Fontos határidő kitolásával teremtene egyértelmű helyzetet a napelemes iparág

2021. június 30. – Otthonfelújítási program elszámolás változás Eddig az időpontig a megszokott szaldó elszámolási rendszerben szerződhetnek a pályázók, ezt követően azonban már csak – az eddigiekhez képest hátrányosabb, részleteiben még nem ismert – bruttó elszámolásban köthetnek szerződést az áramszolgáltatókkal. Az új elszámolás akár kétszer akkora napelemes rendszert is jelenthet, így akik fűtést is terveznek korszerűsíteni, nekik ez óriási plusz költséggel fog járni, amennyiben a támogatást igénybe szeretnék venni.

7 pontból álló javaslatot nyújtott be a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) az új elszámolási rendszer kialakítási folyamatát koordináló Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kérésére.

  1. A szaldó elszámolást felváltó bruttó pénzügyi elszámolás: A HMKE (háztartási méretű kiserőmű) által megtermelt és közcélú hálózatba visszatáplált villamos energiát a hálózati szolgálattó DSO (vagyis az elosztó cég) teljes egészében vásárolja meg az aktuális piaci – tehát az aktuális bruttó hatósági áron.
  2. A HMKE által megtermelt és a hálózatba visszatáplált teljes villamos energia mértékéig jogosult villamos energiát felhasználni a mindenkori bruttó lakossági ár 20%-áért a termelő tulajdonában álló más ingatlanban – közös mérlegkör.
  3. Fűtések elektrifikációjának ösztönzése. A B vezérelt H és Geo fűtési tarifákkal szemben is legyen elszámolható pénzügyi alapon a teljes HMKE által megtermelt villamos energia mennyiség.
  4. Elektromobilitás és házi villamosenergia-tárolás ösztönzése. A szaldó elszámolás felváltásával egyidejűleg bevezethetnénk az elektromos autók otthoni töltésének kedvezményes időszakát (lásd okosmérés javaslat), ahol a csúcsidőn kívüli időszakban a B vezérelt H és Geo fűtési tarifához hasonló mértékű áron lehetne tölteni az elektromos autót vagy a házi akkus energiatárolót. Ezzel a kedvezményes töltési lehetőséggel szemben is legyen elszámolható pénzügyi alapon a HMKE által megtermelt teljes villamos energia mennyiség.
  5. Okosmérés. A szaldó elszámolás módosításával javasoljuk az okosmérés lehetőségei jogszabályi hátterének megteremtését is. Javasoljuk, hogy tarifa idősávokkal ösztönözzük a villamosenergia csúcsidőn kívüli felhasználását. A DSO-k által telepített digitális mérők mindegyike alkalmas többtarifás mérésre, ahol lehetséges, be kell vezetni, hogy a csúcsidőn kívüli időszakokban a B vezérelt tarifával azonos áron lehessen megvásárolni a villamos energiát.
  6. A beruházási támogatást igénybe vevőkre vonatkozólag a 2021.06.30-ig benyújtott igénybejelentés legyen a mérvadó határidő.
  7. A szaldós elszámolásban a HMKE rendszerek AC oldali teljesítmény maximuma 50 kVA. Javasoljuk, hogy a Bruttó elszámolással párhuzamosan ez a határ emelkedjen fel 200 kVA-ra.
További bejegyzések
Elvesztél az információk tengerében? Szaldó? Bruttó? Mi segítünk!

Meglévő rendszertulajdonosok, 2023.09.07. előtti igénybejelentéssel rendelkezők Nemrég írtunk blogot a várható fejleményekkel kapcsolatban, akkor azonban még csak kalkulálni tudtunk az esetleges lehetőségekkel. Nagy port kavart az a TikTok videó, amiben az éves szaldó megszüntetését vetítette előre Lantos Csaba energiaügyi miniszter a már meglévő napelemes rendszerek vonatkozásában. Ezt követően a Fidesz frakcióvezetője a bejelentés felülvizsgálatát kérte, […]

Tovább olvasom
Nézzük az aktuális helyzetet!

Kedves Ügyfeleink, Érdeklődők! Az elmúlt hetekben nap, mint nap fokozott figyelemmel kísérjük az őszre ígért konkrét információkat, ami egyaránt hatással lehet meglévő és leendő Ügyfeleinkre is. Ezért készítettünk egy rövid összefoglalót az aktuális helyzetről. Meglévő napelemes rendszerrel rendelkező Ügyfelek: Még van remény, nincs minden veszve! A múlt héten nagy port kavart Lantos Csaba energiaügyi miniszter […]

Tovább olvasom
Van már engedélyed?

Mi vonatkozik azokra, akik már rendelkeznek hálózatra visszatápláló (2022 októberig beadott igénybejelentés esetén) engedéllyel, szerződéssel? A jelenleg ismertek szerint még mindig azok járnak a legjobban, akik tavaly időben intézkedtek és akár önállóan, akár egy napelemes cégen keresztül, de beadták az igénybejelentésüket az áramszolgáltató felé. Náluk ugyanis minden feltétel adott. Az áramszolgáltató lassú ügyintézésének ellenére, mostanra […]

Tovább olvasom
ImpresszumAdatkezelési tájékoztató
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram