Hogyan szívják fel és tárolják az energiát a napelemek?

A nap energiája különböző módon fejeződik ki, attól függően, hogy milyen anyagokkal lép kölcsönhatásba.

A napelemeket olyan anyagokból építik, amelyek fizikailag kölcsönhatásba lépnek a napenergia bizonyos hullámhosszaival. Ez lehetővé teszi számukra a napenergia villamos energiává történő átalakítását. A napelemek így tudják elnyelni és tárolni az energiát.

Mi van a napelemben?

  • A hagyományos napelemek szilíciumkristályokkal készülnek .
  • A szilícium nagyon különleges anyag. Elektromos áramot hoz létre napfénnyel. Ennek az az oka, hogy az elektronok szilíciumatomot alkotnak.
  • Amikor a napfény eléri a bőrt, a test atomjaiban lévő elektronok gyorsan rezegnek, így hőt termelnek. De az elektronok mást tesznek a szilíciumban. Az elektronok elkezdenek mozogni. Ez azt jelenti, hogy a nap energiája elektromos áramba kerül.

Az újabb, vékony film napelemek hasonló módon működnek. A szilícium helyett inkább

  • Kadmium-tellurid (CdTe)
  • Amorf szilícium (a-Si)
  • Rézindium-gallium-szelenid (CIGS)
  • Gallium-arzén (GaAs)

Az ezekből készült kristályok kisebbek és előállításuk olcsóbb. Pedig nem olyan jók az áramtermelésben, mint a szilícium. A vékony film napelemeket inkább kereskedelmi projektekhez, műholdakhoz és űrhajókhoz használják.

A szilícium vagy a vékony film napelemek elnyelik a nap fényét, az elektronok pedig magasabb energiaszintre ütköznek és aktivizálódnak. Amint eléri ezt a magasabb energiaszintet, rajtunk múlik, hogy megragadjuk-e és irányítjuk-e az elektromosságot.

Apró vezetékek sora létrehozza az elektromos áramot vezető „mini autópályák” hálózatát a napelemen belül. Ezek mind egy erőátalakítóhoz kötődnek . Az inverterek megváltoztatják a nyers elektromos áramot, egyenáramról váltakozó áramra. Az otthona hálózati áramellátásra van bekötve, így az inverterek lényegében felhasználhatóvá teszik az áramot.

Tárolják-e az energiát a napelemek?

Röviden, nem. Ez volt az egyik legnagyobb kihívás a napenergia-fejlesztők számára. Bár nagyszerű tiszta energiát termelni, a kevesebb napos és alacsonyabb termeléssel járó napok azt jelenthetik, hogy mindenképp be kell csatlakoznia az elektromos hálózatba. 

Napelemek az extra energia tárolásához:

Az akkumulátor tárolása egy másik lehetőség a napenergia tárolására. Az olyan vállalatok, mint a Tesla , az LG és a sonnenBatterie olyan akkumulátorokat gyártanak, amelyek elérhetőbbé teszik a napenergia tárolását. Az elemek lehetőséget nyújtanak a hálózattól való nagyobb függetlenségre. Éjszaka energiát meríthet az akkumulátorából , ahelyett, hogy átállna a közüzemi energiára, ha a nap már nem süt.

Az akkumulátor biztonsági mentése áramkimaradás esetén is hasznos lehet. Egy-két napig futtathatja készülékeit és elektronikáját napelem segítségével. Ez általában elegendő idő ahhoz, hogy helyreálljon minden.

További bejegyzések
Hitelkonstrukció vállalkozások számára 2023-ban

A kamatlábak magasak, a hitelfeltételek szigorodnak, forgóeszközhitel-szükséglet megnőtt, az energiahatékonysági fejlesztésekhez pedig forrásokra van szüksége a kkv-knak. A magyar kkv-k talpon maradásának és versenyképességének megőrzése érdekében a kormány arról döntött, hogy 2023 első félévében kezelési költség nélkül, a piaci kamatszinthez képest rendkívül kedvező, évi 5%-os ügyfélkamattal elérhetővé teszi a Széchenyi Kártya Program hiteltermékeit. 2023 januártól […]

Tovább olvasom
Otthonfelújítási támogatás 2022.12.31. után

Meghosszabbította a kormány az otthonfelújítási támogatás igénylésének határidejét három hónappal, de csak speciális esetekben. A támogatást 2023.03.31-ig vehetik igénybe azok, akik kizárólagosan vagy részben napelemes rendszert szerettek volna elszámolni és Mivel sok mindenkinek elhúzódtak a folyamatban lévő projektjei, mint pl a tetőáthajtás, sok esetben a napelemes rendszer nem kerülhetett fel a tetőre, a Kormány erre […]

Tovább olvasom
Nem érdemes tovább várni, pályázat nélkül is megéri napelemet telepíttetni!

Marad a rezsicsökkentés, a Magyar Kormány szerint mintegy 100 ezer kkv részére, azonban ennek szigorú feltételei vannak. Blogbejegyzéseinkben ezeket szedtük össze, illetve, hogy mire számíthatnak azok a vállalkozások, akik kiesnek a kedvezményes villamosenergia- és földgázárra jogosultak köréből. Kitérünk arra is, hogy melyik két fontos dátumot kell feljegyezzük a közeljövőre vonatkozóan. 2022. augusztus 1-től megváltozik az […]

Tovább olvasom

Amennyiben kérdésed merült fel, vagy árajánlatot szeretnél kérni, fordulj hozzánk bizalommal! 

ImpresszumAdatkezelési tájékoztató
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram