Hamarosan az USA elektromosságának majdnem felét a napenergia adhatja

Egy friss kutatás szerint az Egyesült Államokban a napenergiában nagy remények vannak: 2035-re akár az USA elektromosságának 40 százalékát is adhatja.

CAMPAIGN 2020: 100% clean energy: Ariz. lessons for the White House race --  Friday, May 15, 2020 -- www.eenews.net

Az Egyesült Államokra a Trump-kormány során rendesen rájárt a rúd, ami a megújuló energia felhasználását jelenti – bár az új elnök igyekszik visszakormányozni az országot a környezetbarát intézkedések felé, a megújulók még mindig csupán az USA energiaellátásának 12 százalékát fedik le. Egy friss kutatás szerint azonban ez lehetne sokkal több is: 2035-re a napenergia például adhatná az amerikaiak áramfelhasználásának 40 százalékát is.

A kutatást az energiaügyi minisztérium készítette, és kiderült belőle, hogy 2035-ig megtízszerezhető lenne a napenergia felhasználása az országban. Az eredmények szerint a legjobb mégis az, hogy ez nem jelentene többletköltségeket a felhasználóknak.

Jennifer Granholm energiaügyi miniszter elmondta, hogy a napenergia a leggyorsabban fejlődő és legolcsóbb megoldás, képes lenne 2035-ben minden amerikai háztartásban biztosítani az energiát, ráadásul 1,5 millió új munkahelyet tudna teremteni.

Az egyetlen hátránya az, hogy a szabályozási rendszert teljesen át kellene írni, és az infrastruktúrát is átalakítani, az Államoknak pedig a 2020-as 15 gigawattos szolárkapacitását 2035-re 1000 gigawatra kellene emelnie. Ez azért is lenne nehéz, mert a 2020-as értékek is már rekordkapacitást jelentettek a jelenlegi körülmények szerint.

A kutatás szerint azonban megérné a váltás, ugyanis 2050-re már odáig eljuthatnak a technológiával, hogy az Államokban minden lakó- és kereskedelmi épület áramellátását tudja biztosítani a napenergia. Ha mindezt kombinálják más megújulókkal, például víz-, geotermikus és szélenergiával, akár az egész Egyesült Államok zöld energiáról működhetne.

Ez nagyon jó hír Joe Biden számára, hiszen megfogadta, hogy 2035-ig az amerikai energiarendszer 80 százalékát dekarbonizálja, és 2050-re teljesen nettó nullára csökkenti a szénfelhasználást.

Forrás: nrgreport.com

További bejegyzések
A jövő energiatárolóit teszteli az MVM Csoport

Az MVM Démász hálózatán három, összesen 2000 kilowattóra kapacitású energiatárolót tesztel az MVM Csoport. Három energiatárolási pilotprojektet indított el az MVM Démász Áramhálózati Kft. Az MVM Csoport hálózati cégében alkalmazott kísérleti rendszerek célja, hogy javítsák a szolgáltatásminőséget, illetve stabilizálják a villamosenergia-hálózatok feszültségét.  A társaság két energiatárolója kisfeszültségű (0,4 kilovoltos – kV) hálózatra, egy pedig középfeszültségre […]

Tovább olvasom
A Nissan egy másik japán céggel együtt a villanyautók elhasznált akkumulátorainak ad munkát.

Élettartamuk során az elektromos járművek szén-dioxid-kibocsátása lényegesen kisebb, mint a hagyományos autóké – viszont a Nissan szerint a valódi fenntarthatóság érdekében meg kell duplázni ezeknek az akkumulátoroknak az élettartamát. A japán autógyártó már a tisztán elektromos modell, a Leaf 2010 decemberi piacra dobása előtt a Sumitomo vállalattal közösen létrehozta a 4R Energy nevű céget, amely […]

Tovább olvasom
Napelemparkot adtak át kedden a Veszprém megyei Öskün. A tíz megawatt teljesítményű erőmű több mint ötezer család villamosenergia-ellátását biztosítja.

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára az átadó ünnepségen hangsúlyozta: a kormány azt célozta meg, hogy 2030-ra a villamosenergia-termelés 90 százaléka szén-dioxid-kibocsátás nélkül történjen, ezen az úton pedig jelentős lépés a napelemparkok megvalósulása. Steiner Attila elmondta, hogy jelenleg Magyarországon 2300 megawatt az összes naperőmű-kapacitás, ami meghaladja […]

Tovább olvasom

Amennyiben kérdésed merült fel, vagy árajánlatot szeretnél kérni, fordulj hozzánk bizalommal! 

ImpresszumAdatkezelési tájékoztató
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram