Miért utasítják el a leggyakrabban az otthonfelújítási kérelmet?

A Magyar Államkincstár tájékoztatása alapján a legjellemzőbb hibák az alábbiak, ezekre különösen ügyelni kell, érdemes a kérelem benyújtása előtt végigfutni a listát. Azonban szerencsére nemcsak elutasításhoz, hiánypótláshoz is vezethetnek bizonyos hibák. A kérelem elutasítása esetén – amennyiben megfelel a feltételeknek – lehetőség van újabb kérelmet benyújtani 2022. december 31-ig.

 1. az igénylőnek – vagy együttes igénylés esetén valamelyik félnek – az igénylés időpontjában köztartozása volt (Az igénylő, együttes igénylés esetén házastársa vagy élettársa sem rendelkezhet az állami adóhatóságnál nyilvántartott, az adóigazgatási eljárás részletszabályairól szóló 465/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet 22. § (1) bekezdés a) pontja szerinti összeget (ötezer forintot) meghaladó köztartozással.);
 2. az igénylő vagy a támogatásra jogosító gyermek állandó lakóhelye nem a felújított ingatlanban van, illetve, ha a benyújtást megelőző egy éven túl került a tulajdonukba a lakás, nincs egy éve, hogy bejelentkeztek (a tartózkodási hely nem azonos az állandó lakcímmel);
 3. az ingatlan fő rendeltetése a tulajdoni lap szerint nem lakás (hanem pl. beépítetlen terület);
 4. nincs meg a megfelelő tulajdoni hányad (a támogatással érintett lakásban együttesen (együttes igénylés esetén az igénylőknek együtt, vagy kiskorú gyermekeiknek) legalább 50%-os mértékű, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük);
 5. a kérelem benyújtásakor a gyermek már betöltötte a 25. életévét;
 6. nem megfelelően teljesítik a hiánypótlást.
 7. Hiányos dokumentáció: nem került benyújtásra valamennyi, kötelezően benyújtandó dokumentum: ilyen a jogszabály szerint a kérelem és a számlák mellett a vállalkozási szerződés másolata, a lakcímet igazoló hatósági igazolvány másolata, a számlaösszesítő, az 1. számú nyilatkozat, az igénylő(k) személyazonosságának igazolására szolgáló dokumentum másolata.
 8. Nem együttes igénylés: a támogatást házas- és élettársaknak együttesen kell igényelniük, de gyakran előfordult eddig, hogy az igénylő egyedüli igénylőként nyújtotta be a kérelmet, melyből megállapítható, hogy az házastársával/élettársával együttes igénylést kellett volna benyújtaniuk.
 9. Nem minden gyermek feltüntetése: az igénylő a kérelemben nem minden, - vele azonos lakóhellyel rendelkező - gyermeket tüntetett fel.
 10. Hiányzó aláírás: az igénylő nem írta alá a kérelem nyomtatványt.
 11. Kötelező mezők üresen hagyása: a kérelem nyomtatványon nincs kitöltve minden kötelezően töltendő mező, melyek (”*”) csillaggal jelöltek.
 12. Hiányzó szülői adatok: egyedüli igénylésnél a gyermek adatainál sokszor nem kerülnek feltüntetésre az apa vagy az anya adatai.
 13. Hiányzó aláhúzások: az 1. számú nyilatkozaton a 2., a 3. és a 4. pontban a megfelelő dőltbetűs részek aláhúzása nem történt meg.
 14. Hiányzó törlés a nyilatkozaton: az igénylő nem kiskorú rokona gyámjaként nyújtja be a kérelmet, ennek ellenére az 1. számú nyilatkozat 5. pontjának törlése nem történt meg.
 15. Hibás törlés a nyilatkozaton: Az 1. számú nyilatkozaton az 5. pont törlése után a következő 3 bekezdés („Hozzájárulok ahhoz, hogy…) is törlésre került.
 16. Felcserélt adatok: a 2. számú nyilatkozaton az igénylő és a kérelmező igénylő adatait felcserélik, illetve nem a házastárs, hanem a kérelmező írja alá.
 17. Nagykorú gyermek hozzájárulásának hiánya: a 3. számú nyilatkozat nem került kitöltésre és aláírásra a nagykorú gyermek által, melyben hozzájárul adatai kezeléséhez.
 18. Felcserélt adatok: a 3. számú nyilatkozaton a nyilatkozattevő (nagykorú gyermek) és a kérelmező adatait felcserélték.
 19. Hiányzó elektronikus hitelesítés: az ügyfélkapu (SZÜF) felületen benyújtott kérelmet és mellékleteit az igénylő nem látta el elektronikus hitelesítéssel.
 20. Eltérő lakcímek: az ingatlan-nyilvántartásban szereplő cím nem egyezik meg a lakcímkártyán szereplő címmel.
 21. Hibás helyrajzi szám: társasházi ingatlan esetében nem az albetét, hanem a társasház helyrajzi száma kerül feltüntetésre a kérelemben és/vagy szerződéseken.
 22. Hiányos vállalkozói szerződés: a vállalkozói szerződés nem tartalmazza valamennyi, a Kincstár honlapján közzétett vállalkozási szerződésmintában szereplő elemet.
 23. Hiányzó vállalkozói szerződés: a munkadíjat tartalmazó számlához nem csatolnak vállalkozási szerződést.
 24. Hiányzó melléklet az elvégzett munkákról: hiányzik a vállalkozási szerződés 1. sz. melléklete.
 25. Hibásan feltüntetett anyagköltség: a vállalkozási szerződés 1. számú mellékletében feltüntetésre kerül az anyagköltség, melyről nem a vállalkozó állított ki számlát, hanem a kérelmező vásárolta meg.
 26. Összevont számlaösszeg: a kérelemhez csatolt számlán az anyagköltség és a vállalkozói díj egy összegben került feltüntetésre.
 27. Felújítási munkálatok hiányos részletezettsége: a benyújtott dokumentumok alapján a felújítási munkálatok nincsenek megfelelően részletezve, azoknak megismerése nem lehetséges.
 28. Több számlaösszesítő: nem egy darab, építési tevékenységenként összesített számlaösszesítőt csatolnak a kérelemhez, hanem többet, ahány típusú tevékenységet végeztek.
 29. Összevont számlatételek a számlaösszesítőn: a számlaösszesítőben nem építési tevékenységenként megbontva szerepel az anyagköltség és a munkadíj, hanem a számlatételek kerülnek felsorolásra.
 30. Hiányzó kifizetést igazoló dokumentum: az átutalással teljesített számla kifizetését igazoló dokumentum nem kerül benyújtásra. Az átutalással teljesített számlák esetén a kifizetést igazoló dokumentum benyújtási szükséges. Ez lehet a bankszámlakivonat, de a netbankból kinyomtatott tranzakciós bizonylat is megfelelő, a bank külön aláírása, pecsétje nélkül is. A számla ellenértékét bárki kiegyenlítheti. A közlemény rovatban azonban egyértelműen fel kell tüntetni, hogy mely számlára vonatkozik. Nem feltétlen szükséges arról a számláról kiegyenlíteni a költséget, amelyik a kérelmen szerepel.
 31. Hiányzó előlegszámla: csak végszámla kerül benyújtásra, az előleg számlát nem csatolják hozzá.
 32. Adószám feltüntetése: a számlán adószám is szerepel a vevő adatai között (a támogatást magánszemélyként szükséges benyújtani, magánszemélyeknek pedig nincs adószámuk).További bejegyzések
Hitelkonstrukció vállalkozások számára 2023-ban

A kamatlábak magasak, a hitelfeltételek szigorodnak, forgóeszközhitel-szükséglet megnőtt, az energiahatékonysági fejlesztésekhez pedig forrásokra van szüksége a kkv-knak. A magyar kkv-k talpon maradásának és versenyképességének megőrzése érdekében a kormány arról döntött, hogy 2023 első félévében kezelési költség nélkül, a piaci kamatszinthez képest rendkívül kedvező, évi 5%-os ügyfélkamattal elérhetővé teszi a Széchenyi Kártya Program hiteltermékeit. 2023 januártól […]

Tovább olvasom
Otthonfelújítási támogatás 2022.12.31. után

Meghosszabbította a kormány az otthonfelújítási támogatás igénylésének határidejét három hónappal, de csak speciális esetekben. A támogatást 2023.03.31-ig vehetik igénybe azok, akik kizárólagosan vagy részben napelemes rendszert szerettek volna elszámolni és Mivel sok mindenkinek elhúzódtak a folyamatban lévő projektjei, mint pl a tetőáthajtás, sok esetben a napelemes rendszer nem kerülhetett fel a tetőre, a Kormány erre […]

Tovább olvasom
Nem érdemes tovább várni, pályázat nélkül is megéri napelemet telepíttetni!

Marad a rezsicsökkentés, a Magyar Kormány szerint mintegy 100 ezer kkv részére, azonban ennek szigorú feltételei vannak. Blogbejegyzéseinkben ezeket szedtük össze, illetve, hogy mire számíthatnak azok a vállalkozások, akik kiesnek a kedvezményes villamosenergia- és földgázárra jogosultak köréből. Kitérünk arra is, hogy melyik két fontos dátumot kell feljegyezzük a közeljövőre vonatkozóan. 2022. augusztus 1-től megváltozik az […]

Tovább olvasom

Amennyiben kérdésed merült fel, vagy árajánlatot szeretnél kérni, fordulj hozzánk bizalommal! 

ImpresszumAdatkezelési tájékoztató
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram