Láthatatlan napelemet kapott az épület, ami 300 elektromos járművet képes feltölteni

Érdekes épületkísérlet zajlik egy göteborgi parkolóházban: a homlokzat látványban egy híres textilművészt idéz, funkcióban viszont annyi láthatatlan napelemet rejt, amivel az épület összes elektromos járművét feltölthetik.

A komplex napelemes rendszermegoldásokban, berendezések és termékeket szállítójaként ismert Soltech Energy a hagyományos, konzolos tetőráépítéses, valamint a saját fejlesztésű “tetőcserép” napelemes megoldások mellett az utóbbi években többféle módját is kipróbálta már annak, miként lehet egy-egy épület homlokzatát is esztétikusan, áramtermelésre használni. A legújabb megoldásuk – megrendelésre – az, hogy egy göteborgi parkolóház falára láthatatlanul installáltak 60 kW napelemes termelőkapacitást.

A láthatatlanságot gyakorlatilag egy maszkolás biztosítja, az épületfal ugyanis kapott egy olyan ráépítést és burkolást a fekete napelemtáblákkal telepakolt felület elé, ami a panelek áramtermelését nem befolyásolja, de a láthatóságukat csak egészen közelről teszi lehetővé -már azok számára, akik tudják, mit kell nézniük.

Ehhez egy olyan konstrukcióra volt szükség, amely egyszerre teljesíti a parkolóházakra kötelezően alkalmazandó különleges szellőzést, ugyanakkor azt is, hogy az épület falán lévő sok-sok nyílás kívülről ne legyen feltűnően látható. A Soltech megoldását valójában egy 11 méteres magasságú, előregyártott, horganyzott acélszerkezet jelenti: a fura formájú szerkezetre kívülről 1096 darab különböző színű, de 40 százalékos hatékonysággal mégis átlátszó üveglap került. Az így, üveggel “beburkolt” fal úgy néz ki, mintha az épület egy 3D-s, geometrikus formákból álló installációt kapott volna. Csak ez a megoldás nem ideiglenes.

A színes burkolati elemekből álló sorok közé légáteresztő sávokat terveztek be, így nem csak a parkolóházhoz a kipufogógázok miatt szükséges kellő szintű szellőzés biztosítható, hanem a napelemes rendszer hűtése is. A 60 kW-os rendszer pedig az épület elektromos töltőhálózatára termel – a parkolóházban kiépített energetikai infrastruktúra 300 elektromos jármű egyidejű töltését teszi lehetővé.

Az építő cég szerint a modulok felépítése és elrendezése lehetővé teszi az egyszerű, gyors és megbízható telepítést – ez a beruházás is mindössze másfél hónapba került, amibe beleértendő a napelemes rendszer telepítése és üzembe helyezése is. A göteborgi parkolóház beburkolását a svéd Wallenstam rendelte meg a Soltechtől. Az ingatlancég azt a hatást akarta a látványban elérni, hogy az ’50-es évektől Svédországban nagy népszerűséget szerző textiltervező, Viola Grasten mintái és színei jelenjenek meg a homlokzaton.

Forrás: napi.hu

További bejegyzések
Elvesztél az információk tengerében? Szaldó? Bruttó? Mi segítünk!

Meglévő rendszertulajdonosok, 2023.09.07. előtti igénybejelentéssel rendelkezők Nemrég írtunk blogot a várható fejleményekkel kapcsolatban, akkor azonban még csak kalkulálni tudtunk az esetleges lehetőségekkel. Nagy port kavart az a TikTok videó, amiben az éves szaldó megszüntetését vetítette előre Lantos Csaba energiaügyi miniszter a már meglévő napelemes rendszerek vonatkozásában. Ezt követően a Fidesz frakcióvezetője a bejelentés felülvizsgálatát kérte, […]

Tovább olvasom
Nézzük az aktuális helyzetet!

Kedves Ügyfeleink, Érdeklődők! Az elmúlt hetekben nap, mint nap fokozott figyelemmel kísérjük az őszre ígért konkrét információkat, ami egyaránt hatással lehet meglévő és leendő Ügyfeleinkre is. Ezért készítettünk egy rövid összefoglalót az aktuális helyzetről. Meglévő napelemes rendszerrel rendelkező Ügyfelek: Még van remény, nincs minden veszve! A múlt héten nagy port kavart Lantos Csaba energiaügyi miniszter […]

Tovább olvasom
Van már engedélyed?

Mi vonatkozik azokra, akik már rendelkeznek hálózatra visszatápláló (2022 októberig beadott igénybejelentés esetén) engedéllyel, szerződéssel? A jelenleg ismertek szerint még mindig azok járnak a legjobban, akik tavaly időben intézkedtek és akár önállóan, akár egy napelemes cégen keresztül, de beadták az igénybejelentésüket az áramszolgáltató felé. Náluk ugyanis minden feltétel adott. Az áramszolgáltató lassú ügyintézésének ellenére, mostanra […]

Tovább olvasom

Amennyiben kérdésed merült fel, vagy árajánlatot szeretnél kérni, fordulj hozzánk bizalommal! 

ImpresszumAdatkezelési tájékoztató
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram