Fűtés típusai - 4. rész

4/5. Hőszivattyú

A hőszivattyú jelenleg az egyik legkorszerűbb, akár megújuló energiaforrással működő, környezetbarát fűtési megoldás. Sőt, még a melegvíz-ellátást is tudjuk vele biztosítani! És ha a hőszivattyú kompresszorát a napelemünkből származó elektromos árammal működtetjük, hatékony, komfortos és környezetbarát házat kapunk.

A hőszivattyú eladások duplázódnak a világban és hazánkban is, ami új helyzetet teremt mind az építőipar, mind pedig az épületgépészek számára. A hárommillió hazai háztartásban jelenleg mintegy kétmillió gázkészülék található, a hőszivattyú pedig sok szakember számára még mindig idegen. Ugyanakkor a lehetséges épületgépészeti megoldások beruházási és üzemeltetési költsége, a használhatósági és dizájn szempontok, a passzív ház terjedése és a hagyományos megoldások észszerű kiváltása a felújítások során ma már nélkülözhetetlenné teszik a hőszivattyús rendszereket, amelyek az utóbbi 10 évben jelentős technológiai korszerűsödésen mentek keresztül.

Hazánk éghajlati viszonyai alapján és felületfűtés esetén egy kis teljesítményű hőszivattyú az év 97%-ában optimálisabb hatékonyságú, mint a hagyományos vagy a kondenzációs kazánok. Az elektromos energiát is érintő rezsicsökkentés egyre inkább kedvez a megújuló energiára épülő hőszivattyúknak, napenergiával pedig akár az emelkedő energiaárak ellenére is jó befektetés lehet ez a fűtési megoldás. Egy hőszivattyú 1 kWh elektromos energiával akár 4-5 kWh energiát termel és a H áramtarifa bevezetése itthon is élénkítette a hőszivattyúk piacát.

Azonban fontos megjegyezni, hogy ez a kiváló hatásfok csak akkor fog megvalósulni, ha a lehető legalacsonyabb hőmérsékletű fűtési vizet állíttatjuk elő. Ebből adódóan pusztán radiátoros fűtési rendszerhez egyáltalán nem ajánlott. Elsősorban felületfűtéshez, azaz padló-, mennyezet- és szükség esetén esetleg falfűtéshez ajánlott alkalmazni. Sajnos ezek a feltételek megdrágítják a kivitelezés költségét, amit a berendezés ára is tovább terhel. Ráadásul ehhez a korszerű technológiához speciális hűtős épületgépészeti jogosultság (F-gáz) és nagyfokú szakértelem is szükséges, ami miatt kevés kivitelező fogja ajánlani, ezen ismeretek és jogosultságok hiányában. Minden előnyt és hátrányt átgondolva, ár-érték szempontjából ez az egyik legjobb fűtési rendszer. Ráadásul némi kiegészítéssel, ugyanazzal a rendszerrel a hűtési igényünket is megoldhatjuk vele. Sőt mindezt megfejelhetjük egy kisebb napelem-beruházással és a villamos áram igényünkön felül, a fűtési és hűtési rezsi költségeinket is lenullázhatjuk.

A hőszivattyúval a nyári nagy melegben hűteni is lehet, azonban a hűtési energia leadásának módjára nagyobb gondot kell fordítani a tervezés során, mivel a nem jól megválasztott hőleadók sokat árthatnak a helyiség komfortosságának. A hőszivattyú legkedvezőbb üzemeltetését a nagy felületű hőleadók garantálják, mert ezekhez kisebb hőmérséklet-különbséget kell áthidalnia működés közben. A leggyakrabban az épületszerkezet temperálására, vakolt mennyezethűtésre, illetve gyárilag gipszkarton lapokba integrált csőkígyós rendszerekre esik a választás, ha nagy felületű hűtés megvalósítása a cél. Ebben az esetben különös figyelmet kell szentelni a hűtött helyiség légállapotára, mivel ez a módszer üzemszerűen megnöveli a levegő relatív páratartalmát, ami beavatkozás nélkül egyrészt az épületszerkezetek károsodásához, másrészt fülledt levegő érzéshez vezethet.

Alternatív lehetőségként adódnak a ventilátorral és sűrűn bordázott hőcserélővel ellátott konvektorok vagy másnéven fan-coilok, amelyek számos konstrukcióban elérhetők már a piacon (pl. padló, parapet, álmennyezeti kazettás, fali stb.) Ezek beépítésével lehetőség nyílik a fűtés és hűtés mellett korlátozott mértékű levegő szárítására is, cserébe fel kell készülni az esetleges huzatérzetre. A padlóval való hűtés lakóterekben alapvetően komforttényezők miatt kerülendő, de meg kell jegyezni, hogy a közhiedelemmel ellentétben, működőképes.

Hogy működik a fűtés hőszivattyúval?

A hőszivattyú ugyanazon az elven működik, mint a hűtőszekrény, csak fordítva. A nyomáskülönbséget kihasználva az alacsonyabb hőmérsékletű helyről elvonja a hőt és a magasabb hőmérsékletű helyre szállítja, ott pedig leadja az ottani környezetnek. Használatának célja a hőenergiával való gazdálkodás, melynek során hűtési energiát fűtésben (pl. melegvíz-készítésben) fel lehet használni, illetve környezeti hőt lehet hasznosítani. Leggyakoribbak a gőzkompressziós elven működő berendezések, de léteznek abszorpciós hőszivattyúk is. A hőszivattyúk fordított üzemmódban is működnek, ekkor a melegebb hely hűtésére is használhatók.

Megjegyzendő, hogy a munkaközeget a hőszivattyúknál is általában hűtőközegnek nevezik, bár a helyesebb elnevezés inkább fűtőközeg lenne, de a szokás onnan származik, hogy a hűtőgépek és a hőszivattyúk munkaközege megegyezik, és a korábban csak hűtőgépekkel foglalkozó szakemberek kezdtek később hőszivattyúkkal is foglalkozni.

Minél nagyobb a hőmérséklet-különbség, annál nagyobb nyomáskülönbség szükséges, ezáltal annál nagyobb energia szükséges a közeg komprimálására. Ennél fogva minden hőszivattyúra igaz, hogy a fűtőteljesítmény csökken a hőmérséklet-különbség növekedésével.

A különböző hőmérsékleti és nyomáskövetelményeknek megfelelően igen sokféle hűtőközeg áll rendelkezésre. A hűtőgépek, klímaberendezések és néhány fűtési rendszer is hasonló követelményeket támaszt a munkaközeggel szemben, így ezek a gépek hasonló technológiákra épülnek.

A hőszivattyú hatékony működéséhez az is szükséges, hogy a ház tökéletesen és szakszerűen körbe legyen szigetelve, korszerű nyílászárókkal legyen felszerelve. Új építésű és már meglévő ház esetében is érdemes szakemberrel egyeztetni, mielőtt csak úgy feltennénk a falra a hőszivattyút. Először is fel kell mérni, hogy mekkora a házunk hőszükséglete, mire szeretnénk a fűtésen kívül használni a hőszivattyút és ehhez milyen átalakításokra lesz szükségünk.

Milyen érvek szólnak a hőszivattyús fűtés mellett?

A hőszivattyú megújuló, zöld energiát használ és elenyésző a károsanyag-kibocsátása, tehát kifejezetten környezetbarát megoldás. Emellett nagyon hatékony, 1 kWh energia felhasználásával akár 4-5 kWh hőenergiát is nyerhetünk! Ráadásul kedvezményes elektromos áram tarifát (pl. H vagy GEO) igényelhetünk hozzá. Sőt, ha a háztetőnkre szerelt napelemmel biztosítjuk a hőszivattyú működését, akkor a karbantartási költségeken kívül szinte teljesen megszabadulunk a fűtési költségektől. A fűtésen túl ráadásul a melegvíz-ellátás is lehetséges ezzel a megoldással.

Mennyit lehet spórolni, ha hőszivattyúval fűtűnk?

Ha új házat építünk vagy egy kész ház teljes fűtési rendszerét akarjuk átalakítani és van rá keretünk, mindenképp érdemes hőszivattyúval (legtöbb esetben levegő-víz konstrukcióval) megoldani a fűtést és a melegvíz-ellátást. Ha egy korszerű nyílászárókkal ellátott, rendesen szigetelt házban kiépítjük a nagy felületű fűtőrendszert, akkor egy rendesen karbantartott hőszivattyús rendszerrel nagyon sokat lehet spórolni. A beruházás drágább, mint egy gázcirkó vagy egy fatüzelésű kazán és a hozzá tartozó rendszer kialakítása. Egy átlagos családi ház esetében 2-3 millió forintba kerül a levegő-víz hőszivattyús rendszer, a geotermikus rendszer kialakítása esetén (fúrással, szondákkal) akár 5-6 millió is lehet az összeg.

Mennyi idő alatt térül meg a beruházás?

Egy jól megtervezett, napelemmel kiegészített rendszerrel megússzuk a fűtési költséget, megspóroljuk a használati melegvíz árát és az elektromos áramért sem kell fizetnünk. Új építési ház esetében a megtérülési idő 2-3 év, kész ház fűtési rendszerének átalakítása esetén bő 10 év megtérüléssel kell számolnunk. Természetesen, amennyiben napelemes rendszerrel akarjuk nullázni a hőszivattyú fogyasztását, akkor a napelem megtérülési idejével is számolnunk kell, amiről itt írtunk korábban.

A hőszivattyú előnyei és hátrányai általánosságban

Hatékony – A hőszivattyú általában hatékonyabb a többi rendszernél. A működéséhez szükséges energia többszörösét tudja a környezetéből elvonni, bizonyos berendezések hatásfoka az 500%-ot is elérheti.

Gazdaságos – Nem szabad csak a havonta kifizetett számlákat nézni, érdemes az egészet figyelni. A hőszivattyú kiépítésénél nincs kémény, nem kell fűtőanyagot tárolni, nem kell kéményseprőnek kijönnie és nincs gázbekötés. Gazdaságosabb a légkondícionálás és a melegvíz előállítás, nincs szükség csak minimális karbantartásra. A hőszivattyú élettartama évtizedekben mérhető és kedvezményes GEO áramtarifával üzemeltethető.

Értékes – A ház értékén is emel, így a későbbi eladás során megtérül a befektetés.

Biztonságos – Nincs szén-monoxid mérgezés, nincs robbanás, az egész család nyugodtan aludhat mellette.

Független – Nem kell többé tartani a szolgáltatók áraitól.

Kényelmes – A hőszivattyús rendszer elindítása egy gombnyomással történik, bárki meg tudja tanulni a használatát.

Támogatott – Ha a hőszivattyús fűtést választjuk, akkor állami támogatást kérhetünk rá. Az otthonfelújítási támogatásról itt írtunk legutóbb.

Kézenfekvő – Magyarország geotermikus adottságai nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően jók.

Ahogy mindig, a hőszivattyús fűtés hátrányai is megérdemelnek pár sort. Mielőtt eldöntjük, hogy milyen energiát fogunk használni, érdemes ezt is átgondolnunk!

Áramhasználat – Hacsak nem napelemes rendszerrel termeljük meg a hőszivattyú működéséhez szükséges áramot, ez igen költséges is lehet, tekintve az emelkedő energiaárakat.

Drága – A beruházási költség akár 8 év is lehet, a szükséges mérettől függően.

Bonyolult – A hőszivattyús fűtési rendszer beépítése főleg az építkezésnél éri meg, utólagos kialakítása költségesebb lesz. A végleges hatékonyság pedig mindig függ a már meglévő fűtési rendszertől

Hogyan válasszunk hőszivattyút?

Mindig keressünk fel egy szakembert, aki a lakóhelyünk adottságai alapján megmondja, hogy melyik fűtési rendszerrel érdemes próbálkoznunk. Az egyre szigorodó energiafogyasztási szabályok minden felhasználót köteleznek a változásra, érdemes minél hamarabb rászánni magunkat a lépésre, de olyan céget keressünk, aki bevallja, ha esetleg nekünk személyesen nem éri meg a befektetés!

Beltérben és kültérben felállítható

Hőszivattyú típusai

A hőforrás szempontjából lakossági szegmensben általában 4 féle hőszivattyús rendszert különböztethetünk meg. Magyarországon a legelterjedtebb a levegő-víz hőszivattyú (körülbelül a hazánkban telepített hőszivattyúk 90%-a), ez a klímához hasonlóan a külső levegőből vonja el a hőt.

1. LEVEGŐ-VÍZ HŐSZIVATTYÚ

A külső levegőből vonja el a hőt ez a szivattyú, azonban minél hidegebb van, annál alacsonyabb a hatásfoka. Régebben azt javasolták, hogy a levegő-víz hőszivattyú mellett mindenképp legyen egy alternatív fűtési megoldás a házunkban, amivel átvészeljük a hidegebb időt. Manapság a legjobb hőszivattyú berendezések már -28 fok esetén is kiválóan, hatékonyan fűtik fel a házunkat. Ennek a megoldásnak a legkisebb a helyigénye, nem kell hozzá fúrási engedély, megbízhatóan működik, jelenleg ez a leginkább költséghatékony hőszivattyú.

aroTHERM plus levegő-víz hőszivattyú - Ideális megoldás a környezettudatos  modernizációhoz - Vaillant

A legtöbben hőszivattyús kazánként ismerik. Itt mindig a levegőből nyerjük ki az energiát és a vizet melegítjük fel vele. A levegő mindenhol megtalálható, így szó szerint bármikor felhasználható. Két fő csoportját különböztetjük meg, az egyik a monoblokk, a másik a split, előbbinek nincs külön kültéri és beltéri egysége, utóbbinak azonban van.

Előnyei

A levegő-víz hőszivattyús fűtés előnye, hogy gyorsan és egyszerűen telepíthető. Nem kell földmunkával fúrással vagy kútásással számolni, mivel a levegő mindenhol megtalálható. A hatékonysága miatt sokan már létező fűtési rendszerrel szokták keverni, de azokban az évszakokban, ahol a hőmérséklet nem megy huzamosabb ideig 10 fok alá, ott egyedül is megállja a helyét.

Hátrányai

A hőszivattyú mindig a külső hőmérséklettől függ, csak akkor jó a teljesítménye, ha az időjárás megkegyelmez nekünk. Meleg-víz termelés üzemmódban télen rendkívül alacsony teljesítménnyel működnek, ami a kompresszort is „gyilkolja”. Magyarország éves átlaghőmérséklete szerencsére nem túl alacsony, de fel kell rá készülnünk, hogy néhány héten keresztül az energiafogyasztás lényegesen megugrik majd. Plusz 2°C alatti hőmérsékleten a gép üzemképességének a fenntartásához néhány óránként leolvasztásra van szükség, mert az elpárologtató lamellázott felülete lejegesedik. Ezt a leolvasztást a gépek nagy része úgy végzi el, hogy hűtés üzembe kapcsol – ugye ilyenkor tél van – és az épületből elvont hővel olvasztja le az elpárologtatóra rakódott jégréteget. Ilyenkor a hőszivattyú COP értéke negatív előjelet vesz fel, vagyis rosszabb, mint nulla. Más típusok tisztán elektromos fűtőszállal olvasztják le a jeget, azonban ez még költségesebb. Ha nem sikerül egy olyan kerti területre telepíteni a hőszivattyút, amit nem használunk, akkor egy fűtött csepptálca is kell a gép alá, továbbá a vízelvezető csövet is fűteni kell árammal, amíg fagymentes területre nem ér.

További bejegyzések
Elvesztél az információk tengerében? Szaldó? Bruttó? Mi segítünk!

Meglévő rendszertulajdonosok, 2023.09.07. előtti igénybejelentéssel rendelkezők Nemrég írtunk blogot a várható fejleményekkel kapcsolatban, akkor azonban még csak kalkulálni tudtunk az esetleges lehetőségekkel. Nagy port kavart az a TikTok videó, amiben az éves szaldó megszüntetését vetítette előre Lantos Csaba energiaügyi miniszter a már meglévő napelemes rendszerek vonatkozásában. Ezt követően a Fidesz frakcióvezetője a bejelentés felülvizsgálatát kérte, […]

Tovább olvasom
Nézzük az aktuális helyzetet!

Kedves Ügyfeleink, Érdeklődők! Az elmúlt hetekben nap, mint nap fokozott figyelemmel kísérjük az őszre ígért konkrét információkat, ami egyaránt hatással lehet meglévő és leendő Ügyfeleinkre is. Ezért készítettünk egy rövid összefoglalót az aktuális helyzetről. Meglévő napelemes rendszerrel rendelkező Ügyfelek: Még van remény, nincs minden veszve! A múlt héten nagy port kavart Lantos Csaba energiaügyi miniszter […]

Tovább olvasom
Van már engedélyed?

Mi vonatkozik azokra, akik már rendelkeznek hálózatra visszatápláló (2022 októberig beadott igénybejelentés esetén) engedéllyel, szerződéssel? A jelenleg ismertek szerint még mindig azok járnak a legjobban, akik tavaly időben intézkedtek és akár önállóan, akár egy napelemes cégen keresztül, de beadták az igénybejelentésüket az áramszolgáltató felé. Náluk ugyanis minden feltétel adott. Az áramszolgáltató lassú ügyintézésének ellenére, mostanra […]

Tovább olvasom

Amennyiben kérdésed merült fel, vagy árajánlatot szeretnél kérni, fordulj hozzánk bizalommal! 

ImpresszumAdatkezelési tájékoztató
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram