Fűtés típusai - 2. rész

4. Elektromos fűtés

Mi is az elektromos fűtés?

Az elektromos áramot egy megfelelő egység segítségével hővé alakítjuk. Az energiát az elektromos áram biztosítja. Az elektromos fűtés könnyen és rugalmasan szabályozható, gyorsan reagál a megváltozott igényekre és beállításokra. Az elektromos fűtés esetében nincs rejtett hőveszteség, mint pl. a kémény, a bizonytalanul változó kazánhatásfok stb.

Az elektromos fűtés pontosan mérhető, a villanyórán mért villamos fogyasztás általában 99% közeli mértékben, ténylegesen hőenergiában jelenik meg az otthonunkban. Ha pedig esetleg valami okból nem lenne gáz, villannyal ugyanúgy tudunk fűteni. Azonban amennyiben villany nincs, akkor a modernebb elektromos gázfűtők sem működnek.

Az elektromos fűtés gazdaságos, mert alacsony beruházási és üzemeltetési költség jellemzi, egyáltalán nincs karbantartási költsége és végül, de nem utolsó sorban: esztétikus. Ez a típusú fűtés biztonságos, gyors és tiszta megoldás. A kiépítése és a használata is hihetetlenül egyszerű, nem kell bontani vagy építeni, nincs kosz és a gázzal kapcsolatos engedélyeztetéssel sem kell szembe néznünk. Üzemeltetés közben sem kell kosszal számolnunk, nagyon kényelmes és roppant biztonságos, hiszen nem kell szén-monoxid-mérgezéstől vagy gázrobbanástól tartanunk.

Mit kell figyelembe vennünk a fűtési rendszerünk költségeinél?

Érdemes minden szempontot kalkulálva összehasonlítani az árakat, mikor arra a kérdésre keressük a választ, hogy gázzal vagy villamos energiával érdemesebb-e fűteni? Továbbá sokszor megfeledkezünk a hatásfok és a hőveszteség fogalmáról is, ami szintén jelentősen megbolygatja ezt az egyébként is több ismeretlenes egyenletet.

Kinek nem való az elektromos fűtés?

 • Azoknak, akik eleve gazdaságtalanul fűtenek, CC-FF vagy rosszabb energetikai besorolású épületekben és nem is áll módjukban egy energetikai felújítás (nyílászáró csere, hőszigetelés stb.) Ha rosszul szigetelt a ház, a gázóra és a villanyóra is pörögni fog. Ha hidegek a falak, túl magas lesz a fűtésszámla és sosem lesz komfortos meleg.
 • Azoknak, akik nagy méretű, 100-300 négyzetméter alapterületű otthonukat szeretnék elektromos fűtés segítségével felfűteni. Nekik olyan magas lesz az áram igényük, hogy előfordulhat az is, hogy az áramszolgáltató nem is tudja a rendszert megfelelő szintre bővíteni.
 • Azoknak, akik a legolcsóbb megoldást keresik. A fafűtésnél nincs kisebb befektetéssel járó és olcsóbban üzemeltethető fűtési rendszer, ennél a villany és a gázfűtés is drágább megoldás.

Milyen esetekben a legjobb választás számunkra az elektromos fűtés?

 • Olyan speciális esetekben, ahol nem lehet megoldani a kémény kiépítését. Az elektromos fűtéshez csak egy konnektorra van szükségünk!
 • Olyan helyiségekben, ahol állandó hőmérsékletre és egy biztonságos, csendes, precíz fűtési megoldásra van szükség, mint pl. egy babaszobában.
 • Kisebb területű lakás fűtéséhez, mely esetben a gáz bevezetése vagy cserépkályha kiépítése nem lenne gazdaságos vagy a helyigénye miatt kivitelezhetetlen.
 • Ha a fürdőszobát szeretné vele gyorsan felmelegíteni.
 • Ha nem folyamatosan lakott vagy használt épületet szeretnénk időnként felfűteni, pl. nyaraló, garázs, sufni esetén. Ilyen helyeken az elektromos fűtést nem kell téliesíteni, ráadásul ha fagymentesítési funkcióval ellátott elektromos fűtést választunk, ez gondoskodik arról, hogy a helyiség hőmérséklete folyamatosan 7°C körüli legyen.

Mekkora teljesítményű eszközre van szükségem?

Talán ezen a ponton követik el a legtöbben azt a súlyos hibát, hogy takarékossági céllal kisebb eszközt vásárolnak, mint amire szükségük van. Ez pedig ahhoz vezet, hogy sem az ingatlan hőmérséklete nem lesz megfelelő, sem a várt spórolás nem következik be. Ilyenkor pedig a technológiát kezdik el hibáztatni, pedig lehet, hogy csak valamivel nagyobb teljesítményű eszközt kellett volna választani.

A készülék teljesítménye a helyiség méretétől és a hőszigeteléstől is függ. Alapszabályként egy jól szigetelt helyiség esetében számolhatunk 30-40 Watt-tal légköbméterenként. Érdemes a végeredményt felkerekíteni, attól nem kell tartanunk, hogy ezzel túlméretezzük a fűtést, hiszen az elektromos fűtések önszabályozók (beépített termosztát segítségével szabályoznak), lekapcsolnak a kívánt hőmérséklet elérésekor. Ez azt jelenti, hogy egy kisebb eszközzel ellentétben nem kell egész nap működnie a készüléknek, így rövidebb ideig fogyaszt elektromos áramot. Ez a fogyasztás természetesen magasabb, de jól szigetelt épület esetén ez a megtermelt hőmérséklet sokáig bent marad, így jobb lesz a komfortérzete.

Hálózat

Ossza el a kiszemelt fűtőtest teljesítményét (Watt) 230 Volttal (ez a hálózati feszültség Magyarországon), így megkapja, mennyi Amper szükséges, hogy a készüléket üzemeltethesse. Ha esetleg nem tudjuk, mennyi Amper áll rendelkezésünkre, vagyis összesen mennyire terhelhető az otthonunk villanyhálózata: nézzük meg a villanyóra alatti főbiztosítékon, ezen fel van tüntetve. Egy fázis esetén egy kismegszakítót fogunk látni, három fázis esetén pedig hármat.

Mindig érdemes egy szakértő véleményét kikérni a konkrét helyiségekre nézve. Ez nem csak azért fontos, mert a fűtés elméretezése kellemetlenségeket okoz, hanem azért is, mert a legideálisabb eszköz kiválasztása esetén is hasznos a szakértelem. A különböző készülékek más módon adják le a hőt, így más helyzetekben nyújtanak igazán jó megoldást.

Röviden a gázos és az elektromos fűtés hatásfokáról

Korábban vizsgálták a gázos készülékek változó üzemi viszonyok közötti hatásfokát. Erre azért volt szükség, mert az ismertetőkben a hatásfokot a maximális terhelés mellett adják meg. Azonban ezek a fűtőkészülékek csak a fűtési szezon igen kis részében – gyakorlatilag alig pár napig – üzemelnek teljes terheléssel. Tehát a fűtési szezon döntő többségében lényegesen alacsonyabb hatásfokkal működnek.

Ehhez képest az elektromos fűtésnek bármely terhelésnél 99%-os a hatásfoka, ami azt jelenti, hogy egy egységnyi földgázból kevesebb ténylegesen hasznosuló energia keletkezik, mint villamos energia esetében.

Nézzük az elektromos fűtés típusait!

4/1. Elektromos kazán

A modern, fali elektromos kazán magas hőkomfortot biztosít, nagyon kellemesen fűt és zajmentesen működik. A kazán működése közben elérheti akár a korábban említett 99%-os hatásfokot is. Az elektromos kazánt maximum 22,5 kW hőveszteséges családi házak, épületek, közös helyiségek fűtésére tervezték.

Az emberek igénye egyre inkább a tisztább, megújuló energiaforrások felé fordul, ugyanakkor a földgázfűtés nem tartozik ebbe a kategóriába, hiszen fosszilis, nem megújuló, ráadásul felesleges károsanyag-kibocsátással szennyezi a környezetet. Azért felesleges, mert ma már elérhetőek modern, megújuló energiaforrások, melyek közül legismertebb a napenergia, amely elektromos fűtési megoldásokra is buzdíthat minket.

Megéri? Ezek az elektromos kazánok legnagyobb előnyei

Elektromos kazán működése

A kazán egy olyan berendezés, ahol a különféle tüzelőanyagok elégetése során nyert hőenergiával egy közvetítő közeget (általában vizet) melegítünk. Az égetés alapfeltételei a légellátás, füstgázelvezetés, a megfelelő elhelyezés, valamint a biztonsági előírások betartása.

A kazánban használt tüzelőanyagok változatosak lehetnek. A legismertebb a földgáz, tűzifa, a szén és az olaj, de használnak pl. szalmabálát vagy pelletet tüzelő kazánokat is. Az égetés során felszabaduló hőt a kazánban található természetes cirkulációjú vagy kényszer-átáramlású közvetítő közegnek adja át, hőcserélőn keresztül.

Az elektromos kazán azonban a fentiekkel ellentétben valójában nem is tekinthető hagyományos értelemben kazánnak, ugyanis nem játszódik le égés az elektromos kazánban. Sokkal inkább tekinthető egy hőcserélőnek, amely nem rendelkezik tűztérrel.

Az elektromos kazán működése során a kazán hőcserélőjében található elektromos fűtőbetétek szolgáltatják a hőt. Ezek melegítik fel a közvetítő közeget (vizet), amely tovább viszi a hőleadó berendezésekhez, mint a padlófűtés vagy a radiátor.

Az elektromos kazán nem igényel különösebb biztonsági szabályokat, beállítása és beüzemelése is sokkal gyorsabb és olcsóbb, mint a hagyományos kazánok esetében. A fűtési és használati melegvíz előállításának szempontjából a kazánok vagy csak az egyiket, vagy mindkettőt tudják. Az elektromos kazán esetében is választhatunk:

 • csak fűtés
 • csak használati melegvíz (átfolyós elektromos vízmelegítő)
 • mindkét igény kielégítésére alkalmas elektromos kazán.

Mikor érdemes elektromos kazánban gondolkodnunk?

Új fűtési rendszernél nemcsak a havi fűtési költséggel, hanem a kiépítés költségeivel is számolnunk kell. A hagyományos vegyestüzelésű vagy gázkazánok esetében kötelezően beszerzendő a gázterv, annak engedélyeztetése, a kémény kiépítése, légellátás, stb. Ezek a költségek nem állnak fent elektromos kazán esetében, azonban amennyiben nem napenergiáról működik a rendszer, magasabb havi villanyszámlával kell majd számolnunk.

Felújításnál, szükséges kazáncserénél is javasolt számításba venni az elektromos kazánt ugyanis egyre több pletykát lehet hallani azzal kapcsolatban, hogy a későbbiekben nem engedélyezik majd a gázkazánokat.

Előnyök és hátrányok

Az elektromos kazán legnagyobb előnyei közé sorolhatjuk, hogy nincs szükség kéményre, nem kell költenünk gáztervre és engedélyekre. Esztétikus kivitelű, kis helyigényű, bármilyen helyiségbe könnyen és olcsón telepíthető. Nincs rendszeresen visszatérő karbantartási költség. Mivel nincs égéstermék, így működése teljesen biztonságos. A villamos kazánokhoz lehet wifis szobatermosztátot illeszteni, így a működést akár okostelefonnal is lehet vezérelni. A használati melegvíz tárolásához puffertartály is csatlakoztatható.

Szinte egy hátránya van az elektromos kazánnak és ez a magasabb üzemelési költség. Fajlagosan nézve egy kWh fűtési energia előállítása elektromos árammal többe kerül, mint gáz vagy vegyes tüzelés esetén. Az elektromos kazán energiaigénye ugyanis akár 3,5-szer több lehet, mintha más fűtési típusról beszélnénk.

Az elektromos kazán fogyasztása nem a teljesítménytől függ, hanem a helyiségek hőveszteségétől. Ha ez a hőveszteség aránytalanul sok, akkor kazáncsere előtt végezzünk az épületen egy energetikai felújítást, mindenképp hatékonyabb lesz a kiválasztott fűtési típusunk. Ebben az esetben elhanyagolható a működési veszteség, amit kifizetünk az elektromos kazán fogyasztásáért, azt melegben vissza is kapjuk. Számszerűsítve, 1 kWh villamos energia 1 kWh fűtési energiává alakul.

Mekkora elektromos kazánra van szükség?

Sokan félnek a magas áramszámlától, emiatt alacsony teljesítményű elektromos kazánt választanak, még akkor is, ha eddig egy 24 kW-os gázkazánnal tudták csak kifűteni a házukat. Ez mindenképp zsákutca, hiszen, ha az elektromos kazánunk teljesítménye nem képes fedezni a ház hőveszteségét, akkor folyamatosan menni fog, de soha nem tudjuk felfűteni a lakást.

Azaz, - a szükségleteinkhez mérten – egy kis teljesítményű elektromos kazán kimondottan rossz választás. Ezen felül, a teljesítmény növekedésével nem arányosan nő a kazánok ára, tehát nem sok plusz ráfordításával már megkaphatjuk a számunkra megfelelő méretet.

Olyan elektromos kazánt érdemes választani, amely nemcsak a hőveszteséget képes fedezni, de van benne egy kis tartalék teljesítmény. Hiszen egy nagyobb teljesítményű kazán sem fog többet fűteni vagy fogyasztani, mint amennyire szükségünk van, ellenben gyorsabban felfűt, így rövidebb ideig működik.

Valószínűleg a mostani gázkazánunkhoz mérve egy 20%-kal kisebb teljesítményű elektromos kazán is elegendő lesz a hatásfok különbség miatt, azonban mindenképp jó ötlet csináltatni egy energetikai méretezést, mielőtt vásárlásba fognánk!

Az általunk forgalmazott elektromos kazánokat itt találod!

Kombi villanykazán

A háztartásokban általában kétféle módon van igény melegvízre: fűtésnél és használati melegvíz formájában. Az elektromos kombi kazánok mindkettőt képesek előállítani, alapvetően mindössze ennyivel térnek el az elektromos fűtőkazánoktól.

A fűtési és használati melegvíz előállításának szempontjából két megoldás létezik. Amikor a víz egyszerűen átfolyik a kazánon és egyből a rendeltetési helyére áramlik, ezt átfolyós rendszernek nevezzük. Ugyanakkor vannak beépített tartállyal rendelkező kombi villanykazánok is, ahol a felmelegített használati melegvíz első körben egy hőszigetelt tartályba kerül, majd onnan folyik tovább igény szerint a rendeltetési helyére. Ez pl. zuhanyzáskor fontos, amikor átfolyós módon nem feltétlenül képes a télen hidegebben beérkező vízből azonnal megfelelő hőmérsékletű fürdővizet csinálni. Egy nagyobb külső puffertartályt használhatunk a fűtési melegvíz előállítása után is, abban tárolva a felmelegített vizet, közben szükség szerint adagolva a rendeltetési helyre.

Hol érdemes elektromos kazánt használni?

Az elektromos fűtés a jövőt mutatja, így amennyiben tervezünk napelemet telepíteni, mindenkinek jó megoldás lehet a fűtésre vagy akár a használati melegvíz előállítására is. Az elektromos kazán tökéletesen illeszthető meglévő, már kialakított vizes fűtési rendszerünkhöz. Az elektromos kazán használata során azonban nincs károsanyag kibocsátás, a sok engedély, előírás, karbantartás. Mindössze egy gyors kazáncsere és már használható is az elektromos kazán a régi helyett.

Elektromos kazán padlófűtéshez

Mint ahogy korábban a gázkazános fűtés kapcsán is említettük, a padlófűtés elegáns, hatékony, ráadásul rejtett fűtési megoldás, így mindenképp érdemes számításba venni!

További bejegyzések
Elvesztél az információk tengerében? Szaldó? Bruttó? Mi segítünk!

Meglévő rendszertulajdonosok, 2023.09.07. előtti igénybejelentéssel rendelkezők Nemrég írtunk blogot a várható fejleményekkel kapcsolatban, akkor azonban még csak kalkulálni tudtunk az esetleges lehetőségekkel. Nagy port kavart az a TikTok videó, amiben az éves szaldó megszüntetését vetítette előre Lantos Csaba energiaügyi miniszter a már meglévő napelemes rendszerek vonatkozásában. Ezt követően a Fidesz frakcióvezetője a bejelentés felülvizsgálatát kérte, […]

Tovább olvasom
Nézzük az aktuális helyzetet!

Kedves Ügyfeleink, Érdeklődők! Az elmúlt hetekben nap, mint nap fokozott figyelemmel kísérjük az őszre ígért konkrét információkat, ami egyaránt hatással lehet meglévő és leendő Ügyfeleinkre is. Ezért készítettünk egy rövid összefoglalót az aktuális helyzetről. Meglévő napelemes rendszerrel rendelkező Ügyfelek: Még van remény, nincs minden veszve! A múlt héten nagy port kavart Lantos Csaba energiaügyi miniszter […]

Tovább olvasom
Van már engedélyed?

Mi vonatkozik azokra, akik már rendelkeznek hálózatra visszatápláló (2022 októberig beadott igénybejelentés esetén) engedéllyel, szerződéssel? A jelenleg ismertek szerint még mindig azok járnak a legjobban, akik tavaly időben intézkedtek és akár önállóan, akár egy napelemes cégen keresztül, de beadták az igénybejelentésüket az áramszolgáltató felé. Náluk ugyanis minden feltétel adott. Az áramszolgáltató lassú ügyintézésének ellenére, mostanra […]

Tovább olvasom

Amennyiben kérdésed merült fel, vagy árajánlatot szeretnél kérni, fordulj hozzánk bizalommal! 

ImpresszumAdatkezelési tájékoztató
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram