Lapos tetőd van? Számunkra nincs akadály!

Sokaknak a napelemes rendszer hallatán csak a napelem és az inverter jut eszébe, pedig az ingatlan adottságai mellett – amiről itt írtunk korábban – a tartószerkezetnek éppen olyan kiemelt szerepe van, hiszen biztosítja a napelemek megfelelő rögzítését, valamint a termelés mértékére, és így a rendszer megtérülési idejére is hatással van. A telepítésénél ügyelni kell arra, hogy a tartószerkezet alkotóelemei megfelelő minőségű, időjárásnak ellenálló anyagokból álljanak össze.

A háztartások és a vállalkozások esetében a napelem tartószerkezet tetőre kerül a leggyakrabban felszerelésre. Ennek egyszerű a magyarázata, mert ott áll rendelkezésre elegendő szabad és kihasználatlan felület arra, hogy a panelek elhelyezésre kerüljenek.

Amennyiben költségoldalról közelítjük meg a dolgot, azt mondhatjuk, hogy a rendszer árának nagyjából 10-20%-át teszi ki a napelem tartószerkezet költsége. Tehát ebből is látszik, hogy fontos elemét képezik a tartószerkezetek a napelemes rendszernek.

Egyre gyakrabban találkozhatunk 3°-nál kisebb dőlésszögű lapos tetővel kereskedelmi és ipari létesítményeknél. A lapostetős épületek mérete és a tetőfedő anyag is sokféle lehet. Ezenkívül a lapos tetőkön számtalan akadály, például kémény, szellőző- vagy kültéri egység is nehezítheti a napelemek telepítését.

Lapos tető esetében speciális szerkezetre van szükség, hogy a panelekre vetülő fény beesési szöge ideális legyen, amit a ferde tetővel ellentétben, mesterségesen kell előteremteni. A napelemek megfelelő dőlésszögét itt ugyanis nem a tető dőlésszöge adja meg, hanem a tartószerkezet biztosítja. Viszont ebben az esetben számolni kell a szélterheléssel, mert a szél így könnyen a napelemek alá kap és hatalmas felületet nyom felfelé folyamatosan. Ebben az esetben viszont hatalmas előny az, hogy megvalósítható a napelemek számára legjobb tájolás, vagyis dél felé tervezhetjük rendszerünket, a legtöbbet hasznosítva a napsugárzásból.

Ezen tényezők miatt sokoldalú és rugalmas megoldásokra van szükség, amelyek lehetővé teszik, hogy a napelem modulok telepítése során ne kelljen megbontani (és ezért károsítani) a tetőszerkezetet, illetve, hogy a besugárzás szempontjából ideális helyzetben lehessen felszerelni a napelemeket.

Ugyanakkor a napelem tartószerkezeteknek különböző típusai léteznek attól függően, hogy milyen lapostetőre is történik a telepítés. A következőkben bemutatjuk ezeket a fajtákat.

A napelem tartószerkezet lapos tetőre többféle módon rögzíthető. Egyrészt lesúlyozással betonelemek használatával, másrészt a födémhez való rögzítéssel, lehorgonyzással. A súly nem mérvadó a tartószerkezet lapos tetőre történő telepítésekor, így már van lehetőség nehezebb, de olcsóbb megoldások felhasználására is. Ennél a telepítésnél 2 féle mód létezik az elhelyezésre, kiemeléssel (megfelelő dőlésszög beállításával) vagy kétoldalas elhelyezéssel (keleti-nyugati tájolás).

Lemez lapos tető esetében a kiemelő háromszögek vannak segítségünkre, amelyek 15° és 25° kivitelben elérhetőek.

Lemez tető esetében egy saját fejlesztés is opció lehet, amely egy normál profil alapú sínből és egy trapézlemez sínből tevődik össze. A két különböző magasságú sín keverésével egy minimális dőlésszöget adunk a paneleknek.

A napelemek termelőképességének maximalizálása mellett számos előnnyel jár ez a fajta döntés. A lejtés segít az időjárásnak köszönhető természetes öntisztulásban, ezáltal nem romlik egy modul teljesítménye sem szennyeződés (levél, madárürülék, megszáradt csapadék) miatt. Óriási tévhit, hogy minél melegebb van, annál többet termel a napelemünk. A napelemek magasabb termelése ugyanis a napsütéssel függ össze és nem a meleggel, ha túlhevül a panel, akkor az termeléscsökkenéshez fog vezetni. Így tehát átlagosan elmondható, hogy májusban és októberben a legideálisabb a termelésünk, ugyanis a napsütéses órák száma még ekkor igen magas, azonban már nincsenek olyan magas hőmérsékletek. Nyáron annyival melegebbek a panelek, hogy hiába süt többet a nap pár órával, a termelés nem lesz kedvezőbb a túlhevült modulok miatt. Viszont, ha például egész nap locsolnánk a paneleket, ezzel hűtve azokat, sokkal kiemelkedőbb lenne a hozam is. A túlhevülés miatt ugyanis egy bizonyos teljesítmény fölé nem tudnak menni a napelemek, ezért ha többet termel, mint amennyit az inverter be tud engedni a hálózatba, akkor lecsapja azt.

Más típusú lapos tetőnél (például bitumen, EPDM vagy beton) pedig a súlyozott rendszert tudjuk javasolni, amelynek két fajtája létezik. Ha korlátozott a telepítési felület az igényelt rendszermérethez képest és nem tudjuk bármelyik irányba elhelyezni a paneleket vagy tetőablak, kémény, esetleg a kiépített villámvédelem miatt meg van kötve a kezünk a tervezést illetően, akkor gondolkozhatunk a kelet-nyugati tájolású súlyozott rögzítő rendszerben.

Egyébként pedig elsősorban a drágább, dél tájolású rendszer, (de sajnos hely szempontjából nem a leggazdaságosabb) lesz a számunkra legideálisabb.

A napelem tartószerkezet földre is telepíthető, nem csak tetőre. Ez a telepítési típus többnyire a nagyobb rendszereknél, vagy minimális tetőfelületek helyettesítésekor kerül alkalmazásra. A földre telepített napelem tartószerkezet és a rajta elhelyezkedő napelemek együttesét más nevén szabadon álló rendszerként is szokták nevezni. A napelemes tartószerkezet talajra történő telepítésénél szintén több megoldást is alkalmaznak a megfelelő rögzítéshez:

  • cölöpözött, lehorgonyzott, betonozott rendszerek
  • talajcsavaros rendszerek
  • lesúlyozott rendszerek
  • napálláskövető rendszerek

A szabadon álló napelemes rendszerek egyik speciális típusa a napkövető rendszerek. Ezeknek két altípusa is ismert, azok, amelyeknél a hajlásszög módosító (egytengelyes), illetve a napjárást követő (kéttengelyes) rendszerek. Ezek a típusok viszont jóval költségesebbek, mint a fix kialakításúak.

Különleges tartószerkezetek

Léteznek még úgynevezett különleges tartószerkezetek is, melyek sajátos alkalmazást tesznek lehetővé. Ilyen rendszer például:

  • a tetőbe integrált napelemes rendszer, ahol a napelemek gyakorlatilag a cserepekkel kerülnek egy síkba és közvetlenül a szarufákra kerülnek rögzítésre
  • a napelemes teraszok, parkolók, agrovoltaikus rendszerek, ahol egy igen magas tartószerkezetet szükséges felépíteni

Ki szeretnénk hangsúlyozni, hogy a napelemes rendszer telepítését csak megfelelő szakértelemmel, technológia-, alkatrész- és anyagismerettel bíró szakemberekre szabad rábízni. A kivitelezők által leggyakrabban elkövetett és elkerülendő hibák a következők:

  • olcsó, gyenge minőségű elemek kerültek felhasználásra – mi német gyártmányú Würth tartószerkezetet használunk, amelyre 10 év garanciát biztosít a gyártó
  • a napelemek leszorítása nem megfelelő a tartószerkezeten – kollégáink szakképzettségére kimagasló figyelmet fordítunk
  • a napelemek tájolásának és/vagy dőlésszögének beállítása nem ideális – mint ahogy blogbejegyzésünkben is összeszedtük, minden szempontot figyelembe veszünk a napelemes rendszer tervezésénél
  • egy objektum (kémény, fa oszlop) árnyékot vet a napelemekre – minden esetben ragaszkodunk a helyszíni felméréshez, melyet térítésmentesen végzünk, így még akkor meggyőződünk arról, hogy a körülményekhez képest a legideálisabb elhelyezést válasszuk napelemeinek
  • nem a megfelelő rögzítők kerülnek alkalmazásra – a helyszíni felmérés során, kollégánk mindig ellenőrzi, hogy cserép vagy lemez a telepítés felülete és azon belül is nézzük a típust, így a kivitelezésre felkészülten megyünk

A Würth állítható tetőkampójának köszönhetően, nincs szükség minden cserép típusnál másfajta tartóra. Egyetlen mozdulattal minden mérethez igazítani tudjuk a rögzítőelemet.

Vásároljon online Tetőkampó, alumín., 7 mm-es talpfurat kategóriánkból

Cserép tetőnél háromméteres síneket, míg lemez tetőnél trapéz sínt használunk.

  • könnyen korrodálódó tartószerkezeti elemek kerülnek felhasználásra – minőségi, alumínium rögzítő elemeket használunk minden kivitelezésnél
  • az elemek hibásan, pontatlanul kerülnek összeszerelésre – többéves tapasztalatunk alatt sokféle tetővel találkoztunk, kollégáink rutinosak minden tartó típus szerelésében
  • a tartószerkezet hanyag felszerelése miatt nem áll ellen az időjárási viszonyoknak – nagyobb rendszereknél külön napon előszereljük a tartószerkezetet, a megfelelő mennyiségű időt rászánva, így kevesebb a hibázási lehetőség és nem lesz összecsapott az átadott munka

Olyan kivitelezőt szeretnél, aki minden szempontot figyelembe vesz és személyre szabva tervezi meg napelemes rendszered, hogy ne érjen csalódás a termelést illetően? Válaszd a Hódszolár Kft-t!

További bejegyzések
Elvesztél az információk tengerében? Szaldó? Bruttó? Mi segítünk!

Meglévő rendszertulajdonosok, 2023.09.07. előtti igénybejelentéssel rendelkezők Nemrég írtunk blogot a várható fejleményekkel kapcsolatban, akkor azonban még csak kalkulálni tudtunk az esetleges lehetőségekkel. Nagy port kavart az a TikTok videó, amiben az éves szaldó megszüntetését vetítette előre Lantos Csaba energiaügyi miniszter a már meglévő napelemes rendszerek vonatkozásában. Ezt követően a Fidesz frakcióvezetője a bejelentés felülvizsgálatát kérte, […]

Tovább olvasom
Nézzük az aktuális helyzetet!

Kedves Ügyfeleink, Érdeklődők! Az elmúlt hetekben nap, mint nap fokozott figyelemmel kísérjük az őszre ígért konkrét információkat, ami egyaránt hatással lehet meglévő és leendő Ügyfeleinkre is. Ezért készítettünk egy rövid összefoglalót az aktuális helyzetről. Meglévő napelemes rendszerrel rendelkező Ügyfelek: Még van remény, nincs minden veszve! A múlt héten nagy port kavart Lantos Csaba energiaügyi miniszter […]

Tovább olvasom
Van már engedélyed?

Mi vonatkozik azokra, akik már rendelkeznek hálózatra visszatápláló (2022 októberig beadott igénybejelentés esetén) engedéllyel, szerződéssel? A jelenleg ismertek szerint még mindig azok járnak a legjobban, akik tavaly időben intézkedtek és akár önállóan, akár egy napelemes cégen keresztül, de beadták az igénybejelentésüket az áramszolgáltató felé. Náluk ugyanis minden feltétel adott. Az áramszolgáltató lassú ügyintézésének ellenére, mostanra […]

Tovább olvasom

Amennyiben kérdésed merült fel, vagy árajánlatot szeretnél kérni, fordulj hozzánk bizalommal! 

ImpresszumAdatkezelési tájékoztató
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram