Mit kell tudni egy hibrid napelemes rendszerről

A fotovoltaikus rendszerek folyamatosan fejlődnek és egy olyan újítás is elérhető már, ami még inkább szolgálja a háztartásokat, a lakossági igényeket. Ez az innovatív megoldás pedig nem más, mint a hibrid napelem rendszer, ami lehetővé teszi a termelő-fogyasztók számára azt, hogy napnyugtát követően is zöld, ingyenes energiát használjanak fel a hálózatról vételezett helyett. Mindezt pedig a rendszer szerves részét képező akkumulátor teszi lehetővé, ami a közvetlen hálózati betáplálás helyett napközben gyűjti a fel nem használt energiát, amit a termelésen kívüli időszakban van lehetőség elfogyasztani.

Az éves szaldó elszámolás korlátai

A hagyományos napelemes rendszerek működési elve, hogy a napközben megtermelt és fel nem használt energiát betermelik a hálózatba, ami gyakorlatilag egy óriási pufferként, akkumulátorként viselkedik. Az ad-vesz mérőóra segítségével nyomon lehet követni a betermelt és a termelésen kívüli időszakban vételezett energia mennyiségét. A szaldó elszámolás alapján így éves szinten kiszámítható, hogy többlettermeléssel zárult az év, vagy a hálózatról igénybe vett energia volt-e több. A különbözettel a területen illetékes szolgáltatóval kell elszámolni.

A hagyományos hálózatra kötött napelemes rendszereknél gondot jelenthet, hogy a szolgáltató felé betermelt energiát olcsóbban számítják fel. mint a hálózatról vételezett. Amíg a termelt és vételezett energia kiegyenlíti egymást, addig a szolgáltató az energiadíj és a rendszerhasználati díjak összegével számolja el a megtermelt energiát. Vagyis a szolgáltató annyit fizet érte, amennyiért adja. A többlettermelésnél azonban más a helyzet: ilyenkor csak az energiadíjjal lehet számolni, vagyis már egy „kedvezőtlenebb” árral. Ennek tudatában egyértelmű, hogy jobban járunk azzal, ha többlettermelésünket egy saját energiatárolóban raktározzuk el a későbbi felhasználásig. Ebben nyújt segítséget az energiatárolós és hibrid üzemű napelemes rendszer.

Megoldás az akkumulátoros napelemes rendszer

Amennyiben nem szeretnénk a vételezett energiától függeni, vagy legalábbis ehhez kötni háztartásunk energiaellátásának egy jelentős részét, akkor érdemes energiatárolós vagy hibrid üzemű napelemes rendszer kiépítésén gondolkodni. Ezek lényege az, hogy ha napközben több a termelés, mint a fogyasztás, akkor a többletet a rendszer nem a hálózatba táplálja be, hanem azt elsődlegesen egy akkumulátorba tárolja el későbbi felhasználás céljából. Amennyiben az energiatároló is teljesen feltöltődik, akkor a többletet már a hálózatba fogadja. Az ilyen napelemes rendszerek nagy előnye akkor mutatkozik meg, amikor a napelemes rendszer kevesebbet termel, mint amennyire aktuálisan szükség lenne. Ilyenkor nyújt segítséget az akkumulátor, ami a korábban megtermelt zöld energiát adja vissza a háztartásnak. Így csak akkor van szükség a hálózati áramra, ha az energiatároló is lemerül.

Az energia tárolóval szerelt napelemes rendszerek egyik továbbfejlesztett változata a hibrid üzemű napelemes rendszer, amely akár képes lehet szigetüzemű ellátásra is. Például egy esetleges áramszünet esetén a rendszer nem kapcsol le, hanem az akkumulátorban tárolt energiával táplálja a háztartást, így folyamatossá teszi az áramellátást. A hibrid napelem inverterét egy akkumulátor egészíti ki, amely szintén lehetővé teszi, hogy a megtermelt, de fel nem használt áram eltárolásra kerüljön.

A hibrid napelemes rendszer alkalmazása azért is hasznos, mert a háztartások energiaigénye és a napelemek termelési intenzitása nem esik egybe. Hétköznapokon, a reggeli órákban jellemzően több áram fogy a napi készülődés okán, viszont a napelemes rendszer ilyenkor még alig termel. Késő délután, mikor hazaér a család szintén ez a helyzet, míg a köztes időszakban a napelemes rendszer a csúcson termel, de alig van fogyasztás. Ezt az energiát tudja hatékonyan eltárolni a hibrid üzemű napelemes rendszer. Amennyiben az akkumulátor megtelik, de a napelemes rendszer még mindig termeli az áramot, akkor az már a hálózatba kerül betáplálásra.

A hibrid napelemes rendszerek jelentősége

A hibrid üzemű napelemes rendszerek egy beépített szünetmentes akkumulátorba gyűjtik az energiát. Ehhez a rendszerbe egy árammérő szenzort is szükséges beépíteni, amivel ki lehet küszöbölni a felmerülő áramingadozást. A hibrid üzemű napelemes rendszer alkalmazása elsősorban olyan háztartások esetében javasolt, ahol olyan fogyasztók is vannak, amelyeknél szükség van a folyamatos áramellátásra (pl. fűtés keringtető). Azt viszont érdemes tudni, hogy itt nem beszélhetünk szünetmentes ellátásról, a rendszer kb. 60 másodperc alatt kapcsol át. Az áramszünet időszakában áthidalható időtartam a fogyasztók mennyiségének, energiaigényének és az akkumulátor kapacitásának függvénye.

Ha a piacon körbenézünk, akkor gyakran hallhatunk még hibrid inverterekről is, melyeknél érdemes azzal is tisztában lenni, hogy a legtöbb inverter gyártó hibridnek titulált berendezése csak azt jelzi, hogy együtt tud működni az energiatárolóval, vagyis van benne akkumulátortöltő, amit a telepített szoftver kezelni képes. Viszont az ilyen inverterek áramszünet esetén lekapcsolnak, és nem teszik lehetővé a szünetmentes áramellátást akkor sem, ha az akkumulátor fel van töltve. Ugyanakkor vannak olyan gyártók is, amelynek hibrid inverter típusai valós hibrid üzemet biztosítanak.

A hibrid napelemes rendszer és hibrid inverter hálózatra kapcsolásának engedélyeztetése egyáltalán nem bonyolult folyamat. A folyamat gyakorlatilag megegyezik a hagyományos, hálózatba visszatápláló típusokéval. Az a hibrid inverter, amely rendelkezik típusengedéllyel minden gond nélkül hálózatra köthető. A hibrid napelemes rendszer esetében csak annyi a teendő, hogy átvétel, üzembe helyezés előtt fel kell hívni a szolgáltató figyelmét arra, hogy a hagyományostól eltérő rendszerről van szó.

Ezek után joggal adódhat a kérdés, hogy mennyi is egy hibrid napelemes rendszer ára. A hagyományos rendszerekhez képest az árkülönbözet nem jelentős, főleg, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a hibrid napelemes rendszer segítségével jelentősen csökkenthető a hálózatról vételezett energia mennyisége.

További bejegyzések
Elvesztél az információk tengerében? Szaldó? Bruttó? Mi segítünk!

Meglévő rendszertulajdonosok, 2023.09.07. előtti igénybejelentéssel rendelkezők Nemrég írtunk blogot a várható fejleményekkel kapcsolatban, akkor azonban még csak kalkulálni tudtunk az esetleges lehetőségekkel. Nagy port kavart az a TikTok videó, amiben az éves szaldó megszüntetését vetítette előre Lantos Csaba energiaügyi miniszter a már meglévő napelemes rendszerek vonatkozásában. Ezt követően a Fidesz frakcióvezetője a bejelentés felülvizsgálatát kérte, […]

Tovább olvasom
Nézzük az aktuális helyzetet!

Kedves Ügyfeleink, Érdeklődők! Az elmúlt hetekben nap, mint nap fokozott figyelemmel kísérjük az őszre ígért konkrét információkat, ami egyaránt hatással lehet meglévő és leendő Ügyfeleinkre is. Ezért készítettünk egy rövid összefoglalót az aktuális helyzetről. Meglévő napelemes rendszerrel rendelkező Ügyfelek: Még van remény, nincs minden veszve! A múlt héten nagy port kavart Lantos Csaba energiaügyi miniszter […]

Tovább olvasom
Van már engedélyed?

Mi vonatkozik azokra, akik már rendelkeznek hálózatra visszatápláló (2022 októberig beadott igénybejelentés esetén) engedéllyel, szerződéssel? A jelenleg ismertek szerint még mindig azok járnak a legjobban, akik tavaly időben intézkedtek és akár önállóan, akár egy napelemes cégen keresztül, de beadták az igénybejelentésüket az áramszolgáltató felé. Náluk ugyanis minden feltétel adott. Az áramszolgáltató lassú ügyintézésének ellenére, mostanra […]

Tovább olvasom

Amennyiben kérdésed merült fel, vagy árajánlatot szeretnél kérni, fordulj hozzánk bizalommal! 

ImpresszumAdatkezelési tájékoztató
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram