Felpörgetett megtérülés – az állami támogatás és a napelemes rendszerek terjedése

A háztartási napelemes rendszerek telepítésére is felhasználható állami támogatásoknak köszönhetően jelentősen megemelkedett az érdeklődés a megújuló energia felhasználása iránt. A megtérülési idő lerövidült, és egyre többen használják a házilag begyűjtött napenergiát az elektromos járművek töltésére is.

Elektromos autók töltése napelemekkel: a jelen és a jövő lehetőségei

Nyolcvanezer körül jár Magyarországon a háztartási méretű „naperőművek” száma, így valószínűleg a tervezettnél gyorsabban teljesül az a kormányzati terv, amely 2030-ra legalább 200 ezer ilyen rendszer telepítését tűzte ki célul. A hivatalos – az egy évvel ezelőtti helyzetet rögzítő – adatok 72 ezer háztartási napelemes rendszerről szólnak, amelyek beépített összteljesítménye 584 megawatt volt, ami nagyjából a harmada a paksi atomerőmű jelenlegi teljesítményének.

A rendszereket telepítő cégek elmondása szerint azonban az otthonteremtési támogatás bevezetése után az érdeklődés látványosan megugrott, és komoly roham indult a napelemekért. A forgalmazók az igények megháromszorozódásáról számolnak be. A jelenleg érvényes szabályok szerint a számlával igazolt felújítási költségek 50 százaléka, de maximum 3.000.000 forint lehet a támogatás összege. Az egyetlen komoly korlátozó feltétel az, hogy a támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50 százalékos arányban szerepelhet, ami egyébként nem azt jelenti, hogy akkor érhető el a maximális támogatás, ha megegyezik az anyagköltség és a munkadíj. A százalékos feltétel a támogatott összegre vonatkozik, így maga a projekt 75-25%-ban is teljes, 50%-os támogatottságot jelent.

Míg az állami támogatási program beindítása előtt a megtérülési idő tíz év körül volt, a visszatérítés miatt ez most jelentősen lerövidült. Egy átlagos, nem árammal fűtött családi házban a 18 ezer forint körüli havi villanyszámla kiváltásához egy 5 kilowattos rendszer is elég lehet. A panelek számának bővítésével megoldható a háztartásban lévő elektromos autók otthoni töltése is, és hát nehéz annál kedvezőbb árat elképzelni, mint amikor a jármű a helyben megtermelt áramból vételez.

Marad a szaldó

Az elszámolás kétfajta lehet, szaldós, illetve bruttó. A szaldó alapú elszámolásnál összevetik a hálózatba betáplált, illetve a nem napsütéses órákban onnan vételezett áram mennyiségét és ha a két mennyiség megegyezik, akkor nulla forint lesz a villanyszámla. A másik elszámolás lényege az, hogy külön-külön jegyzik a betáplált és a felhasznált árammennyiséget, ám az áramszolgáltatók kevesebbet fizetnek az átvett áramért, mint amennyit a vételezettért számítanak fel. Sokáig úgy volt, hogy a mostani állami támogatást igénybe vevők csak a kedvezőtlenebb, bruttó elszámolást választhatják, ám a közelmúltban közölték, további bejelentésig a szaldó elszámolás vonatkozik az otthonfelújítási támogatást igénylőkre is. A szaldó és bruttó elszámolás közötti különbségről itt írtunk korábban.

A napelemek élettartama legalább harminc év, a tapasztalatok azt mutatják, hogy még a húsz évnél régebben használt táblák is csak legfeljebb néhány százalékot veszítettek a hatásfokukból. A gyártók és a forgalmazók jellemzően 25-30 éves teljesítménygaranciát vállalnak, ez azt jelenti, hogy a panelek hatásfoka legfeljebb húsz százalékkal csökken. A háztetőre telepített modulok súlya elhanyagolható, télen egy-egy havazás során a táblákénál jóval nagyobb teher nehezedik a tetőre.

A napenergiával termelt egyenáramot váltóárammá átalakító, illetve a felesleges áramot a hálózatba tápláló inverterek élettartama is hosszú, legalább 15-20 éves. A karbantartás nem bonyolult, a gondozás a modulok tisztításából, illetve a rögzítőcsavarok ellenőrzéséből áll. Az inverter szerepéről itt tudtok bővebben olvasni!

A korszerű napelemes rendszerek kapcsolatban vannak az internettel, így a felhasználók a nap 24 órájában tudják követni az energiatermeléssel kapcsolatos adatokat. Az okos rendszert itt részleteztük.

Újabb programok kellenének

A szolgáltatók szerint a fejlesztés támogatási programok folyamatos elérhetővé tételére lenne szükség, a korábbi évek tapasztalatai is azt mutatják, hogy ha az ilyen források elérhetővé válnak, az emberek könnyebben szánják el magukat a beruházásra.  Ugyanakkor az is igaz, hogy ez a piac az ösztönzőktől függetlenül is dinamikusan fejlődik, a közvélemény-kutatások szerint a megkérdezett magyarok kétharmada szeretne otthonába napelemes rendszert telepíteni, mert azt környezettudatos és biztosan megtérülő beruházásnak tartja.

Környezettudatosság és értéknövelés

A megtérülésen túl az is fontos, hogy a napelemek használata valóban környezetbarát: nem kerül szén-dioxid az atmoszférába, így, ha még inkább elterjed a megújuló energiaforrások használata, jelentős mértékben csökkenhet az üvegházhatást fokozó gázok légköri koncentrációja. És a napelemek – éppen azért, mert csökkentik a házak fenntartási költségeit – egy adásvétel esetén megnövelik az eladósorba került ingatlan értékét.

További bejegyzések
A jövő energiatárolóit teszteli az MVM Csoport

Az MVM Démász hálózatán három, összesen 2000 kilowattóra kapacitású energiatárolót tesztel az MVM Csoport. Három energiatárolási pilotprojektet indított el az MVM Démász Áramhálózati Kft. Az MVM Csoport hálózati cégében alkalmazott kísérleti rendszerek célja, hogy javítsák a szolgáltatásminőséget, illetve stabilizálják a villamosenergia-hálózatok feszültségét.  A társaság két energiatárolója kisfeszültségű (0,4 kilovoltos – kV) hálózatra, egy pedig középfeszültségre […]

Tovább olvasom
A Nissan egy másik japán céggel együtt a villanyautók elhasznált akkumulátorainak ad munkát.

Élettartamuk során az elektromos járművek szén-dioxid-kibocsátása lényegesen kisebb, mint a hagyományos autóké – viszont a Nissan szerint a valódi fenntarthatóság érdekében meg kell duplázni ezeknek az akkumulátoroknak az élettartamát. A japán autógyártó már a tisztán elektromos modell, a Leaf 2010 decemberi piacra dobása előtt a Sumitomo vállalattal közösen létrehozta a 4R Energy nevű céget, amely […]

Tovább olvasom
Napelemparkot adtak át kedden a Veszprém megyei Öskün. A tíz megawatt teljesítményű erőmű több mint ötezer család villamosenergia-ellátását biztosítja.

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára az átadó ünnepségen hangsúlyozta: a kormány azt célozta meg, hogy 2030-ra a villamosenergia-termelés 90 százaléka szén-dioxid-kibocsátás nélkül történjen, ezen az úton pedig jelentős lépés a napelemparkok megvalósulása. Steiner Attila elmondta, hogy jelenleg Magyarországon 2300 megawatt az összes naperőmű-kapacitás, ami meghaladja […]

Tovább olvasom

Amennyiben kérdésed merült fel, vagy árajánlatot szeretnél kérni, fordulj hozzánk bizalommal! 

ImpresszumAdatkezelési tájékoztató
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram