Világszerte egyedülálló gyárral lépett előre a magyar napelemes tetőcserép

A Terrán Generon tetőcserepet eddig a társaság bólyi gyárában állították elő, azonban szükséges volt a gyártási kapacitás bővítése.

Kedden reggel Pécsett megkezdte működését a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. legújabb gyára. A világviszonylatban is egyedülálló Generon napelemes tetőcserép gyárat Varga Mihály pénzügyminiszter nyitotta meg. A rendezvényen felszólalt Gódi Attila, a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója és Jankó Árpád, a Terrán Generon divízió vezetője is.

A nagyméretű napelemtáblák helyett esztétikus és hatékony megoldás

A napelemes tetőcserepet 2019 áprilisában nagy sikerrel dobta piacra a több mint 100 éves múltra visszatekintő magyar vállalat. A számos nemzetközi díjat is elnyert innováció számára tavaly egy új divíziót is létrehozott a cég.

A Terrán Generon néven futó, magyar innováció a napelemes modulokat úgy integrálja a tetőcserepekre, hogy a felhelyezésük és megjelenésük szinte megegyezik a hagyományos tetőcserepekével. A vásárlók ezáltal a nagyméretű napelemtáblák helyett esztétikus és hatékony megoldást nyernek a megújuló energiaforrás használatára. Az így megnövekedett piaci igény hívta életre a Terrán egyedülálló, Generon napelemes tetőcserép gyárát.

Elismerés az építőiparnak

A keddi megnyitó eseményen Varga Mihály a magyar építőipart a gazdaság újraindításában az egyik élenjáró ágazatként jellemezte, miután júliusban ötödével növelte teljesítményét éves összehasonlításban.

A pénzügyminiszter elmondta, a Terrán eredményesen pályázott a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program forrásaira, amellyel egy világszínvonalú gyártóüzemet épített fel Pécsett. Ennek köszönhetően a társaság több mint 724 millió forintos beruházásához a kormány 326 millió forint támogatást nyújtott.

Kiemelte, hogy a pécsi központtal működő vállalat százéves múltra tekint vissza, komoly emberi erőforrásokkal, szaktudással rendelkezik, és a piac változásait mindig is képes volt követni jövőképével, elképzelésivel és innovációival.

Egyedi igényekre fejlesztett gyártósor

Jankó Árpád, a Generon divízió vezetője elmondta, hogy a pécsi Generon gyárban üzembe helyezett gyártósor és technológia kifejezetten a cég igényeinek megfelelően került kifejlesztésre és megépítésre. Tervezésekor egy rugalmas moduláris sorkonfigurációt definiáltak, amely lehetővé teszi a kiselemes napelemek területén szélesebb körű termékváltozatok elkészítését is a jövőben.

Hozzátette: “Fontos tudni, hogy a félvezető lapkákon, az üvegen és csatlakozókon túl mindent, ami a termék előállításához szükséges, mi készítünk.”

A termék bevezetése óta közel 200 otthon és középület energiaellátását biztosítja a Generon rendszer, ami összesen több mint 75 ezer beépített modult jelent. A tervek szerint ez a szám 2021-ben elérheti a 100 ezret, így az év végére megközelítőleg 250 épület tetején találkozhatunk majd napelemes tetőcseréppel.

Nagy az igény a megújuló energiára

Gódi Attila a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hatalmas büszkeség számukra, hogy a Generon napelemes tetőcserepek a cégcsoport hatodik automata gyártósorán készülhetnek. Döntésüket a gyár létrehozásával kapcsolatban az egyre növekvő piaci igények zökkenőmentes kiszolgálására alapozták, hiszen mint fogalmazott: “a gazdasági mutatók és a vásárlói visszajelzések is azt jelzik számunkra, hogy jó úton haladunk.” Kiemelte:

“Célunk elérni, hogy évente legalább 200 ezer Generon gördüljön le a gyártósorról, tovább növeljük a termék versenyképességét, és minél több napelemes tetőcserép kerüljön beépítésre a zöld villamosenergia-termelés érdekében.”

Láthatáron a nemzetközi szintre lépés

1920-ban 3 ember munkájával kezdődött minden, 2021-ben pedig már közel 400 főt foglalkoztat a cég, akik közül Magyarországon jelenleg 308 fő dolgozik. A legújabb Generon gyár 20 új embernek ad munkalehetőséget, ami a közeljövőben akár még triplájára is növekedhet a külföldi értékesítések fényében.

A környező országokban már zajlik a piacok feltérképezése, a Generon piaci bevezetésének megalapozása.

„Terveink szerint a horvát és román piacon jövő évtől hivatalosan elindul az értékesítés, az előzetes érdeklődés nagy, a termék forgalomba hozatali feltételei megvannak. Ráadásul mivel Romániában 2018 óta saját betoncserép-gyártó egységgel is rendelkezünk, minden egyéb szállítási, tárolási és szerviz lehetőség is adott”

– mondta Tóth Szabolcs regionális marketing igazgató.

Az igazgató hozzátette: “A Generon napelemes tetőcserép jelenleg nemzetközileg is egyedülálló fejlesztés és tudomásunk szerint ez az egyetlen kereskedelmi forgalomban kapható tetőcserépre integrált napelem. Egyedisége abban rejlik, hogy ezt beépítve a tető észrevehetetlenül kap az eredeti, védelmi funkción túl zöldenergia-hasznosító szerepet is. Ez a vásárlóinknak kifejezetten fontos, hiszen otthonuk megjelenése, esztétikuma, környezetre gyakorolt hatása egy emberöltőn keresztül elkíséri az ott lakókat.”

Forrás: magyarepitok.hu

További bejegyzések
Hitelkonstrukció vállalkozások számára 2023-ban

A kamatlábak magasak, a hitelfeltételek szigorodnak, forgóeszközhitel-szükséglet megnőtt, az energiahatékonysági fejlesztésekhez pedig forrásokra van szüksége a kkv-knak. A magyar kkv-k talpon maradásának és versenyképességének megőrzése érdekében a kormány arról döntött, hogy 2023 első félévében kezelési költség nélkül, a piaci kamatszinthez képest rendkívül kedvező, évi 5%-os ügyfélkamattal elérhetővé teszi a Széchenyi Kártya Program hiteltermékeit. 2023 januártól […]

Tovább olvasom
Otthonfelújítási támogatás 2022.12.31. után

Meghosszabbította a kormány az otthonfelújítási támogatás igénylésének határidejét három hónappal, de csak speciális esetekben. A támogatást 2023.03.31-ig vehetik igénybe azok, akik kizárólagosan vagy részben napelemes rendszert szerettek volna elszámolni és Mivel sok mindenkinek elhúzódtak a folyamatban lévő projektjei, mint pl a tetőáthajtás, sok esetben a napelemes rendszer nem kerülhetett fel a tetőre, a Kormány erre […]

Tovább olvasom
Nem érdemes tovább várni, pályázat nélkül is megéri napelemet telepíttetni!

Marad a rezsicsökkentés, a Magyar Kormány szerint mintegy 100 ezer kkv részére, azonban ennek szigorú feltételei vannak. Blogbejegyzéseinkben ezeket szedtük össze, illetve, hogy mire számíthatnak azok a vállalkozások, akik kiesnek a kedvezményes villamosenergia- és földgázárra jogosultak köréből. Kitérünk arra is, hogy melyik két fontos dátumot kell feljegyezzük a közeljövőre vonatkozóan. 2022. augusztus 1-től megváltozik az […]

Tovább olvasom

Amennyiben kérdésed merült fel, vagy árajánlatot szeretnél kérni, fordulj hozzánk bizalommal! 

ImpresszumAdatkezelési tájékoztató
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram