Jöhet az áttörés: érkezhetnek a lebegő napelemek Magyarországra

Több százezer hektárnyi vízfelület kihasználatlan Magyarországon napenergia-termelési szempontból, miközben úszó napelemes szigetekkel hektáronként, évente akár másfél millió kilowattóra (kWh) is megtermelhető lenne. Erre jutott a holland vízgazdálkodási területről indult, ma már a nemzetközi porondon is mélyépítéssel és innovatív épületgépészettel is foglalkozó Wavin közleménye.

Jöhet az áttörés: érkezhetnek a lebegő napelemek Magyarországra

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint hazánkban több százezer hektár mesterséges vízfelület áll napenergia szempontjából kihasználatlanul.  Pedig az öntözésére összegyűjtött esővíz, de akár a szennyvíztározók vízfelülete is energiaforrássá válhatna, ha lebegő napelem szigeteket telepítenek rájuk. Így ráadásul nem pusztán a plusz zöldenergiával lehet számolni, de az eddigieknél hatékonyabb vízgazdálkodás is megoldható, mivel a vízen lebegő panelek kisebb arányú párolgást és algásodást tesznek lehetővé. Vagyis: egy váztározó esetében ez a megoldás energiát, illetve több és jobb minőségű vizet egyaránt adni tud - erre kínál megoldást a holland gyökerekkel rendelkező Wavin. 

A Clicfloat nevű, moduláris felépítésű, lebegő csőrendszer - írta közleményében a magyar leányvállalattal is rendelkező cég - megoldást kínál a lehetőség kiaknázására. A napelemes úszó szigeteket úgy alakították ki, hogy az óriási, környezeti hatásoknak ellenálló, ezért sok éven át használható csövek könnyen egymáshoz pattinthatók, mégis stabil és erős rácsot alkossanak, míg az illesztőelemek afféle "lebegő ösvényt" képezzenek, amelyen járva lehet a rendszert karbantartani, felügyelni, üzemeltetni.

Az úszó felületek tetejére szerelt napelemeket a víz hűti is, és minden 1°C-nyi hűtés legalább 0,5 százalékkal nagyobb hatásfokot eredményezhet, mint a földre vagy a tetőre telepített napelemek esetében. Ez a magasabb kilowatt-csúcsértékek miatt nagyobb hozamot is jelent, amiből viszont az is következik, hogy a rendszer önköltségi ára alacsonyabb, mivel azonos felületen a lebegő napelemek több és olcsóbb energiát tudnak biztosítani.

A Wavin számításai szerint egyetlen hektárnyi vízfelület úszó napelemes lefedésével évente több, mint másfél MWh villamos energiát lehet megtermelni. Amiből pedig az következik, hogy a Clickfloat használatával százezer hektáronként, 70 százalékos lefedettség mellett is több mint 1,1 TWh zöldenergia állhatna a magyarországi kertészetek, szennyvíztelepek, víztározókat üzemeltetők rendelkezésére. Ez a méret bár elméleti, ám az ország évi 45-46 TWh áramfogyasztásához mérve már látható volumen.

Ez az út járható

Az öntözővíz puffer tározók napelemekkel történő lefedése hasznos környezetvédelmi fejlesztés lehet - közölte  Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője, hozzátéve, hogy e technológia alkalmazása nem csak csökkenti a párolgási veszteséget, illetve a fosszilis energia előállítást, de "barna mezős" beruházásként sem foglal el hasznos termőföld területeket. - Amint elindul a tisztított szennyvíz hasznosítása Magyarországon, a tározók lefedésével és hasznosításával az öntözővíz szétosztása, az öntözés energiaellátása, és további energia előállítása is megoldhatóvá válik - magyarázta a szakember. 

Az úszó napelemes rendszerek koncepciója és építése a világban már nem számít teljesen újdonságnak, hiszen Dél-Koreától Németországon át  Albániáig sok országban adottak a körülmények egy-egy ilyen pilot beruházásra. Aztán pedig az sem meglepő, hogy ahol kipróbálják, ott a kereslet is nő irántuk (mivel a vízre telepített napelemek nem csak hatékonyabbak, de helytakarékosak is) - ahogyan az Spanyolországban, a Navarra-i csatornával is igazolódik.

A Wavin napelemes szigetei egyelőre pilot projektként működnek a Benelux államokban, de a tesztüzem eredményei máris bizakodásra adnak okot - közölte a cég.

Forrás: napi.hu

További bejegyzések
Hitelkonstrukció vállalkozások számára 2023-ban

A kamatlábak magasak, a hitelfeltételek szigorodnak, forgóeszközhitel-szükséglet megnőtt, az energiahatékonysági fejlesztésekhez pedig forrásokra van szüksége a kkv-knak. A magyar kkv-k talpon maradásának és versenyképességének megőrzése érdekében a kormány arról döntött, hogy 2023 első félévében kezelési költség nélkül, a piaci kamatszinthez képest rendkívül kedvező, évi 5%-os ügyfélkamattal elérhetővé teszi a Széchenyi Kártya Program hiteltermékeit. 2023 januártól […]

Tovább olvasom
Otthonfelújítási támogatás 2022.12.31. után

Meghosszabbította a kormány az otthonfelújítási támogatás igénylésének határidejét három hónappal, de csak speciális esetekben. A támogatást 2023.03.31-ig vehetik igénybe azok, akik kizárólagosan vagy részben napelemes rendszert szerettek volna elszámolni és Mivel sok mindenkinek elhúzódtak a folyamatban lévő projektjei, mint pl a tetőáthajtás, sok esetben a napelemes rendszer nem kerülhetett fel a tetőre, a Kormány erre […]

Tovább olvasom
Nem érdemes tovább várni, pályázat nélkül is megéri napelemet telepíttetni!

Marad a rezsicsökkentés, a Magyar Kormány szerint mintegy 100 ezer kkv részére, azonban ennek szigorú feltételei vannak. Blogbejegyzéseinkben ezeket szedtük össze, illetve, hogy mire számíthatnak azok a vállalkozások, akik kiesnek a kedvezményes villamosenergia- és földgázárra jogosultak köréből. Kitérünk arra is, hogy melyik két fontos dátumot kell feljegyezzük a közeljövőre vonatkozóan. 2022. augusztus 1-től megváltozik az […]

Tovább olvasom

Amennyiben kérdésed merült fel, vagy árajánlatot szeretnél kérni, fordulj hozzánk bizalommal! 

ImpresszumAdatkezelési tájékoztató
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram