Otthonfelújítási támogatás - elszámolási tapasztalatok!

Pályázatírónk, Fekécs Levente eddig 16 kérelmet nyújtott be az ügyfelek nevében (ebből eddig 6 került kifizetésre, 10 még várakozik) így kijöttek a "gyermekbetegségek".

Néhány fontos dolgot osztott meg Facebook oldalán, amire érdemes figyelni mindenkinek, aki ilyen támogatás visszaigénylésére "adja a fejét":

„A támogatás - ahogy a kormányrendelet is írja - kizárólag lakásra, lakóházra vagy tanyára nyújtható és csak a tulajdoni lapon lévő megnevezés az érdekes. Ahol új lakóingatlan létesült, tapasztalataim szerint elmarad az épület feltüntetése az ingatlan nyilvántartásban, azaz a korábban telekként (beépítetlen terület) létező ingatlan úgy marad, nem kerül átminősítésre, így a támogatási kérelem is elutasításra kerül.

Erre mindig érdemes a kérelem benyújtása előtt ránézni az ügyfélkapuval elérhető www.foldhivatal.hu honlapon lévő online lekérdezési lehetőség keretében, még akkor is, ha nem mi építkeztünk, hanem úgy vásároltuk az ingatlant.

Ugyanez igaz arra az esetre is, amikor tudomásunk szerint lakóházban élünk, azonban bármilyen okból valójában, amiben lakunk a földhivatalnál nem így van feltüntetve (pl. nyaraló, üdülő, gazdasági épület stb.). Ezek sem lesznek jók, ezzel is csinálni kell valamit, attól függően, hogy melyik verzió van a tulajdoni lapon feltüntetve. Adott esetben megoldhatatlan is lehet az átminősítés, akkor pedig bele se kezdjünk a beruházásba, mert támogatás nem lesz rá.

Másik fontos dolog a köztartozás mentesség kérdésköre. Találkoztam már olyannal, hogy az ügyfél meggyőződése szerint nincs köztartozása, erről nyilatkozik is a kérelemben, majd köztartozás miatt elutasítják a kérelmet.

Ilyen eset elvileg ott nem fordulhat elő, ahol kizárólag bérből élnek az ügyfelek (kivéve, ha a bérből levont közterheket a munkáltató nem fizeti be a költségvetésbe), de ahol az igénylő őstermelő is, vagy egyéni vállalkozása van ennek okán előfordulhat ez a probléma is. Sőt akár egy elfelejtett kamarai tagdíj, vagy egy be nem fizetett gépjárműadó, ingatlan adó stb. is okozhat ilyen gondot, hiszen ezek is köztartozásnak minősülnek.

Ha bizonytalan valaki abban, hogy ennek a feltételnek megfelel-e, az kérjen köztartozásról igazolást a NAV-tól, abból kiderül.

Érdemes a fentieket figyelembe venni, hogy elkerüljük a bosszankodást. Szerencsére a támogatás igénylés újra benyújtható 2022.12.31.-ig, ha a probléma elhárult.

Mivel szabály szerint az utolsó számla kifizetését követően 60 nap van a támogatás benyújtására, ha ez az idő eltelik addigra, akkor sincs probléma, ugyanis egy támogatható tevékenységhez tartozó anyag vásárlásával - annak számlájával - a kérdés megoldható.”

További kérdések, illetve a támogatás benyújtása érdekében fordulhatnak bizalommal Levente felé is, aki bőségesen rendelkezik tapasztalattal más jellegű pályázatok elszámolásában is!

További bejegyzések
Elvesztél az információk tengerében? Szaldó? Bruttó? Mi segítünk!

Meglévő rendszertulajdonosok, 2023.09.07. előtti igénybejelentéssel rendelkezők Nemrég írtunk blogot a várható fejleményekkel kapcsolatban, akkor azonban még csak kalkulálni tudtunk az esetleges lehetőségekkel. Nagy port kavart az a TikTok videó, amiben az éves szaldó megszüntetését vetítette előre Lantos Csaba energiaügyi miniszter a már meglévő napelemes rendszerek vonatkozásában. Ezt követően a Fidesz frakcióvezetője a bejelentés felülvizsgálatát kérte, […]

Tovább olvasom
Nézzük az aktuális helyzetet!

Kedves Ügyfeleink, Érdeklődők! Az elmúlt hetekben nap, mint nap fokozott figyelemmel kísérjük az őszre ígért konkrét információkat, ami egyaránt hatással lehet meglévő és leendő Ügyfeleinkre is. Ezért készítettünk egy rövid összefoglalót az aktuális helyzetről. Meglévő napelemes rendszerrel rendelkező Ügyfelek: Még van remény, nincs minden veszve! A múlt héten nagy port kavart Lantos Csaba energiaügyi miniszter […]

Tovább olvasom
Van már engedélyed?

Mi vonatkozik azokra, akik már rendelkeznek hálózatra visszatápláló (2022 októberig beadott igénybejelentés esetén) engedéllyel, szerződéssel? A jelenleg ismertek szerint még mindig azok járnak a legjobban, akik tavaly időben intézkedtek és akár önállóan, akár egy napelemes cégen keresztül, de beadták az igénybejelentésüket az áramszolgáltató felé. Náluk ugyanis minden feltétel adott. Az áramszolgáltató lassú ügyintézésének ellenére, mostanra […]

Tovább olvasom

Amennyiben kérdésed merült fel, vagy árajánlatot szeretnél kérni, fordulj hozzánk bizalommal! 

ImpresszumAdatkezelési tájékoztató
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram