Egy megbízható kivitelező - 1. rész

Nem megbízható vagy szakmailag nem megfelelő kivitelező választása

Az egyik legveszélyesebb hiba, ha szakmailag nem 100%-ban hozzáértő kivitelezővel terveztetjük meg és szereltetjük fel napelemes rendszerünket. Egyértelműen ráfizetés lehet belőle és esetenként élet-, de legalábbis tűzveszélyes helyzet állhat elő, ha nem megfelelő kivitelezőt választunk. Lehet, hogy egy komoly referenciákkal rendelkező, megbízható cég némiképpen drágábbnak tűnik első látásra, ám a szakmailag megkérdőjelezhető kivitelezés könnyedén milliós kárt okozhat pusztán a hozzá nem értésből fakadóan. Csak olyan vállalkozással szerződjünk tehát, aki ellenőrizhető referenciákkal rendelkezik.

A napelem szerelés nincs külön képesítéshez kötve, csak az a követelmény, hogy a rendszer telepítője villanyszerelő legyen. Ennek ellenére tudható, hogy a telepítés egy összetett és egymásra épülő fázisokból álló folyamat.

Gyakori hiba lehet még, hogy hiába a megfelelő szakmai alapok és végzettség, ha a villanyszerelők nem olvassák el a termékleírásokat, a napelem és inverter adatlapokat, a telepítési útmutatókat és egyéb dokumentációkat, csak a vélt rutin alapján dolgoznak, figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy minden rendszer egyedi.

Hogyan válasszunk megbízható napelemes kivitelezőt?

A tetőre, vagy talajra szerelt napelemes rendszer kiválasztásakor számos szempontot érdemes figyelembe venni. Az egyik legfontosabb ezek közül, hogy kit is bízunk meg a rendszer telepítésével.

Minden esetben célszerű olyan céget megbízni napelem rendszerünk kiépítésével, aki a teljes folyamaton végig kíséri az ügyfeleit. Ez vonatkozik már a kezdeti lépésekre is, mint a rendszer megtervezése és vonatkozik az engedélyeztetésen és pályázatíráson át a teljes kivitelezésig, majd a távfelügyeletig.

Egy napelemes rendszer felszereléséhez megbízható, tapasztalt szakemberekre van szükség, hiszen komoly anyagi befektetést jelent.

Fontos szempont továbbá a napelemes rendszer és elemeinek garanciális feltételei is. Az egész rendszer értékének körülbelül 70%-át maguk a napelemek adják, a fennmaradó részt pedig az inverter. Óriási különbségeket fedezhetünk fel azonban az egyes gyártók esetében a garanciális kérdéseket illetően.

Összesen kétfajta garanciáról beszélhetünk a napelemes rendszerek esetében:

  • teljesítménygaranciáról
  • termékgaranciáról.

Előbbi esetén általában 25 évre vállal a legtöbb gyártó 80%-os garanciát, ami azt jelenti, hogy amennyiben a rendszer még 25 év múlva is működik, úgy a teljesítménye minimum az eredeti érték 80%-a lesz.

A termékgarancia arra vonatkozik, hogy amennyiben a garanciális feltételekben megszabott időtartamon belül meghibásodik a rendszer, úgy a gyártó vállalja a rendszer teljes cseréjét.

Napelemek esetén tehát kiemelten figyelnünk kell, hiszen a piacon több gyártó is mindössze 10-12 éves termékgaranciát vállal, viszont némi keresgélést követően ma már 20 év garanciával rendelkező rendszerek is elérhetőek. Mi ennek ellenére egy olyan napelemmárkát választottunk, amely nagy múltja révén 25 év termékgaranciát is vállal, a 84,8%-os 25 éves teljesítménygarancia mellett. A Hyundai termékeit itt találjátok, néhány érdekességet a napelemeiről pedig itt szedtünk össze.

Megbízható napelemes kivitelező árajánlata

Amennyiben választottunk egy megfelelő kivitelezőt, akkor kerülhet sor a napelem árajánlat kérésre. A kivitelezők esetében szembesülhetünk azzal, hogy az árajánlatok tartalma és végösszege igen különböző lehet. A magasabb végösszegű számla akár fontos védelmi funkciókat is tartalmazhat, ezért nem mindig az olcsóbb a jobb választás!

A napelemes rendszer kifejezetten nem az a tétel, amin érdemes spórolni, ezért fontos, hogy csak és kizárólag olyan árajánlatot fogadjunk el, amely kulcsrakész állapotra vonatkozik és minden lényeges tételt tartalmaz (napelemek, inverter, kábelek, biztonsági elemek, engedélyeztetés, egyéb szolgáltatások).

Ingyenes helyszíni felmérés

Ezért van szükség az alapos helyszíni felmérésre, mielőtt a kivitelező árajánlatot ad vagy műszaki tervet készít. Napelemes cégünk a napelemes rendszerek telepítését ingyenes helyszíni felméréssel végzi, nem számolunk fel plusz költségeket, hiszen az alapos helyszíni felmérés a mi érdekünk is.

Az ingyenes helyszíni felmérés során a kollégánk sok fontos dolgot figyel és mér fel az ingatlanon, ami a napelem rendszerek telepítésekor elengedhetetlen. Az egyik ilyen a tető tájolása, ebből derül ki, hogy mennyi napsugárzás érné a napelemeket. Szintén fontos kérdés az árnyékolási tényezők. Egy kémény, egy fa által a napelem modulra vetett árnyék nagyban visszaveti a napelem rendszer áramtermelését, ezáltal a rendszer megtérülését is. Kollégánk megméri a tető dőlésszögét, és megvizsgálja a tető szerkezetét, hogy biztosak legyünk benne a tető elbírja a napelem rendszert, és hogy milyen típusú tartószerkezet kell a napelem modulok rögzítéséhez. 

Megnézi az elektromos rendszer és a villanyórát, hogy hol lesznek a bekötési pontok, és közösen meghatározzuk az inverter lehetséges helyét. Ezen adatok tudatában ki tudjuk számolni a beépítendő anyagok pontos mennyiségét és így tudunk pontos, rejtett költségektől mentes, személyre szabott árajánlatot adni. A napelemes rendszerhez szükséges, ingatlanhoz kapcsolódó szempontokról itt írtunk korábban.

Napelem rendszer ügyintézés

A napelemes rendszerek kivitelezésekor a dokumentáció és az ügyintézés a leghosszabb folyamat, maga a napelem rendszer felszerelés a legrövidebb. A megfelelő engedélyek beszerzése, az elbírálások, tervezések és ellenőrzések hosszú heteket ölelnek fel, míg a tartószerkezet felszerelése, a napelemek és az inverter telepítése nem tart tovább egyetlen napnál egy családi ház esetében. A legtöbben azt szeretnék tudni, hogy a telepítés és az ügyintézés milyen gyakorlati lépésekből áll, amiről itt írtunk már.

Megbízhatatlan, nem hozzáértő kivitelező cég

Vásárolhatunk bármilyen megbízható eszközt az igényeinkre szabva, a kivitelezés minőségén is sok múlik a hosszú távú használat szempontjából. Így mindenképpen olyan kivitelező céghez célszerű fordulni, amely leinformálható, működése ellenőrizhető, követhető, és a kivitelezési garancia – valamint annak feltételei – kielégítők. A kimagasló iparági tudást ugyan nehéz mérni, és sokszor egy-egy honlap vagy prospektus nem szolgáltat erről elegendő információt, jó módszer az ellenőrzésre, ha az árakat és a kivitelezésre vonatkozó információkat több vállalattól is bekérjük. Így azokat összehasonlítva tudjuk szűrni a kiugróan magas vagy a gyanúsan alacsony árakat.

Cégünk nem győzni hangsúlyozni, hogy mint ahogy almát is csak almával tudunk igazán összehasonlítani, mielőtt komolyabb előítéletet alkotnánk az árak alapján, vizsgáljunk meg minden szempontot (minőség, mennyiség, későbbi bővíthetőség, műszaki paraméterek, szállítási határidők, fizetési feltételek stb).

Sok kivitelező hajlamos a legtöbb negatív értékű részletet elhallgatni, így sok minden akkor derül ki, amikor már folyamatban van a projekt.

A stabil céges háttér, az elégedett ügyfelek, esetleg a korábbi tapasztalatok és az ajánlások jó támpontot adhatnak, de minden esetben támaszkodjunk hivatalos forrásokra is (mint a Cégjegyzék), illetve ellenőrizzük a gyártói kapcsolatokat.

További bejegyzések
A jövő energiatárolóit teszteli az MVM Csoport

Az MVM Démász hálózatán három, összesen 2000 kilowattóra kapacitású energiatárolót tesztel az MVM Csoport. Három energiatárolási pilotprojektet indított el az MVM Démász Áramhálózati Kft. Az MVM Csoport hálózati cégében alkalmazott kísérleti rendszerek célja, hogy javítsák a szolgáltatásminőséget, illetve stabilizálják a villamosenergia-hálózatok feszültségét.  A társaság két energiatárolója kisfeszültségű (0,4 kilovoltos – kV) hálózatra, egy pedig középfeszültségre […]

Tovább olvasom
A Nissan egy másik japán céggel együtt a villanyautók elhasznált akkumulátorainak ad munkát.

Élettartamuk során az elektromos járművek szén-dioxid-kibocsátása lényegesen kisebb, mint a hagyományos autóké – viszont a Nissan szerint a valódi fenntarthatóság érdekében meg kell duplázni ezeknek az akkumulátoroknak az élettartamát. A japán autógyártó már a tisztán elektromos modell, a Leaf 2010 decemberi piacra dobása előtt a Sumitomo vállalattal közösen létrehozta a 4R Energy nevű céget, amely […]

Tovább olvasom
Napelemparkot adtak át kedden a Veszprém megyei Öskün. A tíz megawatt teljesítményű erőmű több mint ötezer család villamosenergia-ellátását biztosítja.

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára az átadó ünnepségen hangsúlyozta: a kormány azt célozta meg, hogy 2030-ra a villamosenergia-termelés 90 százaléka szén-dioxid-kibocsátás nélkül történjen, ezen az úton pedig jelentős lépés a napelemparkok megvalósulása. Steiner Attila elmondta, hogy jelenleg Magyarországon 2300 megawatt az összes naperőmű-kapacitás, ami meghaladja […]

Tovább olvasom

Amennyiben kérdésed merült fel, vagy árajánlatot szeretnél kérni, fordulj hozzánk bizalommal! 

ImpresszumAdatkezelési tájékoztató
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram