Szaldó vs bruttó elszámolás

Egy napelemes rendszer nem egyenletesen termel az év során, vagy a hónapok során, de még a napok során sem. A napelemes rendszer nappal termel, és a nappali termelés mennyisége akár 400%-kal magasabb lehet nyáron, mint télen. Tehát az év során a napelemes rendszer által termelt energia nagy része nyáron termelődik, napközben.

Mi azonban nemcsak napközben és nyáron fogyasztunk áramot, hanem folyamatosan, esténként és éjszakánként is, valamint télen. A nyári napi termelést pedig nem fogyasztjuk el mindet azonnal. Amit nem fogyasztunk el, azt a rendszerünk visszatáplálja a hálózatba, az áramszolgáltató máshol hasznosítja ezt az áramot, amit pedig olyankor fogyasztunk, amikor nem termel a rendszerünk, pl. éjszaka, azt a hálózatból vesszük az áramszolgáltatótól. Ez azt jelenti, hogy szabadon használhatjuk a hálózatot, mint egy akkumulátort.

3 különböző módon felhasznált energia között tehetünk különbséget:

  1. megtermelt és azonnal el is fogyasztott energia
  2. megtermelt és azonnal el nem fogyasztott (hálózatba táplált)
  3. a hálózatból vett energia (amikor nem, vagy nem eleget termel a rendszerünk)

Ahhoz, hogy igazságos legyen a rendszer, szükséges egy éves elszámolás, amely összesíti ezeket, és kiszámolja, hogy mi tartozunk az áramszolgáltatónak, vagy az áramszolgáltató nekünk.

Hogyan történik az elszámolás, és mi várható a jövőben?

Szaldó elszámolás:

A szaldó elszámolás azt jelenti, hogy az áramszolgáltató évente megnézi, mennyit termelt a napelemes rendszerünk, valamint mennyit fogyasztottunk az adott évben, és a kettő különbözetét vagy nekünk kell rendeznünk az áramszolgáltató felé (amennyiben többet fogyasztottunk, mint termeltünk), vagy az áramszolgáltatótól igényelhető vissza egy bizonyos összeg, ha többet termeltünk, mint amennyit fogyasztottunk.

A ma is használt éves szaldós rendszerben tehát az áram ára magánszemélyeknél (a visszaigényelhető túltermelést kivéve, erről lentebb írunk) minden esetben nagyjából 38 Ft (áramdíj / kWh + rendszerhasználati díj + ÁFA).

Nézzünk egy átlagos családot példaként!

A család 5900 kWh-t fogyaszt évente, ez évi 224 200 Ft-os villanyszámlát jelent (havi majdnem 19 000 Ft-ot).

Ahhoz, hogy kiváltsák az éves fogyasztásukat, telepíttetnek egy 5 kW-os napelemes rendszert, ami évente pont az ő fogyasztásukat tudja majd fedezni. Felkerül a napelemes rendszer, módosul a hálózati csatlakozási szerződés a család és az áramszolgáltató között, és elkezdődik az éves szaldó elszámolás.

A Minta család napelemes rendszere

  • éves termelésének (5900 kWh) 40%-át, azaz 2360 kWh-t fogyasztja el azonnal
  • éves termelésének (5900 kWh) 60%-át, tehát 3540 kWh-t táplálja vissza a hálózatba
  • majd megvásárolja az utóbbit (3 540 kWh) olyankor, amikor a rendszere nem termel.

Mivel ezek kiegyenlítik egymást, nem keletkezik villanyszámla.

Ha a napelemes rendszer 1 800 000 Ft-ba került a Minta családnak, akkor a megtérülés a következőképpen alakul:

Mivel ők évente a 224 200 Ft-os villanyszámla helyett 0 Ft-ot fizetnek, évi 224 200 Ft-ot takaríthatnak meg.  A megtérülés így 1 800 000 Ft / 224 200 Ft = 8 év lesz.

Túltermelés vagy alultermelés

Ha a család az adott évben nem fogyasztja el a napelemes rendszer által megtermelt 5900 kWh energiát, hanem kevesebbet fogyaszt -tegyük fel- 1000 kWh-val, akkor túltermelésről beszélünk.

Ez az egyetlen olyan eset jelenleg, amikor az ár nem 38 Ft / kWh, hanem csak nagyjából 14 Ft. Így a család év végén visszaigényelhet 1000 * 14 Ft-ot, azaz 14 000 Ft-ot.

Ha azonban a család az adott évben nem kevesebbet, hanem többet fogyasztott annál, amit a napelemes rendszere termelt, mondjuk szintén 1000 kWh-val, akkor év végén az áramszolgáltató benyújtja a számlát a szokásos 38 Ft-os árral számolva, így a Minta család 1000 *38 = 38 000 Ft-ot fizet az év végén.

A szaldó elszámolás a 2023 végéig telepített napelemes rendszereknél érvényes, és ezek esetében a szaldó elszámolás megmarad 2024 után is, feltéve, hogy nem vesznek igénybe vissza nem térítendő támogatást!

Bruttó elszámolás – ami 2024-től jön

Az áramszolgáltató más áron fogja megvásárolni az általunk hálózatba visszatáplált energiát, mint amennyiért mi vásároljuk az áramot a hálózatból. 

Az ár, amit az áramszolgáltató fog fizetni a hálózatba feltáplált energiáért még nem ismert, ezt a kormány a későbbiekben fogja meghatározni.

A Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség javaslatai alapján jó esély van arra, hogy kedvező áron vásárolja az áramszolgáltató a napelemes rendszerek által termelt áramot.

Mindenesetre bemutatunk 2 esetet: amikor az áramszolgáltató 20, vagy 25 Ft-ért vásárolná meg az általunk a hálózatba visszatáplált energiát. Nézzük meg ismét a családot, akik egy 5 kW-os rendszert telepítettek!

Először vegyünk egy kedvezőtlen esetet: hogy az áramszolgáltató 20 Ft-os áron vásárolja tőlünk a hálózatba táplált energiát.

Az éves megtakarítás így 224 200 – 63 720 = 160 480 Ft

A megtérülés pedig 1 800 000 Ft / 160 480 Ft = 11,2 év.

Az éves megtakarítás ebben az esetben 224 200 – 46 020 = 178 180 Ft

A megtérülés pedig 1 800 000 Ft / 178 180 Ft = 10,1 év.

Mikor történik az átállás, és mi lesz a mostani rendszerekkel?

A 2024-től telepített napelemes rendszerek esetében már az új, bruttó elszámolásos rendszert fogják alkalmazni. 

A 2024 előtt telepített napelemes rendszerek esetében azonban megmarad a szaldó elszámolás egészen addig, amíg nincs szükség új hálózati csatlakozási szerződésre (tehát amíg pl nincs invertercsere, aminek az aktuálistól eltérő a teljesítménye).

Mit javasol a Hódszolár Kft.?

Azoknak, akik önerőből finanszírozni tudják a napelemes rendszert, azt javasoljuk, vágjanak bele, és legyen meg a rendszer még bőven 2024 előtt, hogy rájuk még a szaldó elszámolás vonatkozzon!

Ha ezt az utat választja, akkor érdemes már most végiggondolni a következő 10-15 évben tervezett egyéb beruházásokat, amelyek módosíthatják az áramfogyasztását, és a szükséges mérettel nagyobb invertert beszereltetni, mint amekkora a napelemes rendszerhez szükséges lenne. Így a későbbiekben hálózati csatlakozási szerződésmódosítás nélkül bővítheti napelemes rendszerét a napelem (DC) oldalon.

További bejegyzések
Hitelkonstrukció vállalkozások számára 2023-ban

A kamatlábak magasak, a hitelfeltételek szigorodnak, forgóeszközhitel-szükséglet megnőtt, az energiahatékonysági fejlesztésekhez pedig forrásokra van szüksége a kkv-knak. A magyar kkv-k talpon maradásának és versenyképességének megőrzése érdekében a kormány arról döntött, hogy 2023 első félévében kezelési költség nélkül, a piaci kamatszinthez képest rendkívül kedvező, évi 5%-os ügyfélkamattal elérhetővé teszi a Széchenyi Kártya Program hiteltermékeit. 2023 januártól […]

Tovább olvasom
Otthonfelújítási támogatás 2022.12.31. után

Meghosszabbította a kormány az otthonfelújítási támogatás igénylésének határidejét három hónappal, de csak speciális esetekben. A támogatást 2023.03.31-ig vehetik igénybe azok, akik kizárólagosan vagy részben napelemes rendszert szerettek volna elszámolni és Mivel sok mindenkinek elhúzódtak a folyamatban lévő projektjei, mint pl a tetőáthajtás, sok esetben a napelemes rendszer nem kerülhetett fel a tetőre, a Kormány erre […]

Tovább olvasom
Nem érdemes tovább várni, pályázat nélkül is megéri napelemet telepíttetni!

Marad a rezsicsökkentés, a Magyar Kormány szerint mintegy 100 ezer kkv részére, azonban ennek szigorú feltételei vannak. Blogbejegyzéseinkben ezeket szedtük össze, illetve, hogy mire számíthatnak azok a vállalkozások, akik kiesnek a kedvezményes villamosenergia- és földgázárra jogosultak köréből. Kitérünk arra is, hogy melyik két fontos dátumot kell feljegyezzük a közeljövőre vonatkozóan. 2022. augusztus 1-től megváltozik az […]

Tovább olvasom

Amennyiben kérdésed merült fel, vagy árajánlatot szeretnél kérni, fordulj hozzánk bizalommal! 

ImpresszumAdatkezelési tájékoztató
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram