Láthatatlan napelemet kapott az épület, ami 300 elektromos járművet képes feltölteni

Érdekes épületkísérlet zajlik egy göteborgi parkolóházban: a homlokzat látványban egy híres textilművészt idéz, funkcióban viszont annyi láthatatlan napelemet rejt, amivel az épület összes elektromos járművét feltölthetik.

A komplex napelemes rendszermegoldásokban, berendezések és termékeket szállítójaként ismert Soltech Energy a hagyományos, konzolos tetőráépítéses, valamint a saját fejlesztésű “tetőcserép” napelemes megoldások mellett az utóbbi években többféle módját is kipróbálta már annak, miként lehet egy-egy épület homlokzatát is esztétikusan, áramtermelésre használni. A legújabb megoldásuk – megrendelésre – az, hogy egy göteborgi parkolóház falára láthatatlanul installáltak 60 kW napelemes termelőkapacitást.

A láthatatlanságot gyakorlatilag egy maszkolás biztosítja, az épületfal ugyanis kapott egy olyan ráépítést és burkolást a fekete napelemtáblákkal telepakolt felület elé, ami a panelek áramtermelését nem befolyásolja, de a láthatóságukat csak egészen közelről teszi lehetővé -már azok számára, akik tudják, mit kell nézniük.

Ehhez egy olyan konstrukcióra volt szükség, amely egyszerre teljesíti a parkolóházakra kötelezően alkalmazandó különleges szellőzést, ugyanakkor azt is, hogy az épület falán lévő sok-sok nyílás kívülről ne legyen feltűnően látható. A Soltech megoldását valójában egy 11 méteres magasságú, előregyártott, horganyzott acélszerkezet jelenti: a fura formájú szerkezetre kívülről 1096 darab különböző színű, de 40 százalékos hatékonysággal mégis átlátszó üveglap került. Az így, üveggel “beburkolt” fal úgy néz ki, mintha az épület egy 3D-s, geometrikus formákból álló installációt kapott volna. Csak ez a megoldás nem ideiglenes.

A színes burkolati elemekből álló sorok közé légáteresztő sávokat terveztek be, így nem csak a parkolóházhoz a kipufogógázok miatt szükséges kellő szintű szellőzés biztosítható, hanem a napelemes rendszer hűtése is. A 60 kW-os rendszer pedig az épület elektromos töltőhálózatára termel – a parkolóházban kiépített energetikai infrastruktúra 300 elektromos jármű egyidejű töltését teszi lehetővé.

Az építő cég szerint a modulok felépítése és elrendezése lehetővé teszi az egyszerű, gyors és megbízható telepítést – ez a beruházás is mindössze másfél hónapba került, amibe beleértendő a napelemes rendszer telepítése és üzembe helyezése is. A göteborgi parkolóház beburkolását a svéd Wallenstam rendelte meg a Soltechtől. Az ingatlancég azt a hatást akarta a látványban elérni, hogy az ’50-es évektől Svédországban nagy népszerűséget szerző textiltervező, Viola Grasten mintái és színei jelenjenek meg a homlokzaton.

Forrás: napi.hu

További bejegyzések
A jövő energiatárolóit teszteli az MVM Csoport

Az MVM Démász hálózatán három, összesen 2000 kilowattóra kapacitású energiatárolót tesztel az MVM Csoport. Három energiatárolási pilotprojektet indított el az MVM Démász Áramhálózati Kft. Az MVM Csoport hálózati cégében alkalmazott kísérleti rendszerek célja, hogy javítsák a szolgáltatásminőséget, illetve stabilizálják a villamosenergia-hálózatok feszültségét.  A társaság két energiatárolója kisfeszültségű (0,4 kilovoltos – kV) hálózatra, egy pedig középfeszültségre […]

Tovább olvasom
A Nissan egy másik japán céggel együtt a villanyautók elhasznált akkumulátorainak ad munkát.

Élettartamuk során az elektromos járművek szén-dioxid-kibocsátása lényegesen kisebb, mint a hagyományos autóké – viszont a Nissan szerint a valódi fenntarthatóság érdekében meg kell duplázni ezeknek az akkumulátoroknak az élettartamát. A japán autógyártó már a tisztán elektromos modell, a Leaf 2010 decemberi piacra dobása előtt a Sumitomo vállalattal közösen létrehozta a 4R Energy nevű céget, amely […]

Tovább olvasom
Napelemparkot adtak át kedden a Veszprém megyei Öskün. A tíz megawatt teljesítményű erőmű több mint ötezer család villamosenergia-ellátását biztosítja.

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára az átadó ünnepségen hangsúlyozta: a kormány azt célozta meg, hogy 2030-ra a villamosenergia-termelés 90 százaléka szén-dioxid-kibocsátás nélkül történjen, ezen az úton pedig jelentős lépés a napelemparkok megvalósulása. Steiner Attila elmondta, hogy jelenleg Magyarországon 2300 megawatt az összes naperőmű-kapacitás, ami meghaladja […]

Tovább olvasom

Amennyiben kérdésed merült fel, vagy árajánlatot szeretnél kérni, fordulj hozzánk bizalommal! 

ImpresszumAdatkezelési tájékoztató
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram