Lapos tetőd van? Számunkra nincs akadály!

Sokaknak a napelemes rendszer hallatán csak a napelem és az inverter jut eszébe, pedig az ingatlan adottságai mellett – amiről itt írtunk korábban – a tartószerkezetnek éppen olyan kiemelt szerepe van, hiszen biztosítja a napelemek megfelelő rögzítését, valamint a termelés mértékére, és így a rendszer megtérülési idejére is hatással van. A telepítésénél ügyelni kell arra, hogy a tartószerkezet alkotóelemei megfelelő minőségű, időjárásnak ellenálló anyagokból álljanak össze.

A háztartások és a vállalkozások esetében a napelem tartószerkezet tetőre kerül a leggyakrabban felszerelésre. Ennek egyszerű a magyarázata, mert ott áll rendelkezésre elegendő szabad és kihasználatlan felület arra, hogy a panelek elhelyezésre kerüljenek.

Amennyiben költségoldalról közelítjük meg a dolgot, azt mondhatjuk, hogy a rendszer árának nagyjából 10-20%-át teszi ki a napelem tartószerkezet költsége. Tehát ebből is látszik, hogy fontos elemét képezik a tartószerkezetek a napelemes rendszernek.

Egyre gyakrabban találkozhatunk 3°-nál kisebb dőlésszögű lapos tetővel kereskedelmi és ipari létesítményeknél. A lapostetős épületek mérete és a tetőfedő anyag is sokféle lehet. Ezenkívül a lapos tetőkön számtalan akadály, például kémény, szellőző- vagy kültéri egység is nehezítheti a napelemek telepítését.

Lapos tető esetében speciális szerkezetre van szükség, hogy a panelekre vetülő fény beesési szöge ideális legyen, amit a ferde tetővel ellentétben, mesterségesen kell előteremteni. A napelemek megfelelő dőlésszögét itt ugyanis nem a tető dőlésszöge adja meg, hanem a tartószerkezet biztosítja. Viszont ebben az esetben számolni kell a szélterheléssel, mert a szél így könnyen a napelemek alá kap és hatalmas felületet nyom felfelé folyamatosan. Ebben az esetben viszont hatalmas előny az, hogy megvalósítható a napelemek számára legjobb tájolás, vagyis dél felé tervezhetjük rendszerünket, a legtöbbet hasznosítva a napsugárzásból.

Ezen tényezők miatt sokoldalú és rugalmas megoldásokra van szükség, amelyek lehetővé teszik, hogy a napelem modulok telepítése során ne kelljen megbontani (és ezért károsítani) a tetőszerkezetet, illetve, hogy a besugárzás szempontjából ideális helyzetben lehessen felszerelni a napelemeket.

Ugyanakkor a napelem tartószerkezeteknek különböző típusai léteznek attól függően, hogy milyen lapostetőre is történik a telepítés. A következőkben bemutatjuk ezeket a fajtákat.

A napelem tartószerkezet lapos tetőre többféle módon rögzíthető. Egyrészt lesúlyozással betonelemek használatával, másrészt a födémhez való rögzítéssel, lehorgonyzással. A súly nem mérvadó a tartószerkezet lapos tetőre történő telepítésekor, így már van lehetőség nehezebb, de olcsóbb megoldások felhasználására is. Ennél a telepítésnél 2 féle mód létezik az elhelyezésre, kiemeléssel (megfelelő dőlésszög beállításával) vagy kétoldalas elhelyezéssel (keleti-nyugati tájolás).

Lemez lapos tető esetében a kiemelő háromszögek vannak segítségünkre, amelyek 15° és 25° kivitelben elérhetőek.

Lemez tető esetében egy saját fejlesztés is opció lehet, amely egy normál profil alapú sínből és egy trapézlemez sínből tevődik össze. A két különböző magasságú sín keverésével egy minimális dőlésszöget adunk a paneleknek.

A napelemek termelőképességének maximalizálása mellett számos előnnyel jár ez a fajta döntés. A lejtés segít az időjárásnak köszönhető természetes öntisztulásban, ezáltal nem romlik egy modul teljesítménye sem szennyeződés (levél, madárürülék, megszáradt csapadék) miatt. Óriási tévhit, hogy minél melegebb van, annál többet termel a napelemünk. A napelemek magasabb termelése ugyanis a napsütéssel függ össze és nem a meleggel, ha túlhevül a panel, akkor az termeléscsökkenéshez fog vezetni. Így tehát átlagosan elmondható, hogy májusban és októberben a legideálisabb a termelésünk, ugyanis a napsütéses órák száma még ekkor igen magas, azonban már nincsenek olyan magas hőmérsékletek. Nyáron annyival melegebbek a panelek, hogy hiába süt többet a nap pár órával, a termelés nem lesz kedvezőbb a túlhevült modulok miatt. Viszont, ha például egész nap locsolnánk a paneleket, ezzel hűtve azokat, sokkal kiemelkedőbb lenne a hozam is. A túlhevülés miatt ugyanis egy bizonyos teljesítmény fölé nem tudnak menni a napelemek, ezért ha többet termel, mint amennyit az inverter be tud engedni a hálózatba, akkor lecsapja azt.

Más típusú lapos tetőnél (például bitumen, EPDM vagy beton) pedig a súlyozott rendszert tudjuk javasolni, amelynek két fajtája létezik. Ha korlátozott a telepítési felület az igényelt rendszermérethez képest és nem tudjuk bármelyik irányba elhelyezni a paneleket vagy tetőablak, kémény, esetleg a kiépített villámvédelem miatt meg van kötve a kezünk a tervezést illetően, akkor gondolkozhatunk a kelet-nyugati tájolású súlyozott rögzítő rendszerben.

Egyébként pedig elsősorban a drágább, dél tájolású rendszer, (de sajnos hely szempontjából nem a leggazdaságosabb) lesz a számunkra legideálisabb.

A napelem tartószerkezet földre is telepíthető, nem csak tetőre. Ez a telepítési típus többnyire a nagyobb rendszereknél, vagy minimális tetőfelületek helyettesítésekor kerül alkalmazásra. A földre telepített napelem tartószerkezet és a rajta elhelyezkedő napelemek együttesét más nevén szabadon álló rendszerként is szokták nevezni. A napelemes tartószerkezet talajra történő telepítésénél szintén több megoldást is alkalmaznak a megfelelő rögzítéshez:

 • cölöpözött, lehorgonyzott, betonozott rendszerek
 • talajcsavaros rendszerek
 • lesúlyozott rendszerek
 • napálláskövető rendszerek

A szabadon álló napelemes rendszerek egyik speciális típusa a napkövető rendszerek. Ezeknek két altípusa is ismert, azok, amelyeknél a hajlásszög módosító (egytengelyes), illetve a napjárást követő (kéttengelyes) rendszerek. Ezek a típusok viszont jóval költségesebbek, mint a fix kialakításúak.

Különleges tartószerkezetek

Léteznek még úgynevezett különleges tartószerkezetek is, melyek sajátos alkalmazást tesznek lehetővé. Ilyen rendszer például:

 • a tetőbe integrált napelemes rendszer, ahol a napelemek gyakorlatilag a cserepekkel kerülnek egy síkba és közvetlenül a szarufákra kerülnek rögzítésre
 • a napelemes teraszok, parkolók, agrovoltaikus rendszerek, ahol egy igen magas tartószerkezetet szükséges felépíteni

Ki szeretnénk hangsúlyozni, hogy a napelemes rendszer telepítését csak megfelelő szakértelemmel, technológia-, alkatrész- és anyagismerettel bíró szakemberekre szabad rábízni. A kivitelezők által leggyakrabban elkövetett és elkerülendő hibák a következők:

 • olcsó, gyenge minőségű elemek kerültek felhasználásra – mi német gyártmányú Würth tartószerkezetet használunk, amelyre 10 év garanciát biztosít a gyártó
 • a napelemek leszorítása nem megfelelő a tartószerkezeten – kollégáink szakképzettségére kimagasló figyelmet fordítunk
 • a napelemek tájolásának és/vagy dőlésszögének beállítása nem ideális – mint ahogy blogbejegyzésünkben is összeszedtük, minden szempontot figyelembe veszünk a napelemes rendszer tervezésénél
 • egy objektum (kémény, fa oszlop) árnyékot vet a napelemekre – minden esetben ragaszkodunk a helyszíni felméréshez, melyet térítésmentesen végzünk, így még akkor meggyőződünk arról, hogy a körülményekhez képest a legideálisabb elhelyezést válasszuk napelemeinek
 • nem a megfelelő rögzítők kerülnek alkalmazásra – a helyszíni felmérés során, kollégánk mindig ellenőrzi, hogy cserép vagy lemez a telepítés felülete és azon belül is nézzük a típust, így a kivitelezésre felkészülten megyünk

A Würth állítható tetőkampójának köszönhetően, nincs szükség minden cserép típusnál másfajta tartóra. Egyetlen mozdulattal minden mérethez igazítani tudjuk a rögzítőelemet.

Vásároljon online Tetőkampó, alumín., 7 mm-es talpfurat kategóriánkból

Cserép tetőnél háromméteres síneket, míg lemez tetőnél trapéz sínt használunk.

 • könnyen korrodálódó tartószerkezeti elemek kerülnek felhasználásra – minőségi, alumínium rögzítő elemeket használunk minden kivitelezésnél
 • az elemek hibásan, pontatlanul kerülnek összeszerelésre – többéves tapasztalatunk alatt sokféle tetővel találkoztunk, kollégáink rutinosak minden tartó típus szerelésében
 • a tartószerkezet hanyag felszerelése miatt nem áll ellen az időjárási viszonyoknak – nagyobb rendszereknél külön napon előszereljük a tartószerkezetet, a megfelelő mennyiségű időt rászánva, így kevesebb a hibázási lehetőség és nem lesz összecsapott az átadott munka

Olyan kivitelezőt szeretnél, aki minden szempontot figyelembe vesz és személyre szabva tervezi meg napelemes rendszered, hogy ne érjen csalódás a termelést illetően? Válaszd a Hódszolár Kft-t!

További bejegyzések
Hitelkonstrukció vállalkozások számára 2023-ban

A kamatlábak magasak, a hitelfeltételek szigorodnak, forgóeszközhitel-szükséglet megnőtt, az energiahatékonysági fejlesztésekhez pedig forrásokra van szüksége a kkv-knak. A magyar kkv-k talpon maradásának és versenyképességének megőrzése érdekében a kormány arról döntött, hogy 2023 első félévében kezelési költség nélkül, a piaci kamatszinthez képest rendkívül kedvező, évi 5%-os ügyfélkamattal elérhetővé teszi a Széchenyi Kártya Program hiteltermékeit. 2023 januártól […]

Tovább olvasom
Otthonfelújítási támogatás 2022.12.31. után

Meghosszabbította a kormány az otthonfelújítási támogatás igénylésének határidejét három hónappal, de csak speciális esetekben. A támogatást 2023.03.31-ig vehetik igénybe azok, akik kizárólagosan vagy részben napelemes rendszert szerettek volna elszámolni és Mivel sok mindenkinek elhúzódtak a folyamatban lévő projektjei, mint pl a tetőáthajtás, sok esetben a napelemes rendszer nem kerülhetett fel a tetőre, a Kormány erre […]

Tovább olvasom
Nem érdemes tovább várni, pályázat nélkül is megéri napelemet telepíttetni!

Marad a rezsicsökkentés, a Magyar Kormány szerint mintegy 100 ezer kkv részére, azonban ennek szigorú feltételei vannak. Blogbejegyzéseinkben ezeket szedtük össze, illetve, hogy mire számíthatnak azok a vállalkozások, akik kiesnek a kedvezményes villamosenergia- és földgázárra jogosultak köréből. Kitérünk arra is, hogy melyik két fontos dátumot kell feljegyezzük a közeljövőre vonatkozóan. 2022. augusztus 1-től megváltozik az […]

Tovább olvasom

Amennyiben kérdésed merült fel, vagy árajánlatot szeretnél kérni, fordulj hozzánk bizalommal! 

ImpresszumAdatkezelési tájékoztató
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram