Mennyi idő alatt térül meg egy napelemes rendszer?

A napelemes rendszerek gazdaságossága

Egy napelemes rendszer megvalósítása pénzügyileg megtérülő, hosszú távon is kiszámítható, magas és adómentes hozamot biztosító beruházás. A villamos hálózat befogadó- és tárolóképessége, valamint a szolgáltatóval (még egyelőre) alkalmazható éves szaldós elszámolási rendszer eredményeképpen a napelemes rendszerek ma kiemelkedően gazdaságosan valósíthatók meg.

Ha egyszerűen és közérthetően szeretnénk megvizsgálni a napelemes rendszerek pénzügyi megtérülését, akkor elsősorban a rendszer kiépítésnek költségét, illetve a várható energiamegtakarítást kell figyelembe vennünk.

A napelemek megtérülési ideje a háztartások és a vállalkozások számára is egy fontos tényező, amikor beruházásra kerül. Ilyenkor az egyes tervező cégek számos tényezőt figyelembe vesznek és egy hozzávetőleges értéket képesek megadni, de természetesen ez sok mindentől változhat, hiszen egy napelemes rendszerrel nem pár évre, hanem évtizedekre beruházunk.

Először is tisztázzunk néhány alapfogalmat:

Gyakran keverik a napelem és napkollektor fogalmát, azonban a napelem áramot termel, a napkollektor pedig meleg vizet készít. Erről korábban itt írtunk.

A napelem egyenáramot állít elő, amit egy inverter alakít át a hálózatra vezethető váltakozó árammá. Erről itt tudtok olvasni, az általunk forgalmazott invertereket pedig itt találjátok!

A rendszer részeként a „hagyományos” villanyórát „ad-vesz” órára cserélik. Ez a fogyasztás mellett méri a visszatáplálást is. A megtermelt áram első körben házon belül kerül felhasználásra, ha éppen nincs akkora belső igény, mint a fogyasztás, akkor kimegy az áramszolgáltató hálózatába. Az órát évente olvassák le, ezt szaldós elszámolási rendszernek nevezik. A jelenlegi kiírás szerint 2023.12.31-ig kötött hálózathasználati szerződés esetében még szaldó elszámolásba kerül minden napelemes rendszert telepíttető ügyfél. A szaldó és bruttó elszámolási rendszer közötti különbségről itt írtunk korábban.

A jelenlegi szaldós elszámolási rendszerrel gyakorlatilag egy végtelen kapacitású ingyenes akkumulátoronként használhatjuk az áramszolgáltató rendszerét, amit nappal termelünk, felhasználhatjuk éjjel, és ami még jelentősebb, a nyári túltermelést télen fogyaszthatjuk el.

Bruttó elszámolás esetén, a nappal-éjszaka ciklusok esetleg megfizethető áron akkumulátorral áthidalhatók, de a téli-nyári termelés között már akkora a különbség, hogy ez manapság akkuval nem oldható meg, ráadásul jellemzően a téli fogyasztásunk a magasabb (például az elektromos fűtés miatt).

Ha leolvasáskor a fogyasztásunk több, akkor azt kiszámlázzák, ha viszont a termelésünk volt több, azt odaadhatjuk ajándékba a szolgáltatónak vagy kiszámlázhatjuk és kifizetik. A számlázáshoz (magánszemélyként) adószámot kell igényelni a NAV-tól, és természetesen adót is kell fizetni a bevételből.

Amíg házon belül elfogyasztjuk a pillanatnyi termelést, addig bárhogy is változik az elszámolási rendszer, biztosan kevesebbet kell majd fizetni az áramszolgáltatónak. Kicsit lehet javítani a mérleget, ha a nagy fogyasztású eszközök üzemeltetését a kora délutáni órákra időzítjük. Az úgynevezett energia menedzsmentről itt olvashattok még!

Így persze nem nullázható a villanyszámla, télen biztosan fizetnünk kell majd a korábbi 75-80%-át, és nyáron sem lesz nulla a számla.

Havi átlagot tekintve nincs harmincszoros szorzó a jobb és rosszabb hónapok között, csak 4-5-szörös, azaz a szaldós „ingyenakku” nélkül egy nyári időszakra méretezett rendszer télen csak a fogyasztásunk 20-25%-át termelné meg, ha pedig a téli fogyasztáshoz választunk rendszert, akkor nyáron 4-5-szörös túltermelésünk lenne, amit nem kedvező áron vesz át az áramszolgáltató.

Érdemes azonban úgy számolni, hogy ha csak addig marad szaldós a rendszer, amíg behozza a rendszerem a beszerzési árát, akkor hiába lesz rosszabb később az elszámolás, bármennyit is termel majd 20 év múlva a rendszerem, azt egy olyan rendszer teszi majd, ami nekem már „ingyen van”.

Arról, hogy hogyan tudjuk elszámolni a többlettermelést az áramszolgáltatóval, itt olvashattok!

Fontos megemlíteni a telepítés hivatalos ügyintézését is: mivel a „nagy közös” elektromos hálózatra táplálunk rá, az áramszolgáltatók biztonsági és üzembiztonsági okokból teljesen jogosan elvárják a megfelelő tervezést és megfelelő készülékválasztást. Maguk a napelemek kevésbé kritikusak, az inverterekre viszont minden szolgáltató kényes. A megfelelő rendszerelemek kiválasztásáról itt írtunk!

Szerencsére a szolgáltatók honlapján megtalálhatjuk az általuk elfogadott inverterek listáját: https://mvmhalozat.hu/attachments/3162 Az áramszolgáltatóval történő engedélyeztetés folyamatát pedig itt részleteztük!

A napelemes rendszer „mértékegysége” a kWp, ami a rendszer névleges csúcsteljesítményét jelenti. Erre van egy szabványos mérési módszer, adott hőmérsékleten (25°C), adott légnyomáson és 90 fokos napsugár beesési szögben ennyit termelne a rendszerünk.

A napelem a hideget „szereti”, tehát télen szikrázó napsütésben a névlegestől magasabb is lehet a pillanatnyi termelés, nyári kánikulában pedig kevesebb, persze ezt kompenzálja, hogy nyáron jóval több a napsütéses órák száma, így a napi csúcsok inkább nyáron, de nem a legmelegebb napokon jellemzők.

Több áramszolgáltató is hirdet az utóbbi időben napelemes rendszereket saját kivitelezésben. Az ügyfelek (helyenként az interneten, fórumokban is olvasható) gyakorlati tapasztalatai szerint sajnos nem feltétlenül jelentenek garanciát a gyorsabb és gördülékenyebb ügyintézésre, mert valójában nem mindig egy nagy és komoly cég végzi a kivitelezést, hanem egy alvállalkozóként szerződött partner, akitől akár a szolgáltatótól függetlenül megrendelhetjük a kivitelezést.

Bár a napelemes rendszerek ára a technikai rohamléptékű fejlődésének köszönhetően folyamatosan csökken, jellemzően még mindig nagyobb, milliós tételű kiadással számolhatsz, ha napelem rendszer telepítése a célod.

A körültekintő mérlegelés folyamán természetesen az a kérdés is felmerül benned, hogy hosszú távon valóban jó befektetés-e a napelem, megtérül-e valaha az ára? Mint mindig, a lényeg most is a részletekben rejlik.

Mennyi idő alatt térül meg a napelemes rendszer? Ezt egy picit ahhoz lehet hasonlítani, mintha azt kérdeznénk, hogy mennyibe kerül egy autó?

Ahogyan az új, nulla kilométeres autó ára is függ:

-az autó típusától

-az autó méretétől

-az autó teljesítményétől

-az autó felszereltségétől (extrák)

-melyik forgalmazótól vásároljuk az autót (milyen árréssel dolgoznak)

-milyen garanciális hátteret nyújt az autógyártó

-milyen neve van az autógyártó cégnek

és még sok más tényező is befolyásolja az autó árát. Ez pontosan így van a napelemes rendszer esetében is. De mitől függ egy napelemes rendszer ára?

Ha abból indulunk ki, hogy a hálózatra visszatápláló rendszer esetében nemcsak magadnak termeled meg a szükséges energiát, de a többletet még meg is veszik tőled, akkor viszonylag egyszerű a kérdés. Alapvetően természetesen akkor jársz a legjobban, ha kiváló minőségű és magas hatásfokú rendszer mellett döntesz, hiszen itt kiváltképp fontos dolog az ár-érték arány.

A Hódszolár Kft. pont ezek alapján ad árajánlatot, hiszen felső kategóriás termékeket kínálunk közép-kategóriás áron. A termékeinket itt láthatjátok!

Mivel a minőségi napelemek élettartama több, mint 40 év is lehet a napelemes beruházás 30 éven át szüntelenül termelhet profitot. A rendszerek fenntartási, karbantartási és amortizációs költsége a bekerülési értékhez képest elhanyagolható, ezért napelem rendszert működtetni a befektetés szempontjából a stabil hozamú kötvényekre emlékeztet.

Ennek eléréséhez azonban elengedhetetlen a minőségi termékekkel dolgozó szakértő és megbízható kivitelező. Ezért dolgozunk Hyundai napelemekkel 25 év gyártói és teljesítménygaranciával, és SolarEdge „okos” inverterekkel 12 év gyári garanciával! Az okos rendszer előnyeiről itt találsz több információt! A SolarEdge egyébként egyedülálló elemző és modellező programok használatára ad lehetőséget, ami segít a megfelelő tervezésben. A Designerről már itt írtunk.

Német gyártmányú Würth tartószerkezetünkre 10 év garanciát biztosít a gyártó.

A napelemes rendszer megtérülését illetően igenis számít a méret: minél nagyobb, annál jobb. Az eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy a nagyobb teljesítményű rendszerek az általánosnak mondható 8-10 éves időszaknál hamarabb térülnek meg.

Ilyenkor is érdemes előre gondolkodni, ne csak a jelenlegi fogyasztásodra méretezd a rendszert. Vedd figyelembe azokat a lehetőségeket is, amikkel esetleg a jövőben bővítenéd a palettát: például a fűtés kiváltásával, 1-2 elektromos autó töltésével vagy bármely más szolgáltatással, aminek nagyobb az energiaigénye.

Emellett ne félj attól, hogy ha a rendszer időnként egy kis karbantartásra szorul – mert cserélni kell 2-3 panelt, vagy meg kell javítani az invertert – akkor az újabb milliós költségekbe vernéd magad. Ez nem így van.

Nemcsak teljes – komplett rendszereket kaphatsz, hanem akár már 2-3 db panelt is, ráadásul a több százezer Ft értékű inverterek is jellemzően javíthatók és az esetleges meghibásodás esetén sem szorulnak azonnal cserére.

A napelem rendszer megtérülésének kiszámításakor, elsősorban a rendszer kiépítésnek költségét, illetve a várható energia megtakarítást kell figyelembe vennünk. A Te éves energia fogyasztásodból ki tudjuk számolni, hogy mekkora napelem rendszerre van szükséged, hogy az éves áramfogyasztásod kiváltsd.

Nagyon fontos számolni az energia ár változásával és a napelemek bizonyos fokú teljesítménycsökkenésével is. Azt is érdemes megvizsgálni, hogy egy napelemes rendszer mennyivel jövedelmezőbb, mintha a beruházás költségét például bankbetétben helyeznénk el. Lényeges, hogy a beruházáshoz igénybe vettünk-e állami támogatást. A vállalkozások számára például a vissza nem térítendő támogatások jelentősen jobb megtérülési mutatót generálnak.

Minőség: A napelem rendszerek telepítése során fontos, hogy jó minőségű, magas hatásfokú napelemeket és invertert használjunk, amire a gyártó garanciát ad. A rossz minőségű beépített anyagok használata évekkel leronthatja a napelem rendszerünk megtérülésének idejét. A tartószerkezet hanyag kivitelezése, gyenge minőségű alkatrészek használata plusz kiadást okoz a megrendelőnek, ami szintén tovább növeli a megtérülési időt.

Napsütéses órák száma: Szerencsére ebben hazánk jó helyzetben van, ugyanis magas a napsütéses órák száma, ami kedvez a napelemes befektetés megtérülésének. Magyarország éghajlatán úgy számolhatunk, hogy 1 kWp ideálisan telepített rendszer évente 1100-1200 kWh áramot termel, ami délen akár 1200 felett is lehet. Jól megtervezett okos rendszerek esetében egyébként 1300 kWh éves energiatermelés felett teljesít a legtöbb referencia munkánk.

Tájolás: A napelem rendszer nem megfelelő tájolás esetén jóval kevesebb termelést eredményez. Ez szintén éghajlat-függő, nálunk a délre néző 35 fokos dőlésszögű elhelyezés az ideális. Ha nem rendelkezünk déli tájolású tetősíkkal, viszont délkeleti és délnyugati is van, akkor a délkeleti a kedvezőbb a termelés szempontjából, hiszen a reggeli hidegben hatékonyabbak a cellák, mint a délutáni melegben.

Árnyékolási tényezők: Egy fa, egy oszlop, egy kiugró tetőrész által a napelemekre vetett árnyék, akár 20 vagy több százalékban is visszavetheti egy kör termelését, ami szintén rossz hatással van a rendszerünk megtérülési idejére, ezért érdemes figyelembe venni a zavaró tényező helyét és napjárás közbeni árnyékterületét.

A telepítés helyénél figyelembe kell venni, hogy egyáltalán van-e a tetőn elegendő terület a szükséges napelem mennyiséghez. Ha kevés az egybefüggő síkfelület, akkor akár két különböző irányba néző tetősíkra is helyezhetjük a paneleket, de ezt a többféle teljesítményszinten érkező egyenáramot csak a SolarEdge inverter tudja kezelni.

A napelemes rendszerek tervezése során sok mindent számításba kell venni, ezért fontos a helyszíni felmérés - ami a Hódszolár Kft-nél ingyenes - és a gondos tervezés a napelem rendszerek kivitelezése során, melyek szakképzett kollégáink biztosítanak. Fontos, hogy olyan napelem kivitelező cégre bízza a napelem rendszer telepítését, aki figyelembe veszi ezeket a tényezőket, és megfelelő referenciákkal rendelkezik a napelem rendszer kivitelezések terén.

A megtérülés számításnál figyelembe kell vennünk, ugyan számszerűsíteni nehéz, de az elemzés során, fontos, hogy az energia szolgáltatók lakossági üzletága Magyarországon veszteséget termel és az energia ára jelentősen alacsonyabb, mint az európai átlag. Tehát ha a szolgáltatók egyszer nyereséget próbálnak termelni, az árak korábban említett mértéknél jóval gyorsabban is emelkedhetnek. Az éves átlagos energia áremelkedés Magyarországon jelenleg 7%-os, az előző évhez képest (igen, ez a rossz irányba elmozduló kamatos kamat – vagyis, ha a napelemes rendszerek megtérülését nézzük, akkor jó irányba).

Vannak netes napelemes rendszer kalkulátorok, azonban azt fontos tudni, hogy a mi személyes jövőnket egyetlen kalkulátor sem látja pontosan előre. Lehet, hogy az egyik idősebb gyerekünk hamarosan el fog költözni otthonról vagy éppen új gyermek születik, valaki hozzánk költözik, egyre inkább elektromos eszközökkel dolgozunk majd (a fűnyírótól kezdve a láncfűrészig) és elektromos járműveket használunk majd (a kerékpártól az autóig), de mindezeknél is jelentősebb lehet, ha elektromos fűtésre állunk át és fontos az is, hogy hogyan melegítjük fel a vizet otthon.

Egy másik igen lényeges része a bonyolult befektetés-előrejelzésnek az, hogy pontosan hogyan is alakul majd a jövő a napsütéses órák számában. Eltérő napelemes rendszerek eltérő módon tudják összegyűjteni a napfényt és napenergiát: van, amelyik tavaszi és őszi, kellemes napokon teljesít igazán jól, mások direkt fény esetén. A mono- és polikristályos napelemek közötti különbségről már itt írtunk.

Karbantartási költségek: Tekintettel arra, hogy a napelemben kopó, forgó, mozgó alkatrész nincs, így a meghibásodás lehetősége rendkívül alacsony. Igaz, hogy a napelemes rendszereket több évtizedes élettartamra tervezik, ezalatt azonban ki van téve mindenféle időjárási viszonyoknak, például óriási hőmérsékleti különbségeknek (-20°C-tól +40-50°C-ig) és mechanikai igénybevételnek (szél, hó, jég, por, szennyeződés, UV sugárzás stb.)

Inverter: Célszerű olyan invertert választani, ahol a garancia legalább 10 évre szól vagy van garanciabővítési lehetőség. A már megvásárolt rendszer, az inverter és az AC oldali villanyszerelés is igényel némi karbantartást, ugyanis az inverter nem feltétlen bírja ki a 20-30 éves élettartamot, a szellőzésük is szennyeződhet, valamint a benne található alkatrészeknél is keletkezhet meghibásodás. Előfordulhat, hogy inverterünk elkoszolódik és a túlmelegedés miatt hozamkiesést eredményez, ami akár élettartam csökkenést is eredményezhet hosszú távon. A hálózatra tápláló napelemes invertereket ajánlott karbantartani, aminek gyakorisága függ a telepítés körülményeitől és az inverter típusától is. Megeshet, hogy soha nem kell hozzányúlni, de egy aktív hűtéssel rendelkező készülék akár évenkénti tisztítást is igényelhet, ha poros környezetben van.

Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb egy napelemes rendszer, annál kevesebb a kW-re leosztott ára. Tehát amíg egy 3 kW-os okos rendszer esetében akár 550 000 Ft-os bruttó árral is számolhatunk, addig egy 67 kW-os rendszer esetében ez egészen 330 000 Ft-ra is redukálódhat. Azonban vannak fix költségek minden rendszer esetében, például a tervezési és engedélyeztetési költség, amik nem változnak a méret függvényében.

Szaldó elszámolás esetén, ha az éves termelés nem haladja meg a fogyasztást, a szolgáltató ugyanazon az áron veszi át tőlünk a villamos energiát, ahogy mi vételezzük azt a hálózatból.

A napelem rendszer megtérülés számítása során az alábbi adatokat kell figyelembe vennünk!

Az egyszerűsített megtérülési időt úgy tudjuk kiszámolni, ha az egységnyi teljesítményű napelemes rendszer beruházási költségét elosztjuk a rendszer által egy év alatt megtermelt villamos energia árával. Vagyis:

Első közelítésben tehát azt kaptuk, hogy egy hálózatra tápláló napelemes rendszer a jelenlegi áramár mellett megközelítőleg 10 év alatt térül meg. Ez azonban felső kategóriás termékekre vonatkozik, gyengébb minőségű rendszerelemeknek kevesebb az ára, ezáltal viszont a garancia sem olyan kedvező. Egy hagyományos rendszer esetén akár 8 évre is csökkenhet a megtérülési idő, támogatás igénybevétele esetén pedig akár ennek a töredékére.

Napelem vagy bankbetét?

Vegyünk a példa kedvéért egy 1 800 000 Ft értékű megtakarítást, aminél az a kérdés. hogy napelembe vagy bankbetétbe fektessük! Az aktuális viszonyokat tekintve, ne feledkezzünk el a jelenleg 3%-os inflációról, a 15%-os kamatadóról és a 2%-os 1 éves betéti kamatról sem, napelem esetén pedig 5 kWh-os telepített napelem rendszerről, minimum évi 6256 kWh megtermelt áramról és kerekítve 38 kWh/Ft áramdíjról sem.

Mindez azt jelenti, hogy éves szinten 183 728 Ft-ot nyersz a napelemes rendszer segítségével. Így az 1 800 000 Ft-os bekerülési költség kicsivel kevesebb, mint 10 év alatt visszahozza az árát. Utána pedig már nyereséget termel Neked!

Összefoglalva, a napelem rendszer energiával megújuló, tiszta energiát állítunk elő, amelynek forrása, a Nap, mindig sütni fog. Ebből a szempontból elmondhatjuk, hogy a legjobb beruházás a napelem rendszer telepítése, hiszen egy kimeríthetetlen energiaforrással bír az égboltunkon. Nagyon fontos, hogy a napelem rendszerünk alapos és jól megtervezett legyen, és a kivitelezése is szakemberek által történjen, mert ebben az esetben biztos, hogy hosszú távon is kiszámítható, magas, adómentes beruházást hoztunk létre.

További bejegyzések
Elvesztél az információk tengerében? Szaldó? Bruttó? Mi segítünk!

Meglévő rendszertulajdonosok, 2023.09.07. előtti igénybejelentéssel rendelkezők Nemrég írtunk blogot a várható fejleményekkel kapcsolatban, akkor azonban még csak kalkulálni tudtunk az esetleges lehetőségekkel. Nagy port kavart az a TikTok videó, amiben az éves szaldó megszüntetését vetítette előre Lantos Csaba energiaügyi miniszter a már meglévő napelemes rendszerek vonatkozásában. Ezt követően a Fidesz frakcióvezetője a bejelentés felülvizsgálatát kérte, […]

Tovább olvasom
Nézzük az aktuális helyzetet!

Kedves Ügyfeleink, Érdeklődők! Az elmúlt hetekben nap, mint nap fokozott figyelemmel kísérjük az őszre ígért konkrét információkat, ami egyaránt hatással lehet meglévő és leendő Ügyfeleinkre is. Ezért készítettünk egy rövid összefoglalót az aktuális helyzetről. Meglévő napelemes rendszerrel rendelkező Ügyfelek: Még van remény, nincs minden veszve! A múlt héten nagy port kavart Lantos Csaba energiaügyi miniszter […]

Tovább olvasom
Van már engedélyed?

Mi vonatkozik azokra, akik már rendelkeznek hálózatra visszatápláló (2022 októberig beadott igénybejelentés esetén) engedéllyel, szerződéssel? A jelenleg ismertek szerint még mindig azok járnak a legjobban, akik tavaly időben intézkedtek és akár önállóan, akár egy napelemes cégen keresztül, de beadták az igénybejelentésüket az áramszolgáltató felé. Náluk ugyanis minden feltétel adott. Az áramszolgáltató lassú ügyintézésének ellenére, mostanra […]

Tovább olvasom

Amennyiben kérdésed merült fel, vagy árajánlatot szeretnél kérni, fordulj hozzánk bizalommal! 

ImpresszumAdatkezelési tájékoztató
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram