Különleges üvegházat működtet a pesti belvárosban a magyar napelemes tetőcserép

Rendhagyó promóció hívja fel a figyelmet a klímaváltozásra a budapesti Erzsébet téren. Pár napig még látható az Ariston Thermo Hungária Kft. és a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. közös installációja az Akvárium Klub előtt. Az augusztus 23 és szeptember 4. között felállított üvegházban különleges hőigényű, trópusi növényeket helyeztek el, melyeket kizárólag megújuló energia segítségével tartanak életben.

A ház különlegességét a napenergia-felhasználást segítő Generon tetőcserép, valamint az Ariston, „Nimbus Garden” nevet viselő levegő-víz hőszivattyúja adja.

A hőszivattyú a külső levegőt felhasználva biztosítja az üvegházban szükséges hőmérsékletet hűtéssel vagy épp fűtéssel. Ezzel minimális energiát használ fel, károsanyag kibocsátása pedig nincs. Távoli eléréssel egy applikáción keresztül irányítható, a rendszerből érkező lágyvizet pedig visszavezetik a növényekhez. A Generon napelemes tetőcserepek a napenergia felhasználásával segítik a hőszivattyú működéséhez szükséges energia felvételét.

Nem csak környezettudatos, esztétikus is

A csütörtöki sajtóeseményen Tóth Szabolcs, a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. regionális marketing vezetője hangsúlyozta: a cég a fenntarthatóságot és az energiatudatosságot képviseli. Olyan technológiákat és alapanyagokat alkalmaznak, amelyek során minimálisra csökken az energiafelhasználása a tetőcserép gyártásnak.

Ennek példájára hozta fel, hogy a Baranya megyei Bóly városában található gyáruk mellett kialakítottak egy naperőművet, amely képes szolgáltatni a gyár működéséhez szükséges teljes energiaellátást. Hozzátette, az energiatudatoságra való törekvés mellett azt a fogyasztói igényt is fő szempontként kezelik, hogy ezt a zöld szemléletet esztétikusan valósítsák meg.

“A tetőcserepeik különlegességét az adja, hogy szinte észrevehetetlen a tetőfelületen az a rész, amely hasznosítani tudja a napenergiát” – hangsúlyozta.

A téren kihelyezett üvegház tetőszerkezetével kapcsolatban elmondta,

„ha valaki elsétál a mögöttem látható installáció mellett, látni fogja, hogy nincs ténylegesen látható helyre elhelyezett napelem. Hogyha ezt magunk elé képzeljük egy családi ház esetében kicsit távolabbról, akkor tényleg észrevehetetlen, abszolút belesimul a környezetbe.”

Jelentős potenciál rejlik a hőszivattyúkban

Pavek Gábor az Ariston Thermo Hungária Kft. ügyvezetője az eseményen elmondta, hogy hazánkban jelenleg 1 millióra tehető azoknak a háztartásoknak a száma, akik hagyományos kazánnal, fával vagy szénnel fűtenek. Ha ők mind hőszivattyúra váltanának, akkor azzal egy egész város károsanyag kibocsátását tudnánk megspórolni évente.

Az ügyvezető azt is elmondta, hogy az Ariston jelentős potenciált lát a hőszivattyúkban. „Míg 2008-ban összesen 10 hőszivattyút értékesítettünk a hazai piacon, addig ez a szám 2021-ben 300 lesz” – árulta el Pavek Gábor. “Ebből jól látható a növekedés dinamikája és azt sem titkoljuk, hogy minden évben duplázni szeretnénk az eladásokat.” Szavai szerint Magyarországon 2020-ban összesen 5000 hőszivattyút adtak el, ami számtalan kiaknázatlan lehetőséget jelez, és hatalmas potenciál van ebben a piaci szegmensben.

Forrás: magyarepitok.hu

További bejegyzések
Elvesztél az információk tengerében? Szaldó? Bruttó? Mi segítünk!

Meglévő rendszertulajdonosok, 2023.09.07. előtti igénybejelentéssel rendelkezők Nemrég írtunk blogot a várható fejleményekkel kapcsolatban, akkor azonban még csak kalkulálni tudtunk az esetleges lehetőségekkel. Nagy port kavart az a TikTok videó, amiben az éves szaldó megszüntetését vetítette előre Lantos Csaba energiaügyi miniszter a már meglévő napelemes rendszerek vonatkozásában. Ezt követően a Fidesz frakcióvezetője a bejelentés felülvizsgálatát kérte, […]

Tovább olvasom
Nézzük az aktuális helyzetet!

Kedves Ügyfeleink, Érdeklődők! Az elmúlt hetekben nap, mint nap fokozott figyelemmel kísérjük az őszre ígért konkrét információkat, ami egyaránt hatással lehet meglévő és leendő Ügyfeleinkre is. Ezért készítettünk egy rövid összefoglalót az aktuális helyzetről. Meglévő napelemes rendszerrel rendelkező Ügyfelek: Még van remény, nincs minden veszve! A múlt héten nagy port kavart Lantos Csaba energiaügyi miniszter […]

Tovább olvasom
Van már engedélyed?

Mi vonatkozik azokra, akik már rendelkeznek hálózatra visszatápláló (2022 októberig beadott igénybejelentés esetén) engedéllyel, szerződéssel? A jelenleg ismertek szerint még mindig azok járnak a legjobban, akik tavaly időben intézkedtek és akár önállóan, akár egy napelemes cégen keresztül, de beadták az igénybejelentésüket az áramszolgáltató felé. Náluk ugyanis minden feltétel adott. Az áramszolgáltató lassú ügyintézésének ellenére, mostanra […]

Tovább olvasom

Amennyiben kérdésed merült fel, vagy árajánlatot szeretnél kérni, fordulj hozzánk bizalommal! 

ImpresszumAdatkezelési tájékoztató
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram