Nézzük az aktuális helyzetet!

Kedves Ügyfeleink, Érdeklődők!

Az elmúlt hetekben nap, mint nap fokozott figyelemmel kísérjük az őszre ígért konkrét információkat, ami egyaránt hatással lehet meglévő és leendő Ügyfeleinkre is. Ezért készítettünk egy rövid összefoglalót az aktuális helyzetről.

Meglévő napelemes rendszerrel rendelkező Ügyfelek: Még van remény, nincs minden veszve!

A múlt héten nagy port kavart Lantos Csaba energiaügyi miniszter szűkszavú Tiktok videója. A videóban elmondta, hogy a telepítéstől induló 10 éves időtartam megmarad az elszámolási rendszer vonatkozásában, azonban az éves szaldó elszámolást havi szaldó váltja fel 2024.01.01-től. Ez azt jelentené, hogy visszamenőlegesen- a már szerződött Ügyfelekre- sem érvényesítenék azokat a feltételeket, amiket a háztartási méretű kiserőművük igénybejelentésekor, illetve beüzemelésekor még biztosnak hihettek. A videót óriási felháborodás kísérte, petíciógyűjtés indult és sokan lemondtak befektetésük korábban kiszámított várható megtérülési idejéről, illetve leginkább azok a rendszertulajdonosok ijedtek meg, akik a hidegebb évszakokat elektromos fűtési megoldással tervezték átvészelni.

Majd pár nap elteltével Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője is reagált Facebook bejegyzés formájában, amiben kifejtette a változtatás kedvezőtlen hatásait a napelem tulajdonosokra nézve és egy kérést fogalmazott meg Lantos Csaba energiaügyi miniszternek. A bejegyzés szövege az alábbiakban olvasható:
„A háború és a szankciók miatt kialakult energiaválság több mint egy éve kilőtte és rángatja az energiaárakat. Ilyen körülmények között nincs helye annak, hogy az unió elvárásai nyomán rosszabb elszámolási feltételeket kapjanak azok a családok, akik az elmúlt években napelem felszerelésével igyekeztek csökkenteni a fogyasztásukat. Ők havonta átlagosan mintegy 20 ezer forintot takarítanak meg az áramköltségeiken.

Nem fair velük szemben, hogy menet közben változnak a szabályok, nem fair, hogy korábban szerzett jogaik sérülnek, hiszen a napelemek telepítésekor más megtérülési feltételekkel számoltak, a brüsszeli direktíva pedig ezeket utólag kívánja megváltoztatni.

A Fidesz a magyar családok érdekeinek védelmére kapott felhatalmazást tavaly a választóktól, és ebbe, bizony, beletartozik a rezsivédelem is.

Éppen ezért arra kérem Lantos Csaba energiaminisztert, hogy - a brüsszeli döntést felülírva - a már megvalósult családi beruházások esetén ne vonjanak el szerzett jogokat, és a kormány döntsön az éves szaldóelszámolás visszaállításáról legalább azon családok esetén, akiket ez korábbi szerződéseik alapján is megilletett!”

Nem sokkal később az Energiaügyi Minisztérium Facebook oldalán tett közzé bejegyzést, reagálva a frakció kérésére:

„Az Energiaügyi Minisztérium érdemben vizsgálja a frakció kérését, a brüsszeli elvárásoktól eltérő elszámolási lehetőségeket.

A következő napokban a tárca közigazgatási államtitkára, Czepek Gábor a szakmai szövetségek képviselőivel, majd Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökével, Juhász Edittel egyeztet.

Egy méltányos elszámolási rendszer kialakítására törekszünk, amely megfelelően támogatja a magyar családokat a saját áramfogyasztásukat részben fedező, meglévő napelemeik működtetésében.”

Reméljük, hogy rövid időn belül megszületik a végleges, reményeink szerint sokkal pozitívabb döntés.

 Jövőbeli Ügyfelek/Érdeklődők:

Lantos Csaba említést tett az újonnan csatlakozókról is, akikre a bruttó elszámolást fog érvényesülni, valamint kiemelte, hogy sok hálózati fejlesztés történt, ami a tavaly novemberben induló betáplálási korlátozás várva várt feloldásának lehetőségét vetíti előre.

Azoknak a helyzete kicsit összetettebb, akik még ezt követően válnak napelemes rendszer tulajdonosává. Akik beadták 2022 október 30-ig az igénybejelentést még reális esélyük van az idén történő beüzemelésre. Ez azt jelenthetné, hogy amennyiben 2024-től változnak az elszámolási rendszer szabályai, akkor még az idén beüzemelt rendszerek éves szaldóelszámolásra lesznek jogosultak. Véleményünk szerint ezért érdemes még idén telepíteni, hiszen 2024-től biztosan elveszik a szaldó lehetőségét, viszont a 2022 októberig beadott igények még hálózatra táplálással és éves szaldóval lettek indítva. Így azoknak az Ügyfeleknek, akik már rendelkeznek engedéllyel, de nincs megfelelő kivitelezőjük vagy inkább szeretnék kivárni a fejleményeket azt javasoljuk, hogy ne várjanak, vágjanak bele a megvalósításba. Cégünk minden kérdésben és az ügyintézés teljes folyamatában igyekszik maximális segítséget nyújtani és Ügyfelei rendelkezésére állni. Fontos, hogy akik az igénybejelentéskor nem választottak kivitelezőt vagy nincsenek megelégedve kivitelezőjükkel is válthatnak a folyamat közben.

A jövőbeli Ügyfelek másik csoportja a 2022. október 30. után beadott igénybejelentéssel rendelkezők. Nekik még reális esélyük lehet idei beüzemelésre, viszont ehhez szükség van az áramszolgáltató pozitív elbírálására. Cégünk gyors ügyintézési és kivitelezési ütemben dolgozik, így az áramszolgáltató adminisztrációs folyamatán múlik, hogy mikorra várható beüzemelés, azonban realisztikus szemmel nézve 2,5 hónap alatt megtörténhet a folyamat teljes lezárása, a rendszer beüzemelése.

Azonban azoknak sem kell elkeseredni és lemondani a napelemes rendszer telepítésről, akik most vagy a közeljövőben várható betáplálási stop feloldása után szeretnék elindítani igénybejelentésüket. Esetükben vélhetően a bruttó elszámolási forma fog érvényesülni, viszont ennek részletszabályai és árai még tisztázatlanok. Amennyiben változtatnak a most érvényes a betáplált és vételezett áram elszámolásának árain egy hosszútávú befektetés boldog tulajdonosává válhatnak, akik tettek energiaköltségeik minimalizálásáért és környezetük zöldebbé tételéért.

Lantos Csaba szeptemberre ígérte a betáplálási korlátozás feloldását és a részletszabályok kihirdetését, így továbbra is folyamatosan figyeljük az eseményeket és tájékoztatást adunk, amint van friss hír.

További bejegyzések
Elvesztél az információk tengerében? Szaldó? Bruttó? Mi segítünk!

Meglévő rendszertulajdonosok, 2023.09.07. előtti igénybejelentéssel rendelkezők Nemrég írtunk blogot a várható fejleményekkel kapcsolatban, akkor azonban még csak kalkulálni tudtunk az esetleges lehetőségekkel. Nagy port kavart az a TikTok videó, amiben az éves szaldó megszüntetését vetítette előre Lantos Csaba energiaügyi miniszter a már meglévő napelemes rendszerek vonatkozásában. Ezt követően a Fidesz frakcióvezetője a bejelentés felülvizsgálatát kérte, […]

Tovább olvasom
Nézzük az aktuális helyzetet!

Kedves Ügyfeleink, Érdeklődők! Az elmúlt hetekben nap, mint nap fokozott figyelemmel kísérjük az őszre ígért konkrét információkat, ami egyaránt hatással lehet meglévő és leendő Ügyfeleinkre is. Ezért készítettünk egy rövid összefoglalót az aktuális helyzetről. Meglévő napelemes rendszerrel rendelkező Ügyfelek: Még van remény, nincs minden veszve! A múlt héten nagy port kavart Lantos Csaba energiaügyi miniszter […]

Tovább olvasom
Van már engedélyed?

Mi vonatkozik azokra, akik már rendelkeznek hálózatra visszatápláló (2022 októberig beadott igénybejelentés esetén) engedéllyel, szerződéssel? A jelenleg ismertek szerint még mindig azok járnak a legjobban, akik tavaly időben intézkedtek és akár önállóan, akár egy napelemes cégen keresztül, de beadták az igénybejelentésüket az áramszolgáltató felé. Náluk ugyanis minden feltétel adott. Az áramszolgáltató lassú ügyintézésének ellenére, mostanra […]

Tovább olvasom

Amennyiben kérdésed merült fel, vagy árajánlatot szeretnél kérni, fordulj hozzánk bizalommal! 

ImpresszumAdatkezelési tájékoztató
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram