Hogyan szívják fel és tárolják az energiát a napelemek?

A nap energiája különböző módon fejeződik ki, attól függően, hogy milyen anyagokkal lép kölcsönhatásba.

A napelemeket olyan anyagokból építik, amelyek fizikailag kölcsönhatásba lépnek a napenergia bizonyos hullámhosszaival. Ez lehetővé teszi számukra a napenergia villamos energiává történő átalakítását. A napelemek így tudják elnyelni és tárolni az energiát.

Mi van a napelemben?

  • A hagyományos napelemek szilíciumkristályokkal készülnek .
  • A szilícium nagyon különleges anyag. Elektromos áramot hoz létre napfénnyel. Ennek az az oka, hogy az elektronok szilíciumatomot alkotnak.
  • Amikor a napfény eléri a bőrt, a test atomjaiban lévő elektronok gyorsan rezegnek, így hőt termelnek. De az elektronok mást tesznek a szilíciumban. Az elektronok elkezdenek mozogni. Ez azt jelenti, hogy a nap energiája elektromos áramba kerül.

Az újabb, vékony film napelemek hasonló módon működnek. A szilícium helyett inkább

  • Kadmium-tellurid (CdTe)
  • Amorf szilícium (a-Si)
  • Rézindium-gallium-szelenid (CIGS)
  • Gallium-arzén (GaAs)

Az ezekből készült kristályok kisebbek és előállításuk olcsóbb. Pedig nem olyan jók az áramtermelésben, mint a szilícium. A vékony film napelemeket inkább kereskedelmi projektekhez, műholdakhoz és űrhajókhoz használják.

A szilícium vagy a vékony film napelemek elnyelik a nap fényét, az elektronok pedig magasabb energiaszintre ütköznek és aktivizálódnak. Amint eléri ezt a magasabb energiaszintet, rajtunk múlik, hogy megragadjuk-e és irányítjuk-e az elektromosságot.

Apró vezetékek sora létrehozza az elektromos áramot vezető „mini autópályák” hálózatát a napelemen belül. Ezek mind egy erőátalakítóhoz kötődnek . Az inverterek megváltoztatják a nyers elektromos áramot, egyenáramról váltakozó áramra. Az otthona hálózati áramellátásra van bekötve, így az inverterek lényegében felhasználhatóvá teszik az áramot.

Tárolják-e az energiát a napelemek?

Röviden, nem. Ez volt az egyik legnagyobb kihívás a napenergia-fejlesztők számára. Bár nagyszerű tiszta energiát termelni, a kevesebb napos és alacsonyabb termeléssel járó napok azt jelenthetik, hogy mindenképp be kell csatlakoznia az elektromos hálózatba. 

Napelemek az extra energia tárolásához:

Az akkumulátor tárolása egy másik lehetőség a napenergia tárolására. Az olyan vállalatok, mint a Tesla , az LG és a sonnenBatterie olyan akkumulátorokat gyártanak, amelyek elérhetőbbé teszik a napenergia tárolását. Az elemek lehetőséget nyújtanak a hálózattól való nagyobb függetlenségre. Éjszaka energiát meríthet az akkumulátorából , ahelyett, hogy átállna a közüzemi energiára, ha a nap már nem süt.

Az akkumulátor biztonsági mentése áramkimaradás esetén is hasznos lehet. Egy-két napig futtathatja készülékeit és elektronikáját napelem segítségével. Ez általában elegendő idő ahhoz, hogy helyreálljon minden.

További bejegyzések
Elvesztél az információk tengerében? Szaldó? Bruttó? Mi segítünk!

Meglévő rendszertulajdonosok, 2023.09.07. előtti igénybejelentéssel rendelkezők Nemrég írtunk blogot a várható fejleményekkel kapcsolatban, akkor azonban még csak kalkulálni tudtunk az esetleges lehetőségekkel. Nagy port kavart az a TikTok videó, amiben az éves szaldó megszüntetését vetítette előre Lantos Csaba energiaügyi miniszter a már meglévő napelemes rendszerek vonatkozásában. Ezt követően a Fidesz frakcióvezetője a bejelentés felülvizsgálatát kérte, […]

Tovább olvasom
Nézzük az aktuális helyzetet!

Kedves Ügyfeleink, Érdeklődők! Az elmúlt hetekben nap, mint nap fokozott figyelemmel kísérjük az őszre ígért konkrét információkat, ami egyaránt hatással lehet meglévő és leendő Ügyfeleinkre is. Ezért készítettünk egy rövid összefoglalót az aktuális helyzetről. Meglévő napelemes rendszerrel rendelkező Ügyfelek: Még van remény, nincs minden veszve! A múlt héten nagy port kavart Lantos Csaba energiaügyi miniszter […]

Tovább olvasom
Van már engedélyed?

Mi vonatkozik azokra, akik már rendelkeznek hálózatra visszatápláló (2022 októberig beadott igénybejelentés esetén) engedéllyel, szerződéssel? A jelenleg ismertek szerint még mindig azok járnak a legjobban, akik tavaly időben intézkedtek és akár önállóan, akár egy napelemes cégen keresztül, de beadták az igénybejelentésüket az áramszolgáltató felé. Náluk ugyanis minden feltétel adott. Az áramszolgáltató lassú ügyintézésének ellenére, mostanra […]

Tovább olvasom

Amennyiben kérdésed merült fel, vagy árajánlatot szeretnél kérni, fordulj hozzánk bizalommal! 

ImpresszumAdatkezelési tájékoztató
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram