Vészesen közelít a Föld végórája, állítja több mint tízezer kutató egy szaklapban

Eddig még nem látott ugrás volt a klímával kapcsolatos katasztrófákban 2019 óta, beleértve a pusztító áradást Dél-Amerikában és Délkelet Ázsiában, hőhullámokat és futótüzeket Ausztráliában és az Egyesült Államok nyugati térségében, rendkívüli Atlanti hurrikán szezont és pusztító ciklonokat Afrikában és Dél-Ázsiában. A több, mint 10 ezer tudós, akik két éve arra szólították fel a világ kormányait, hogy azok nyilvánítsanak globális klímavészhelyzetet, úgy látják, hogy a világ országainak vezetői kudarcot vallottak. Szerintük a politikusok nem képesek a probléma okával, a bolygó kizsákmányolásával foglalkozni, miközben példa nélküli módon megemelkedett a klímaváltozáshoz köthető katasztrófák száma, kezdve a tikkasztó hőhullámoktól az áradásokon és ciklonokon át a tűzvészekig.

A Föld életjeleinek tekintett 31 mutatóból 18 rekordszinten áll.

Ezek között szerepel az üvegházhatású gázok kibocsátása, a gleccserek vastagsága és az erdőirtás is. Rámutatnak, hogy bár a koronavírus-járvány miatt az üvegházhatású gázok kibocsátása csökkent, de a szén-dioxid és a metán szintje 2021-re rekordot döntött. A 15 évvel ezelőtti szinthez képest 31 százalékkal gyorsult a gleccserek olvadása, és 2020-ban rekordmértékben csökkent a brazíliai őserdők mérete, ami miatt az ottani esőerdő a szén-dioxid megkötése helyett nettó széndioxid-kibocsátó lett.

A kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy négymilliárd haszonállat él a bolygón, főleg marhák és birkák, és össztömegük immár meghaladja az összes ember és vadon élő állat össztömegét. A húsfogyasztás 2018 és 2020 között 5,7%-kal csökkent, valószínűleg a kevesebb sertéshús miatt, amit egy afrikai sertéspestis okozott Kínában. Azonban jövőbeni csökkenés a húsfogyasztásban és húselőállításban valószínűleg nem lesz, amíg nincs egy általános irányváltás a növényalapú élelmiszerek felé.

A cikk szerzői szerint a bizonyítékok arra utalnak, hogy vészesen közelít, de lehet, hogy már túl is léptük azt a pontot, amely után drámai és helyrehozhatatlan klímaváltozásra kell számítani.

Például évszázadokra felolvadhat Grönland és az Antarktisz jégtakarója. 2020-ban a nyári jégréteg a Jeges Tengeren a valaha második legkisebb mértékben volt jelen és a gleccserek vastagsága sem volt még ilyen vékony. A gleccserek sokkal gyorsabban olvadnak, mint korábban hittük, 31%-kal több havat és jeget veszítenek évente, mint 15 évvel ezelőtt.

Az óceánok hőmérséklete és a tengerszint magassága is új rekordokat döntött. Az óceán pH értéke a második legalacsonyabbat érte el, 2012 óta. Ez különösen aggasztó, ugyanis a korallzátonyok ellenállása az óceán elsavasodásával szemben csökken a hőmérséklettel. Több, mint 500 millió ember függ a korallzátonyoktól az élelmiszer, turizmus vagy trópusi viharhullám elleni védelem miatt.

Globális hőmérséklet (1820—2020)

Három fontos üvegházhatású gáz, a szén-dioxid, metán és kéjgáz koncentrációja döntött rekordot 2020 és 2021-ben. Nagyjából 1,25 °C fokos melegedést látunk, ami azonnali klímavédelmi közbeszólást követel.

A tudósok gyors és radikális lépéseket sürgetnek; fel kell számolni a fosszilis energiahordozók felhasználását és helyette a megújuló energiafelhasználás felé kell elindulnunk, mérsékelni kell a szennyezést, helyre kell állítani az ökoszisztémákat, hogy visszaállítsuk a biológiai sokszínűséget, növényi alapú étrendre kell áttérni, ezáltal csökkentve az élelmiszer hulladékot, szakítani kell a jelenlegi növekedési modellekkel és stabilizálni kell a bolygó népességét!

Forrás: https://telex.hu/tudomany/2021/07/28/veszesen-kozelit-a-fold-vegoraja-allitja-tobb-mint-tizezer-kutato-egy-szaklapban, https://academic.oup.com/bioscience/advance-article/doi/10.1093/biosci/biab079/6325731?login=true

További bejegyzések
A jövő energiatárolóit teszteli az MVM Csoport

Az MVM Démász hálózatán három, összesen 2000 kilowattóra kapacitású energiatárolót tesztel az MVM Csoport. Három energiatárolási pilotprojektet indított el az MVM Démász Áramhálózati Kft. Az MVM Csoport hálózati cégében alkalmazott kísérleti rendszerek célja, hogy javítsák a szolgáltatásminőséget, illetve stabilizálják a villamosenergia-hálózatok feszültségét.  A társaság két energiatárolója kisfeszültségű (0,4 kilovoltos – kV) hálózatra, egy pedig középfeszültségre […]

Tovább olvasom
A Nissan egy másik japán céggel együtt a villanyautók elhasznált akkumulátorainak ad munkát.

Élettartamuk során az elektromos járművek szén-dioxid-kibocsátása lényegesen kisebb, mint a hagyományos autóké – viszont a Nissan szerint a valódi fenntarthatóság érdekében meg kell duplázni ezeknek az akkumulátoroknak az élettartamát. A japán autógyártó már a tisztán elektromos modell, a Leaf 2010 decemberi piacra dobása előtt a Sumitomo vállalattal közösen létrehozta a 4R Energy nevű céget, amely […]

Tovább olvasom
Napelemparkot adtak át kedden a Veszprém megyei Öskün. A tíz megawatt teljesítményű erőmű több mint ötezer család villamosenergia-ellátását biztosítja.

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára az átadó ünnepségen hangsúlyozta: a kormány azt célozta meg, hogy 2030-ra a villamosenergia-termelés 90 százaléka szén-dioxid-kibocsátás nélkül történjen, ezen az úton pedig jelentős lépés a napelemparkok megvalósulása. Steiner Attila elmondta, hogy jelenleg Magyarországon 2300 megawatt az összes naperőmű-kapacitás, ami meghaladja […]

Tovább olvasom

Amennyiben kérdésed merült fel, vagy árajánlatot szeretnél kérni, fordulj hozzánk bizalommal! 

ImpresszumAdatkezelési tájékoztató
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram