Éjjel működnek a napelemek?

A rövid válasz: nem. A napenergia-rendszerek csak nappal működnek. A napból származó energia kulcsfontosságú ahhoz, hogy a napelem hogyan változtatja elektromos árammá a fényt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a napenergia éjjel-nappal nem működtetheti otthonát! 

Hogyan működnek a napelemek

A napelemek cellákból állnak. Minden cella képes villamos energia előállítására, amely két vékony félvezető anyagból álló lemezből, általában szilíciumból készül. Erről itt olvashattatok már korábban! Mivel a szilícium önmagában nem nagy vezető, az egyes ostyákat szennyeződésekkel „adalékolják”, hogy hatékonyabbá váljanak. Az egyik ostyát foszforral adalékolják, hogy több szabad elektron jöjjön létre, ami negatívabbá teszi az ostyát. A másik ostya bórral van befűzve, amely több receptorlyukkal rendelkezik az elektronok számára, vagyis pozitívabb. Amikor a két oldal össze van kötve, a szabad elektronok negatívról pozitív ostyára mozognak, amíg el nem érik az egyensúlyt.

Elektromos mező jön létre, amely más szabad elektronokat elmozdít a pozitív oldalról vissza a negatív felé. Itt jön be a nap. A napfény fotonként vagy energiacsomagként halad. Amikor egy foton eltalálja a napelemet, az kiszorítja az elektront, létrehozva egy elektronteret. Az elektron csak meg akarja tölteni a teret, de az elektromos mező a teret a pozitív oldalra, a szabad elektron pedig a negatív oldalra mozgatja. Ahhoz, hogy visszatérjen, az elektronnak hosszú utat kell megtennie, hogy visszatérjen. Ezek az utazó elektronok, a Te napelemes rendszerednek árama, és az elektromos mező létrehozza a feszültséget. 

Egyéb fényforrások

Tehát a fény működésbe hozza a napelemeket. 

Éjszaka vannak fényforrások, például utcai lámpák, hold és csillagok. Felmerülhet a kérdés, hogy ezek képesek-e a napelemeket is működtetni? Technikailag megtörténhet. A holdfény a hold felszínéről visszaverődő napfény. Míg az emberi szem nagyon jól alkalmazkodik a teliholdhoz, így néha majdnem olyan fényesnek tűnik, mint a nap, az intenzitás sokkal kisebb, mint a napé. Kis teljesítménycsökkenés lehetséges, de kis rendszerméretek esetén a teljes áram valószínűleg nem lesz elegendő ahhoz, hogy elérje a minimumot a rendszer inverterének aktiválásához, hogy az energiát váltakozó áramú energiává változtassa, amelyet otthona használhat. Gyakorlati célokból más fényforrások egyszerűen nem elég erősek ahhoz, hogy az áramtermelést hasznossá tegyék.

Teljes energia-eltolódás a Napból

Akkor hogyan lehet napenergiát szerezni egész nap és éjjel?

Mivel a napenergia-termelés csak a nap folyamán praktikus, az energiabank valamilyen formájára szükség van. A leggyakoribb formát „nettó energiamérésnek” nevezik. A napelemes rendszereket úgy tervezték, hogy nappal és nyáron a szükségesnél több energiát állítsanak elő, amelyet azután a hálózatba exportálnak, amikor azt előállítják. A napenergia-rendszerek tulajdonosai számára a hálózatot kezelő közművek krediteket bocsátanak ki a túlzott termelésért, és amikor ezek a rendszer-tulajdonosok energiát vesznek ki a hálózatból (éjszaka), akkor ezeket a hiteleket használják fel. A jóváírások és terhelések egyenlegét évente egyszer, a beszámítási időszak alatt rendezik. Ezt nevezzük szaldó elszámolásnak, amiről korábban itt írtunk. Más rendszertulajdonosok az akkumulátorokra támaszkodnak, hogy a felesleges napenergiát tárolják, vagy függetlenek a hálózattól, vagy csak nagyon ritkán támaszkodnak a hálózatra. Egyes közüzemi méretű napenergia-műveletek még termikus banki műveleteket is használnak az olvadt só napközbeni melegítésére, majd éjszaka a tárolt energia leadására. Az erőmű az olvadt só hőjéből villamos energiát termel meg a kora éjszakai órákig.

Míg a nap a napenergia-rendszerek egyetlen áramforrása, az éjszakai energiafelhasználást ellensúlyozhatja a nap folyamán termelt nap.

További bejegyzések
Elvesztél az információk tengerében? Szaldó? Bruttó? Mi segítünk!

Meglévő rendszertulajdonosok, 2023.09.07. előtti igénybejelentéssel rendelkezők Nemrég írtunk blogot a várható fejleményekkel kapcsolatban, akkor azonban még csak kalkulálni tudtunk az esetleges lehetőségekkel. Nagy port kavart az a TikTok videó, amiben az éves szaldó megszüntetését vetítette előre Lantos Csaba energiaügyi miniszter a már meglévő napelemes rendszerek vonatkozásában. Ezt követően a Fidesz frakcióvezetője a bejelentés felülvizsgálatát kérte, […]

Tovább olvasom
Nézzük az aktuális helyzetet!

Kedves Ügyfeleink, Érdeklődők! Az elmúlt hetekben nap, mint nap fokozott figyelemmel kísérjük az őszre ígért konkrét információkat, ami egyaránt hatással lehet meglévő és leendő Ügyfeleinkre is. Ezért készítettünk egy rövid összefoglalót az aktuális helyzetről. Meglévő napelemes rendszerrel rendelkező Ügyfelek: Még van remény, nincs minden veszve! A múlt héten nagy port kavart Lantos Csaba energiaügyi miniszter […]

Tovább olvasom
Van már engedélyed?

Mi vonatkozik azokra, akik már rendelkeznek hálózatra visszatápláló (2022 októberig beadott igénybejelentés esetén) engedéllyel, szerződéssel? A jelenleg ismertek szerint még mindig azok járnak a legjobban, akik tavaly időben intézkedtek és akár önállóan, akár egy napelemes cégen keresztül, de beadták az igénybejelentésüket az áramszolgáltató felé. Náluk ugyanis minden feltétel adott. Az áramszolgáltató lassú ügyintézésének ellenére, mostanra […]

Tovább olvasom

Amennyiben kérdésed merült fel, vagy árajánlatot szeretnél kérni, fordulj hozzánk bizalommal! 

ImpresszumAdatkezelési tájékoztató
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram