Gáz- és villanyársokk rázhatja meg Európát

Európának hamarosan energiaár sokkal kell szembesülnie a földgáz és az áram árának rekodszintre ugrása miatt. Kevés a gáz, nagy a kereslet, az áremelkedés tovább fűtheti az inflációt.

A gázkínálat csökkenése jelentősen megemelte az energiatermelés költségeit az Egyesült Királyságtól Németországig mindenhol, miközben az újranyitások miatt a kereslet növekszik. Az emelkedő árak tovább fűtik az inflációt és azzal fenyegetnek, hogy gátolják a gazdaság fellendülését, mivel emiatt az energiaigényes iparágak, mint például a műtrágya- és acélgyártás csökkenthetik kibocsátásukat – írja összefoglaló elemzésében a Bloomberg.

Az árak annak ellenére emelkedtek, hogy ez általában nem szokott jellemző lenni a nyári hónapokra, amikor a kereslet jellemzően alacsony. Ez viszont azt jelentheti, hogy a szokásosnál magasabb árakra kel felkészülni a tél folyamán, s arra, hogy a szolgáltatók azokban az országokban ahol nem központilag szabályozott a piac akkor kezdik el emelni az árakat, amikor a vártnál magasabb infláció már amúgy is fejfájást okoz. Ráadásul egy ilyen környezetben a politikusoknak is nehezebb lehet átverniük a szükséges intézkedéseket a környezetkímélőbb zöld energiára való átállás érdekében.

Az igazi gond még el sem kezdődött, Európa nagyon nehéz tél elé nézhet – mondta Julien Hoarau, a francia Engie SA nevű közszolgáltató cég EnergyScan nevű elemzőcégének vezetője. A holland tőzsdén jegyzett, benchmarkként használt európai földgázkontraktusok határidős árfolyama hétfőn rekordszintre emelkedett, akárcsak a brit árak. Nagy-Britanniában a villanyáram ára szinté rekordszintre ugrott, míg Németországban az egyéves kontraktusok tették ugyanezt. Ez utóbbi számít Európa legnagyobb árampiacának.

A forró időjárás és a gyenge szélerősség gátolták a megújuló energiák energia előállítását, ez viszont a fosszilis alapú áram felhasználását növelte, ami a szén árának idén eddig 70 százalékos emelkedéséhez vezetett.

Már most fűti az inflációt

Európa eleve alacsony gázkészletekkel vágott neki az idei évnek, miután a kemény tél miatt alaposan leürültek a kontinensen a tárolók. A készleteket nem volt könnyű pótolni azóta sem, miután Oroszország korlátozta a szállításokat, s miközben Ázsiában igyekeztek megszerezni egy csomó olyan LNG szállítmáynt, amely amúgy Európába  ment volna. Európa eközben a saját kitermelésére sem hagyatkozhat, mivel egy csomó üzemzavar akadályozta például idén az északi-tengeri mezők kiaknázását, s úgy tűnik, hogy a hatalmas hollandiai, Groningen gázmező is a tervezettnél három évvel hamarabb kimerülhet – írja az összefoglaló. A gázárak jelenleg olyan magasak, hogy ha átszámolnánk azt fűtőérték alapján az olaj árára, akkor meghaladná azt, s erre nagyon ritkán van példa.

Az emelkedő energiaárak már most is hozzájárultak ahhoz, hogy az infláció Európa-szerte, így Németországban is 2008 óta nem látott magasságba, 3,4 százalékra ugrott augusztusban. Ez még rosszabb is lehet, ha például idén télen megismétlődik az a szokatlan hideg, amire 2018-ban volt példa. Ekkor a gáz ára olyan magasságokba emelkedhet, ami 100 dollár feletti olajárnak felelne meg – mondta az EnergyScan szakértője. Az olyan nagy energetikai cégek, mint az olasz Enel, vagy az osztrák OMV vezetői már figyelmeztettek arra, hogy nehéz tél előtt állunk. A Citigroup elemzői szerint az európai lakosság gáz és villanyszámlái akár 20 százalékkal is drágulhatnak idén. Miközben a kontinens nagy szolgáltató cégei már elkezdték a lakossági tarifák emelését, az S&P Global Platts londoni elemzői arra figyelmeztetnek, hogy az áremelések nyomán a kormányok egyre inkább szükségét érzik majd, hogy azok kedvezőtlen hatásait áthárítsák.

A gázár emelkedésének van egy másik hatása is. A magas árak mellett ugyanis egyre kifizetődőbb lesz a szén kitermelése is, ami felnyomhatja az ezek kitermeléshez szükséges engedélyek árfolyamát is.

További bejegyzések
A jövő energiatárolóit teszteli az MVM Csoport

Az MVM Démász hálózatán három, összesen 2000 kilowattóra kapacitású energiatárolót tesztel az MVM Csoport. Három energiatárolási pilotprojektet indított el az MVM Démász Áramhálózati Kft. Az MVM Csoport hálózati cégében alkalmazott kísérleti rendszerek célja, hogy javítsák a szolgáltatásminőséget, illetve stabilizálják a villamosenergia-hálózatok feszültségét.  A társaság két energiatárolója kisfeszültségű (0,4 kilovoltos – kV) hálózatra, egy pedig középfeszültségre […]

Tovább olvasom
A Nissan egy másik japán céggel együtt a villanyautók elhasznált akkumulátorainak ad munkát.

Élettartamuk során az elektromos járművek szén-dioxid-kibocsátása lényegesen kisebb, mint a hagyományos autóké – viszont a Nissan szerint a valódi fenntarthatóság érdekében meg kell duplázni ezeknek az akkumulátoroknak az élettartamát. A japán autógyártó már a tisztán elektromos modell, a Leaf 2010 decemberi piacra dobása előtt a Sumitomo vállalattal közösen létrehozta a 4R Energy nevű céget, amely […]

Tovább olvasom
Napelemparkot adtak át kedden a Veszprém megyei Öskün. A tíz megawatt teljesítményű erőmű több mint ötezer család villamosenergia-ellátását biztosítja.

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára az átadó ünnepségen hangsúlyozta: a kormány azt célozta meg, hogy 2030-ra a villamosenergia-termelés 90 százaléka szén-dioxid-kibocsátás nélkül történjen, ezen az úton pedig jelentős lépés a napelemparkok megvalósulása. Steiner Attila elmondta, hogy jelenleg Magyarországon 2300 megawatt az összes naperőmű-kapacitás, ami meghaladja […]

Tovább olvasom

Amennyiben kérdésed merült fel, vagy árajánlatot szeretnél kérni, fordulj hozzánk bizalommal! 

ImpresszumAdatkezelési tájékoztató
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram