Van már engedélyed?

Mi vonatkozik azokra, akik már rendelkeznek hálózatra visszatápláló (2022 októberig beadott igénybejelentés esetén) engedéllyel, szerződéssel?

A jelenleg ismertek szerint még mindig azok járnak a legjobban, akik tavaly időben intézkedtek és akár önállóan, akár egy napelemes cégen keresztül, de beadták az igénybejelentésüket az áramszolgáltató felé. Náluk ugyanis minden feltétel adott. Az áramszolgáltató lassú ügyintézésének ellenére, mostanra lassan minden, az októberi nagy hullámban beadott igénybejelentőre megküldte az illetékes áramszolgáltató a Műszaki Gazdasági Tájékoztatót (továbbiakban: MGT), ami alapján benyújtható a csatlakozási dokumentáció és ezzel párhuzamosan, akár kezdhető is a kivitelezés. Az ő esetükben az a „probléma” sem áll fenn, hogy amíg nem oldják fel a betáplálási stopot, bármilyen hátrány éri őket amiatt, hogy nem táplálhatnak a hálózatra. Tehát amint minden szükséges dokumentum megérkezik az áramszolgáltató részéről és megtörténik a napelemes rendszer telepítése, az áramszolgáltató lecseréli a mérőórát és kezdődhet a termelés, a többlet „elveszítése” nélkül.

Esetükben csak akkor járhatnak rosszul, a fent említettek alapján, ha jövőre telepítenék rendszerüket. A szaldóról bruttó elszámolásra áttérésről még mindig kevés hiteles információ van, azonban már évek óta köztudott dátum a 2023.12.31. a napelemes szektorban, ugyanis ezt követően az Európai Unió nem engedélyezi a szaldó elszámolást. A bruttónál sokkal kedvezőbb, havi szaldó is valószínűleg csak azokra fog vonatkozni, akik még idén telepíttetik napelemes rendszerüket. Így tehát egyértelműen kijelenthető, hogy nem éri meg kivárni, azoknak sem, akik kaptak engedélyt, az ugyanis hiába érvényes 1 évig, a 2024-es új elszámolási rendszer ezt az érvényességi időt is felülírja.

Mi történik abban az esetben, ha nem az igénybejelentőnket beadó napelemes kivitelezővel szerződnénk?

Szerencsére nem jár semmilyen hátránnyal az engedélyeztetés szempontjából, ha időközben kivitelezőt váltunk. Mivel sokan nem tudták felmérni az októberi kapkodásban, hogy ki a megbízható kivitelező vagy mekkora a számára szükséges rendszer, így beadtak egy olyan anyagot, ami mostmár nem állja meg a helyét. Ha esetleg korábban nem jártunk utána annak, hogy pontosan mit szeretnénk és ebből mi valósítható meg a helyszíni szempontok alapján, mi a legjobb, akár az ár, akár a minőség szempontjából, még mindig nem késő kivitelezőt váltanunk vagy módosítani pár műszaki adaton.

Az egyik ilyen sarkalatos pont az inverter mérete és típusa. Az igénybejelentőn megjelölt inverterhez képest ugyanis eltérhetünk teljesítmény és típus szempontjából is. Az inverter újabb igénybejelentő beadása és ezáltal sok plusz hónap nélkül is módosítható teljesítményben LEFELÉ. Tehát, ha például az igénybejelentőn egy 10 KW-os inverterre adtuk be az anyagot és erre akár az MGT vagy a szerződés is megérkezett, még mindig van lehetőségünk egy kisebb, akár más típusú invertert is választani. Mivel az inverter az egyik legfontosabb tényező egy napelemes rendszer esetén és az engedélyeztetés szempontjából is ez a legfontosabb (erre szól minden engedély) célszerű jól megválasztani. Az inverter a napelemes rendszerünk agya, tehát itt semmiképpen sem éri meg túlságosan sokat spórolni, a minőség rovására.

Cégünk ebben is az élen jár, ugyanis felső kategóriát kínálunk középkategóriás áron! Az okos rendszer előnyeiről itt olvashatsz, egy megbízható kivitelező fontosságáról pedig itt!

Amennyiben van már engedélyed vagy beadtad időben, de még nem érkezett meg és nem vagy elégedett az általad választott kivitelezővel, keress minket bővebb információért még ma!

További bejegyzések
Elvesztél az információk tengerében? Szaldó? Bruttó? Mi segítünk!

Meglévő rendszertulajdonosok, 2023.09.07. előtti igénybejelentéssel rendelkezők Nemrég írtunk blogot a várható fejleményekkel kapcsolatban, akkor azonban még csak kalkulálni tudtunk az esetleges lehetőségekkel. Nagy port kavart az a TikTok videó, amiben az éves szaldó megszüntetését vetítette előre Lantos Csaba energiaügyi miniszter a már meglévő napelemes rendszerek vonatkozásában. Ezt követően a Fidesz frakcióvezetője a bejelentés felülvizsgálatát kérte, […]

Tovább olvasom
Nézzük az aktuális helyzetet!

Kedves Ügyfeleink, Érdeklődők! Az elmúlt hetekben nap, mint nap fokozott figyelemmel kísérjük az őszre ígért konkrét információkat, ami egyaránt hatással lehet meglévő és leendő Ügyfeleinkre is. Ezért készítettünk egy rövid összefoglalót az aktuális helyzetről. Meglévő napelemes rendszerrel rendelkező Ügyfelek: Még van remény, nincs minden veszve! A múlt héten nagy port kavart Lantos Csaba energiaügyi miniszter […]

Tovább olvasom
Van már engedélyed?

Mi vonatkozik azokra, akik már rendelkeznek hálózatra visszatápláló (2022 októberig beadott igénybejelentés esetén) engedéllyel, szerződéssel? A jelenleg ismertek szerint még mindig azok járnak a legjobban, akik tavaly időben intézkedtek és akár önállóan, akár egy napelemes cégen keresztül, de beadták az igénybejelentésüket az áramszolgáltató felé. Náluk ugyanis minden feltétel adott. Az áramszolgáltató lassú ügyintézésének ellenére, mostanra […]

Tovább olvasom

Amennyiben kérdésed merült fel, vagy árajánlatot szeretnél kérni, fordulj hozzánk bizalommal! 

ImpresszumAdatkezelési tájékoztató
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram