Láthatatlan napelemet kapott az épület, ami 300 elektromos járművet képes feltölteni

Érdekes épületkísérlet zajlik egy göteborgi parkolóházban: a homlokzat látványban egy híres textilművészt idéz, funkcióban viszont annyi láthatatlan napelemet rejt, amivel az épület összes elektromos járművét feltölthetik.

A komplex napelemes rendszermegoldásokban, berendezések és termékeket szállítójaként ismert Soltech Energy a hagyományos, konzolos tetőráépítéses, valamint a saját fejlesztésű “tetőcserép” napelemes megoldások mellett az utóbbi években többféle módját is kipróbálta már annak, miként lehet egy-egy épület homlokzatát is esztétikusan, áramtermelésre használni. A legújabb megoldásuk – megrendelésre – az, hogy egy göteborgi parkolóház falára láthatatlanul installáltak 60 kW napelemes termelőkapacitást.

A láthatatlanságot gyakorlatilag egy maszkolás biztosítja, az épületfal ugyanis kapott egy olyan ráépítést és burkolást a fekete napelemtáblákkal telepakolt felület elé, ami a panelek áramtermelését nem befolyásolja, de a láthatóságukat csak egészen közelről teszi lehetővé -már azok számára, akik tudják, mit kell nézniük.

Ehhez egy olyan konstrukcióra volt szükség, amely egyszerre teljesíti a parkolóházakra kötelezően alkalmazandó különleges szellőzést, ugyanakkor azt is, hogy az épület falán lévő sok-sok nyílás kívülről ne legyen feltűnően látható. A Soltech megoldását valójában egy 11 méteres magasságú, előregyártott, horganyzott acélszerkezet jelenti: a fura formájú szerkezetre kívülről 1096 darab különböző színű, de 40 százalékos hatékonysággal mégis átlátszó üveglap került. Az így, üveggel “beburkolt” fal úgy néz ki, mintha az épület egy 3D-s, geometrikus formákból álló installációt kapott volna. Csak ez a megoldás nem ideiglenes.

A színes burkolati elemekből álló sorok közé légáteresztő sávokat terveztek be, így nem csak a parkolóházhoz a kipufogógázok miatt szükséges kellő szintű szellőzés biztosítható, hanem a napelemes rendszer hűtése is. A 60 kW-os rendszer pedig az épület elektromos töltőhálózatára termel – a parkolóházban kiépített energetikai infrastruktúra 300 elektromos jármű egyidejű töltését teszi lehetővé.

Az építő cég szerint a modulok felépítése és elrendezése lehetővé teszi az egyszerű, gyors és megbízható telepítést – ez a beruházás is mindössze másfél hónapba került, amibe beleértendő a napelemes rendszer telepítése és üzembe helyezése is. A göteborgi parkolóház beburkolását a svéd Wallenstam rendelte meg a Soltechtől. Az ingatlancég azt a hatást akarta a látványban elérni, hogy az ’50-es évektől Svédországban nagy népszerűséget szerző textiltervező, Viola Grasten mintái és színei jelenjenek meg a homlokzaton.

Forrás: napi.hu

További bejegyzések
Hitelkonstrukció vállalkozások számára 2023-ban

A kamatlábak magasak, a hitelfeltételek szigorodnak, forgóeszközhitel-szükséglet megnőtt, az energiahatékonysági fejlesztésekhez pedig forrásokra van szüksége a kkv-knak. A magyar kkv-k talpon maradásának és versenyképességének megőrzése érdekében a kormány arról döntött, hogy 2023 első félévében kezelési költség nélkül, a piaci kamatszinthez képest rendkívül kedvező, évi 5%-os ügyfélkamattal elérhetővé teszi a Széchenyi Kártya Program hiteltermékeit. 2023 januártól […]

Tovább olvasom
Otthonfelújítási támogatás 2022.12.31. után

Meghosszabbította a kormány az otthonfelújítási támogatás igénylésének határidejét három hónappal, de csak speciális esetekben. A támogatást 2023.03.31-ig vehetik igénybe azok, akik kizárólagosan vagy részben napelemes rendszert szerettek volna elszámolni és Mivel sok mindenkinek elhúzódtak a folyamatban lévő projektjei, mint pl a tetőáthajtás, sok esetben a napelemes rendszer nem kerülhetett fel a tetőre, a Kormány erre […]

Tovább olvasom
Nem érdemes tovább várni, pályázat nélkül is megéri napelemet telepíttetni!

Marad a rezsicsökkentés, a Magyar Kormány szerint mintegy 100 ezer kkv részére, azonban ennek szigorú feltételei vannak. Blogbejegyzéseinkben ezeket szedtük össze, illetve, hogy mire számíthatnak azok a vállalkozások, akik kiesnek a kedvezményes villamosenergia- és földgázárra jogosultak köréből. Kitérünk arra is, hogy melyik két fontos dátumot kell feljegyezzük a közeljövőre vonatkozóan. 2022. augusztus 1-től megváltozik az […]

Tovább olvasom

Amennyiben kérdésed merült fel, vagy árajánlatot szeretnél kérni, fordulj hozzánk bizalommal! 

ImpresszumAdatkezelési tájékoztató
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram