Vészesen közelít a Föld végórája, állítja több mint tízezer kutató egy szaklapban

Eddig még nem látott ugrás volt a klímával kapcsolatos katasztrófákban 2019 óta, beleértve a pusztító áradást Dél-Amerikában és Délkelet Ázsiában, hőhullámokat és futótüzeket Ausztráliában és az Egyesült Államok nyugati térségében, rendkívüli Atlanti hurrikán szezont és pusztító ciklonokat Afrikában és Dél-Ázsiában. A több, mint 10 ezer tudós, akik két éve arra szólították fel a világ kormányait, hogy azok nyilvánítsanak globális klímavészhelyzetet, úgy látják, hogy a világ országainak vezetői kudarcot vallottak. Szerintük a politikusok nem képesek a probléma okával, a bolygó kizsákmányolásával foglalkozni, miközben példa nélküli módon megemelkedett a klímaváltozáshoz köthető katasztrófák száma, kezdve a tikkasztó hőhullámoktól az áradásokon és ciklonokon át a tűzvészekig.

A Föld életjeleinek tekintett 31 mutatóból 18 rekordszinten áll.

Ezek között szerepel az üvegházhatású gázok kibocsátása, a gleccserek vastagsága és az erdőirtás is. Rámutatnak, hogy bár a koronavírus-járvány miatt az üvegházhatású gázok kibocsátása csökkent, de a szén-dioxid és a metán szintje 2021-re rekordot döntött. A 15 évvel ezelőtti szinthez képest 31 százalékkal gyorsult a gleccserek olvadása, és 2020-ban rekordmértékben csökkent a brazíliai őserdők mérete, ami miatt az ottani esőerdő a szén-dioxid megkötése helyett nettó széndioxid-kibocsátó lett.

A kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy négymilliárd haszonállat él a bolygón, főleg marhák és birkák, és össztömegük immár meghaladja az összes ember és vadon élő állat össztömegét. A húsfogyasztás 2018 és 2020 között 5,7%-kal csökkent, valószínűleg a kevesebb sertéshús miatt, amit egy afrikai sertéspestis okozott Kínában. Azonban jövőbeni csökkenés a húsfogyasztásban és húselőállításban valószínűleg nem lesz, amíg nincs egy általános irányváltás a növényalapú élelmiszerek felé.

A cikk szerzői szerint a bizonyítékok arra utalnak, hogy vészesen közelít, de lehet, hogy már túl is léptük azt a pontot, amely után drámai és helyrehozhatatlan klímaváltozásra kell számítani.

Például évszázadokra felolvadhat Grönland és az Antarktisz jégtakarója. 2020-ban a nyári jégréteg a Jeges Tengeren a valaha második legkisebb mértékben volt jelen és a gleccserek vastagsága sem volt még ilyen vékony. A gleccserek sokkal gyorsabban olvadnak, mint korábban hittük, 31%-kal több havat és jeget veszítenek évente, mint 15 évvel ezelőtt.

Az óceánok hőmérséklete és a tengerszint magassága is új rekordokat döntött. Az óceán pH értéke a második legalacsonyabbat érte el, 2012 óta. Ez különösen aggasztó, ugyanis a korallzátonyok ellenállása az óceán elsavasodásával szemben csökken a hőmérséklettel. Több, mint 500 millió ember függ a korallzátonyoktól az élelmiszer, turizmus vagy trópusi viharhullám elleni védelem miatt.

Globális hőmérséklet (1820—2020)

Három fontos üvegházhatású gáz, a szén-dioxid, metán és kéjgáz koncentrációja döntött rekordot 2020 és 2021-ben. Nagyjából 1,25 °C fokos melegedést látunk, ami azonnali klímavédelmi közbeszólást követel.

A tudósok gyors és radikális lépéseket sürgetnek; fel kell számolni a fosszilis energiahordozók felhasználását és helyette a megújuló energiafelhasználás felé kell elindulnunk, mérsékelni kell a szennyezést, helyre kell állítani az ökoszisztémákat, hogy visszaállítsuk a biológiai sokszínűséget, növényi alapú étrendre kell áttérni, ezáltal csökkentve az élelmiszer hulladékot, szakítani kell a jelenlegi növekedési modellekkel és stabilizálni kell a bolygó népességét!

Forrás: https://telex.hu/tudomany/2021/07/28/veszesen-kozelit-a-fold-vegoraja-allitja-tobb-mint-tizezer-kutato-egy-szaklapban, https://academic.oup.com/bioscience/advance-article/doi/10.1093/biosci/biab079/6325731?login=true

További bejegyzések
Elvesztél az információk tengerében? Szaldó? Bruttó? Mi segítünk!

Meglévő rendszertulajdonosok, 2023.09.07. előtti igénybejelentéssel rendelkezők Nemrég írtunk blogot a várható fejleményekkel kapcsolatban, akkor azonban még csak kalkulálni tudtunk az esetleges lehetőségekkel. Nagy port kavart az a TikTok videó, amiben az éves szaldó megszüntetését vetítette előre Lantos Csaba energiaügyi miniszter a már meglévő napelemes rendszerek vonatkozásában. Ezt követően a Fidesz frakcióvezetője a bejelentés felülvizsgálatát kérte, […]

Tovább olvasom
Nézzük az aktuális helyzetet!

Kedves Ügyfeleink, Érdeklődők! Az elmúlt hetekben nap, mint nap fokozott figyelemmel kísérjük az őszre ígért konkrét információkat, ami egyaránt hatással lehet meglévő és leendő Ügyfeleinkre is. Ezért készítettünk egy rövid összefoglalót az aktuális helyzetről. Meglévő napelemes rendszerrel rendelkező Ügyfelek: Még van remény, nincs minden veszve! A múlt héten nagy port kavart Lantos Csaba energiaügyi miniszter […]

Tovább olvasom
Van már engedélyed?

Mi vonatkozik azokra, akik már rendelkeznek hálózatra visszatápláló (2022 októberig beadott igénybejelentés esetén) engedéllyel, szerződéssel? A jelenleg ismertek szerint még mindig azok járnak a legjobban, akik tavaly időben intézkedtek és akár önállóan, akár egy napelemes cégen keresztül, de beadták az igénybejelentésüket az áramszolgáltató felé. Náluk ugyanis minden feltétel adott. Az áramszolgáltató lassú ügyintézésének ellenére, mostanra […]

Tovább olvasom

Amennyiben kérdésed merült fel, vagy árajánlatot szeretnél kérni, fordulj hozzánk bizalommal! 

ImpresszumAdatkezelési tájékoztató
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram