Jöhet az áttörés: érkezhetnek a lebegő napelemek Magyarországra

Több százezer hektárnyi vízfelület kihasználatlan Magyarországon napenergia-termelési szempontból, miközben úszó napelemes szigetekkel hektáronként, évente akár másfél millió kilowattóra (kWh) is megtermelhető lenne. Erre jutott a holland vízgazdálkodási területről indult, ma már a nemzetközi porondon is mélyépítéssel és innovatív épületgépészettel is foglalkozó Wavin közleménye.

Jöhet az áttörés: érkezhetnek a lebegő napelemek Magyarországra

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint hazánkban több százezer hektár mesterséges vízfelület áll napenergia szempontjából kihasználatlanul.  Pedig az öntözésére összegyűjtött esővíz, de akár a szennyvíztározók vízfelülete is energiaforrássá válhatna, ha lebegő napelem szigeteket telepítenek rájuk. Így ráadásul nem pusztán a plusz zöldenergiával lehet számolni, de az eddigieknél hatékonyabb vízgazdálkodás is megoldható, mivel a vízen lebegő panelek kisebb arányú párolgást és algásodást tesznek lehetővé. Vagyis: egy váztározó esetében ez a megoldás energiát, illetve több és jobb minőségű vizet egyaránt adni tud - erre kínál megoldást a holland gyökerekkel rendelkező Wavin. 

A Clicfloat nevű, moduláris felépítésű, lebegő csőrendszer - írta közleményében a magyar leányvállalattal is rendelkező cég - megoldást kínál a lehetőség kiaknázására. A napelemes úszó szigeteket úgy alakították ki, hogy az óriási, környezeti hatásoknak ellenálló, ezért sok éven át használható csövek könnyen egymáshoz pattinthatók, mégis stabil és erős rácsot alkossanak, míg az illesztőelemek afféle "lebegő ösvényt" képezzenek, amelyen járva lehet a rendszert karbantartani, felügyelni, üzemeltetni.

Az úszó felületek tetejére szerelt napelemeket a víz hűti is, és minden 1°C-nyi hűtés legalább 0,5 százalékkal nagyobb hatásfokot eredményezhet, mint a földre vagy a tetőre telepített napelemek esetében. Ez a magasabb kilowatt-csúcsértékek miatt nagyobb hozamot is jelent, amiből viszont az is következik, hogy a rendszer önköltségi ára alacsonyabb, mivel azonos felületen a lebegő napelemek több és olcsóbb energiát tudnak biztosítani.

A Wavin számításai szerint egyetlen hektárnyi vízfelület úszó napelemes lefedésével évente több, mint másfél MWh villamos energiát lehet megtermelni. Amiből pedig az következik, hogy a Clickfloat használatával százezer hektáronként, 70 százalékos lefedettség mellett is több mint 1,1 TWh zöldenergia állhatna a magyarországi kertészetek, szennyvíztelepek, víztározókat üzemeltetők rendelkezésére. Ez a méret bár elméleti, ám az ország évi 45-46 TWh áramfogyasztásához mérve már látható volumen.

Ez az út járható

Az öntözővíz puffer tározók napelemekkel történő lefedése hasznos környezetvédelmi fejlesztés lehet - közölte  Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője, hozzátéve, hogy e technológia alkalmazása nem csak csökkenti a párolgási veszteséget, illetve a fosszilis energia előállítást, de "barna mezős" beruházásként sem foglal el hasznos termőföld területeket. - Amint elindul a tisztított szennyvíz hasznosítása Magyarországon, a tározók lefedésével és hasznosításával az öntözővíz szétosztása, az öntözés energiaellátása, és további energia előállítása is megoldhatóvá válik - magyarázta a szakember. 

Az úszó napelemes rendszerek koncepciója és építése a világban már nem számít teljesen újdonságnak, hiszen Dél-Koreától Németországon át  Albániáig sok országban adottak a körülmények egy-egy ilyen pilot beruházásra. Aztán pedig az sem meglepő, hogy ahol kipróbálják, ott a kereslet is nő irántuk (mivel a vízre telepített napelemek nem csak hatékonyabbak, de helytakarékosak is) - ahogyan az Spanyolországban, a Navarra-i csatornával is igazolódik.

A Wavin napelemes szigetei egyelőre pilot projektként működnek a Benelux államokban, de a tesztüzem eredményei máris bizakodásra adnak okot - közölte a cég.

Forrás: napi.hu

További bejegyzések
Elvesztél az információk tengerében? Szaldó? Bruttó? Mi segítünk!

Meglévő rendszertulajdonosok, 2023.09.07. előtti igénybejelentéssel rendelkezők Nemrég írtunk blogot a várható fejleményekkel kapcsolatban, akkor azonban még csak kalkulálni tudtunk az esetleges lehetőségekkel. Nagy port kavart az a TikTok videó, amiben az éves szaldó megszüntetését vetítette előre Lantos Csaba energiaügyi miniszter a már meglévő napelemes rendszerek vonatkozásában. Ezt követően a Fidesz frakcióvezetője a bejelentés felülvizsgálatát kérte, […]

Tovább olvasom
Nézzük az aktuális helyzetet!

Kedves Ügyfeleink, Érdeklődők! Az elmúlt hetekben nap, mint nap fokozott figyelemmel kísérjük az őszre ígért konkrét információkat, ami egyaránt hatással lehet meglévő és leendő Ügyfeleinkre is. Ezért készítettünk egy rövid összefoglalót az aktuális helyzetről. Meglévő napelemes rendszerrel rendelkező Ügyfelek: Még van remény, nincs minden veszve! A múlt héten nagy port kavart Lantos Csaba energiaügyi miniszter […]

Tovább olvasom
Van már engedélyed?

Mi vonatkozik azokra, akik már rendelkeznek hálózatra visszatápláló (2022 októberig beadott igénybejelentés esetén) engedéllyel, szerződéssel? A jelenleg ismertek szerint még mindig azok járnak a legjobban, akik tavaly időben intézkedtek és akár önállóan, akár egy napelemes cégen keresztül, de beadták az igénybejelentésüket az áramszolgáltató felé. Náluk ugyanis minden feltétel adott. Az áramszolgáltató lassú ügyintézésének ellenére, mostanra […]

Tovább olvasom

Amennyiben kérdésed merült fel, vagy árajánlatot szeretnél kérni, fordulj hozzánk bizalommal! 

ImpresszumAdatkezelési tájékoztató
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram