamosenergia-termelés 90 százaléka szén-dioxid-kibocsátás nélkül történjen, ezen az úton pedig jelentős lépés a napelemparkok megvalósulása. Steiner Attila elmondta, hogy jelenleg Magyarországon 2300 megawatt az összes naperőmű-kapacitás, ami meghaladja […]

Tovább olvasom

Amennyiben kérdésed merült fel, vagy árajánlatot szeretnél kérni, fordulj hozzánk bizalommal! 

ImpresszumAdatkezelési tájékoztató
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram