Egy megbízható kivitelező

Nem megbízható vagy szakmailag nem megfelelő kivitelező választása

Az egyik legveszélyesebb hiba, ha szakmailag nem 100%-ban hozzáértő kivitelezővel terveztetjük meg és szereltetjük fel napelemes rendszerünket. Egyértelműen ráfizetés lehet belőle és esetenként élet-, de legalábbis tűzveszélyes helyzet állhat elő, ha nem megfelelő kivitelezőt választunk. Lehet, hogy egy komoly referenciákkal rendelkező, megbízható cég némiképpen drágábbnak tűnik első látásra, ám a szakmailag megkérdőjelezhető kivitelezés könnyedén milliós kárt okozhat pusztán a hozzá nem értésből fakadóan. Csak olyan vállalkozással szerződjünk tehát, aki ellenőrizhető referenciákkal rendelkezik.

A napelem szerelés nincs külön képesítéshez kötve, csak az a követelmény, hogy a rendszer telepítője villanyszerelő legyen. Ennek ellenére tudható, hogy a telepítés egy összetett és egymásra épülő fázisokból álló folyamat.

Gyakori hiba lehet még, hogy hiába a megfelelő szakmai alapok és végzettség, ha a villanyszerelők nem olvassák el a termékleírásokat, a napelem és inverter adatlapokat, a telepítési útmutatókat és egyéb dokumentációkat, csak a vélt rutin alapján dolgoznak, figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy minden rendszer egyedi.

Cégünk ezért is biztosít magas szintű szakmai képzést szerelői számára, azokat a termékeket illetően, amelyeket gondosan kiválasztott annak idején. Nem hiszünk abban, hogy professzionális nagy termékpalettával rendelkezni, ugyanis minél több változó elem van egy napelemes rendszer esetében (napelem, inverter, tartószerkezet típusok sokai), annál több a hibázási lehetőség. Ezzel szemben, szinte kizárólagosan dolgozunk Hyundai gyártású panelekkel például, ami az évek alatt be is bizonyította, más kivitelezők munkáinak felülvizsgálata során különösen, hogy egy ár-érték kategóriában nagyon jó minőségű panel.

Emellett az inverter egy nagyon fontos tényező, hiszen konkrétan a napelemes rendszerünk agya, ez alakítja át a napelem által termelt egyenáramot váltóárammá. Mivel ez is jelentősen befolyásolja a rendszerünk végösszegét, több gyártó termékével is együtt dolgozunk, amelyek ár-érték arányban a SolarEdge (okos rendszerhez szükséges inverter) után szintén nagyon jó helyen helyezkednek el.

Ennek ellenére igyekszünk mindig limitálni a választási lehetőségeket, csak olyan árajánlatot kiadva a kezünkből, amit nyugodt szívvel tudunk ajánlani bármilyen érdeklődőnek. Részletesen ismertetjük már az első találkozáskor a különböző lehetőségeket, fontos szempontokat, hogy megkönnyítsük a döntést, de mégis kapjon az ügyfél különböző árkategóriájú ajánlatot. A viszonylag kevés márkának köszönhetően pedig szerelőink teljesen felkészültek bármire, akármilyen egyedi is a telepítési helyszín, ugyanis az összes általunk forgalmazott termékhez több évnyi tapasztalat is tartozik.

Hogyan válasszunk megbízható napelemes kivitelezőt?

A tetőre, vagy talajra szerelt napelemes rendszer kiválasztásakor számos szempontot érdemes figyelembe venni. Az egyik legfontosabb ezek közül, hogy kit is bízunk meg a rendszer telepítésével.

Minden esetben célszerű olyan céget megbízni napelem rendszerünk kiépítésével, aki a teljes folyamaton végig kíséri az ügyfeleit. Ez vonatkozik már a kezdeti lépésekre is, mint a rendszer megtervezése és vonatkozik az engedélyeztetésen és pályázatíráson át a teljes kivitelezésig, majd a távfelügyeletig.

Egy napelemes rendszer felszereléséhez megbízható, tapasztalt szakemberekre van szükség, hiszen komoly anyagi befektetést jelent.

Fontos szempont továbbá a napelemes rendszer és elemeinek garanciális feltételei is. Az egész rendszer értékének körülbelül 50%-át maguk a napelemek adják, a 20%-át pedig az inverter. Óriási különbségeket fedezhetünk fel azonban az egyes gyártók esetében a garanciális kérdéseket illetően.

Összesen kétfajta garanciáról beszélhetünk a napelemes rendszerek esetében:

  • teljesítménygaranciáról
  • termékgaranciáról.

Előbbi esetén általában 25 évre vállal a legtöbb gyártó 80%-os garanciát, ami azt jelenti, hogy amennyiben a rendszer még 25 év múlva is működik, úgy a teljesítménye minimum az eredeti érték 80%-a lesz.

A termékgarancia arra vonatkozik, hogy amennyiben a garanciális feltételekben megszabott időtartamon belül meghibásodik egy rendszerelem, úgy a gyártó vállalja annak cseréjét.

Napelemek esetén tehát kiemelten figyelnünk kell, hiszen a piacon több gyártó is mindössze 10-12 éves termékgaranciát vállal, viszont némi keresgélést követően ma már 20 év garanciával rendelkező rendszerek is elérhetőek. Mi ennek ellenére egy olyan napelemmárkát választottunk, amely nagy múltja révén 25 év termékgaranciát is vállal, a 84,8%-os 25 éves teljesítménygarancia mellett. A Hyundai termékeit itt találjátok, néhány érdekességet a napelemeiről pedig itt szedtünk össze.

Megbízható napelemes kivitelező árajánlata

Amennyiben választottunk egy megfelelő kivitelezőt, akkor kerülhet sor a napelem árajánlat kérésre. A kivitelezők esetében szembesülhetünk azzal, hogy az árajánlatok tartalma és végösszege igen különböző lehet. A magasabb végösszegű számla akár fontos védelmi funkciókat is tartalmazhat, ezért nem mindig az olcsóbb a jobb választás!

A napelemes rendszer kifejezetten nem az a tétel, amin érdemes spórolni, ezért fontos, hogy csak és kizárólag olyan árajánlatot fogadjunk el, amely kulcsrakész állapotra vonatkozik és minden lényeges tételt tartalmaz (napelemek, inverter, kábelek, biztonsági elemek, engedélyeztetés, egyéb szolgáltatások).

Ingyenes helyszíni felmérés

Ezért van szükség az alapos helyszíni felmérésre, mielőtt a kivitelező árajánlatot ad vagy műszaki tervet készít. Napelemes cégünk a napelemes rendszerek telepítését ingyenes helyszíni felméréssel végzi, amiért nem számolunk fel plusz költségeket, hiszen az alapos helyszíni felmérés a mi érdekünk is.

A felmérés során a kollégánk sok fontos dolgot figyel meg és mér fel az ingatlanon, ami a napelem rendszerek telepítésekor elengedhetetlen. Az egyik ilyen a tető tájolása, ebből derül ki, hogy mennyi napsugárzás érné a napelemeket. Szintén fontos kérdés az árnyékolási tényezők. Egy kémény, egy fa által a napelem modulra vetett árnyék nagyban visszaveti a napelem rendszer áramtermelését, ezáltal a rendszer megtérülését is. Ez azonban főleg a hagyományos rendszereknél jelenthet nagy termeléskiesést, ugyanis az okos rendszerhez szükséges teljesítményoptimalizálók célja, pont az ilyen problémák kiküszöbölése, erről többet itt olvashatsz! Kollégánk megméri a tető dőlésszögét, és megvizsgálja a tető szerkezetét, hogy biztosak legyünk benne a tető elbírja a napelem rendszert, és hogy milyen típusú tartószerkezet kell a napelem modulok rögzítéséhez. 

Sok olyan elégedetlen ügyféllel találkozunk, aki nem megbízható és nem is regionális kivitelezőt választott. Mivel a helyszínt nem is mérték fel, így sok meglepetéssel találkoztak a telepítéskor, például a tető típusa, távolságok, stb. amit nem is tudtak akkor helyben megoldani, hiszen nem lett jól megtervezve, megszervezve a kivitelezés és akár nem is állt rendelkezésükre az adott helyszínhez szükséges anyag vagy szerszám.

A mi szakemberünk megnézi az elektromos rendszert és a villanyórát is, hogy hol lesznek a bekötési pontok, és az ügyféllel közösen meghatározzuk az inverter lehetséges helyét. Ezen adatok tudatában ki tudjuk számolni a beépítendő anyagok pontos mennyiségét és így tudunk pontos, rejtett költségektől mentes, személyre szabott árajánlatot adni. A napelemes rendszerhez szükséges, ingatlanhoz kapcsolódó szempontokról itt írtunk korábban.

Napelem rendszer ügyintézés

A napelemes rendszerek kivitelezésekor a dokumentáció és az ügyintézés a leghosszabb folyamat, maga a napelem rendszer felszerelés a legrövidebb. A megfelelő engedélyek beszerzése, az elbírálások, tervezések és ellenőrzések hosszú heteket ölelnek fel, míg a tartószerkezet felszerelése, a napelemek és az inverter telepítése nem tart tovább egyetlen napnál - egy családi ház esetében. A legtöbben azt szeretnék tudni, hogy a telepítés és az ügyintézés milyen gyakorlati lépésekből áll, amiről itt írtunk már.

Megbízhatatlan, nem hozzáértő kivitelező cég

Vásárolhatunk bármilyen megbízható eszközt az igényeinkre szabva, a kivitelezés minőségén is sok múlik a hosszú távú használat szempontjából. Így mindenképpen olyan kivitelező céghez célszerű fordulni, amely leinformálható, működése ellenőrizhető, követhető, és a kivitelezési garancia – valamint annak feltételei – kielégítők. A kimagasló iparági tudást ugyan nehéz mérni, és sokszor egy-egy honlap vagy prospektus nem szolgáltat erről elegendő információt, jó módszer az ellenőrzésre, ha az árakat és a kivitelezésre vonatkozó információkat több vállalattól is bekérjük. Így azokat összehasonlítva tudjuk szűrni a kiugróan magas vagy a gyanúsan alacsony árakat.

Cégünk nem győzni hangsúlyozni, hogy mint ahogy almát is csak almával tudunk igazán összehasonlítani, mielőtt komolyabb előítéletet alkotnánk az árak alapján, vizsgáljunk meg minden szempontot (minőség, mennyiség, későbbi bővíthetőség, műszaki paraméterek, szállítási határidők, fizetési feltételek stb).

Sok kivitelező hajlamos a legtöbb negatív értékű részletet elhallgatni, így sok minden akkor derül ki, amikor már folyamatban van a projekt.

A stabil céges háttér, az elégedett ügyfelek, esetleg a korábbi tapasztalatok és az ajánlások jó támpontot adhatnak, de minden esetben támaszkodjunk hivatalos forrásokra is (mint a Cégjegyzék), illetve ellenőrizzük a gyártói kapcsolatokat.

Miért a Hódszolár Kft?

Mint ahogy elégedett ügyfeleink véleménynyilvánításából is kiderül, melyek teljes mértékben pozitív tapasztalatokról tanúskodnak, egy érdeklődőt sem hagyunk magára! Legyen szó a ház fűtési rendszeréről, vagy bármilyen különleges kérésről, igyekszünk a lehetőségekhez képest a legtöbb segítséget biztosítani mindenki részére, akár a kezdeti időszakban, akár a kivitelezési garanciaidőn túlnyúló, felügyeleti fázisban.

Sajnos sok olyan meglévő rendszerrel rendelkező napelem használóval találkozunk, akiknek egy nagyvállalat telepítette napelemes rendszerét, aki mostanra nem reagál sem a felmerülő hibákra, sem a kérdésekre, sok bizonytalanságot hagyva ezzel maga után. Legyen szó akár a meglévő rendszer bővítéséről vagy a változásokkal kapcsolatos kérdésekről, egy nagyobb cégnek szimplán nincs kapacitása, hogy minden rendszert nyomon kövessen évekkel később is.

Ezzel szemben a Hódszolár Kft. csapatának mindig is az volt az egyik elsődleges célja, hogy regionális maradjon, ezáltal elérhető legyen mindenki számára, így szükség esetén akár személyesen is tudjuk orvosolni az esetlegesen felmerülő hibákat. Minden rendszert a tudásunknak megfelelően, hatékony működéssel igyekszünk átadni, azonban sajnos előfordul, hogy valamilyen korrigálásra, esetleg cserére lesz szüksége valamilyen rendszerelemnek az évek során. Éppen ezért mindig nagy hangsúlyt fektetünk a megfelelő tervezésre. A mai világban már teljesen mindennapos, hogy okos üzemmóddal van ellátva a családi házunkban akár több műszaki cikk is, ezzel könnyítve az életünket. Miért ne lehetne ez hasonlóan napelemes rendszerünknél?

Számtalanszor beszámoltunk már az okos rendszer előnyeiről, amit a SolarEdge inverter tesz lehetővé. 2022-ben cégünk telepítette a Dél-Alföldi régióban a legtöbb okos rendszert, ami bizonyítja, hogy kellő tapasztalattal rendelkezünk ahhoz, hogy szakszerű árajánlatot adjunk és minden, a mérlegeléshez szükséges információt átadjunk ügyfeleink számára. Az okos rendszer egyik legfontosabb előnye a panelenkénti felügyelet, ami lehetővé teszi, hogy akár az ügyfél, akár mi is nyomon tudjuk követni a termelést, abból következtetéseket tudjunk levonni és célzottan tudjuk kezelni a felmerülő hibákat.

Kollégáink folyamatosan azon dolgoznak, hogy minden online rendszernél adott legyen a stabil kommunikáció, hiszen bármilyen termelési rendellenességgel is találkozunk, akár maga a gyártó is ráláthat az összes, diagnosztizáláshoz szükséges adatra. Ezáltal a garanciális csere is sokkal gyorsabb, pár napon belül a szállítással és kivitelezéssel együtt is orvosolható bármilyen probléma.

Kivitelezésvezető kollégánk, Borsodi Gábor 30 éves villanyszerelői tapasztalattal és szaktudással rendelkezik, melyet a napelemes rendszerek engedélyeztetése szempontjából jelentős fontossággal bíró, áramszolgáltatónál szerzett meg. Azonban a közel 1000, általunk telepített napelemes rendszernek és mindenféle szakmai képzésnek köszönhetően cégünk folyamatosan fejlődik. Bármilyen újításról, fejlesztésről legyen is szó, igyekszünk a korábbi tapasztalatokkal ötvözve felhasználni ezt a tudást, hogy Neked már ne kelljen hosszú kutatómunkát végezned!

Az internet világában egyébként is könnyű eltévedni, hiszen sok a szubjektív információ a napelemes rendszerekről. A blog fül alatt érdemes azonban olvasgatni, mert sok érdekes témával készültünk az érdeklődőknek, amennyiben mégsem kaptál minden kérdésedre választ, a kapcsolat fül alatt tudsz minket elérni.

A meghosszabbított otthonfelújítási támogatással kapcsolatos változásokról itt olvashatsz.

További bejegyzések
Elvesztél az információk tengerében? Szaldó? Bruttó? Mi segítünk!

Meglévő rendszertulajdonosok, 2023.09.07. előtti igénybejelentéssel rendelkezők Nemrég írtunk blogot a várható fejleményekkel kapcsolatban, akkor azonban még csak kalkulálni tudtunk az esetleges lehetőségekkel. Nagy port kavart az a TikTok videó, amiben az éves szaldó megszüntetését vetítette előre Lantos Csaba energiaügyi miniszter a már meglévő napelemes rendszerek vonatkozásában. Ezt követően a Fidesz frakcióvezetője a bejelentés felülvizsgálatát kérte, […]

Tovább olvasom
Nézzük az aktuális helyzetet!

Kedves Ügyfeleink, Érdeklődők! Az elmúlt hetekben nap, mint nap fokozott figyelemmel kísérjük az őszre ígért konkrét információkat, ami egyaránt hatással lehet meglévő és leendő Ügyfeleinkre is. Ezért készítettünk egy rövid összefoglalót az aktuális helyzetről. Meglévő napelemes rendszerrel rendelkező Ügyfelek: Még van remény, nincs minden veszve! A múlt héten nagy port kavart Lantos Csaba energiaügyi miniszter […]

Tovább olvasom
Van már engedélyed?

Mi vonatkozik azokra, akik már rendelkeznek hálózatra visszatápláló (2022 októberig beadott igénybejelentés esetén) engedéllyel, szerződéssel? A jelenleg ismertek szerint még mindig azok járnak a legjobban, akik tavaly időben intézkedtek és akár önállóan, akár egy napelemes cégen keresztül, de beadták az igénybejelentésüket az áramszolgáltató felé. Náluk ugyanis minden feltétel adott. Az áramszolgáltató lassú ügyintézésének ellenére, mostanra […]

Tovább olvasom

Amennyiben kérdésed merült fel, vagy árajánlatot szeretnél kérni, fordulj hozzánk bizalommal! 

ImpresszumAdatkezelési tájékoztató
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram