Sokba kerülhet a napelem-tulajdonosoknak a szolgáltatóváltás

2021 szeptembertől 1-jétől a Magyar Villamos Művek (MVM) veszi át az ELMŰ-ÉMÁSZ -főként lakossági- ügyfeleit. A szolgáltatóváltás egy augusztus végi extra óraleolvasással jár majd, így a legtöbb fogyasztónak csupán arra kell figyelni, hogy nyár végéig a régi, ősztől az új szolgáltatónak fizesse a számlákat.

A végelszámolás határideje a napelemes ügyfelek egy részénél kellemetlen meglepetést tartogat, hisz beleesik a legmagasabb termelési időszakba, így azok, akik a tavaszi időszakban kötötték a szerződésüket, búcsút mondhatnak a kedvező szaldós elszámolásnak és több tízezer forintnak.

Forintosítsuk a problémát! Az egyik fontos tudnivaló, hogy a napelemes fogyasztók éves díja a következőkből áll össze az ELMŰ tarifája szerint, normál árszabás esetében:

– energiadíj (13,17 forint)
– rendszerhasználati díj (16,38 forint),
– áfa (7,98 forint).

A másik, hogy ugyanazon a hatósági áron kapunk visszatérítést, ha a fogyasztásunknál többet termeltünk, mint amennyit nekünk kell fizetni, ha a termelésünknél többet fogyasztottunk.

A saját napelemünk használatakor ingyenesen használjuk magát a villamosenergia-hálózatot, ahová az energiát betápláljuk. Emiatt a kerekített bruttó áramdíjból (vagyis a teljes összegből) kiesik a rendszerhasználati díj és az áfa is. Így (normál árszabás mellett) 38 forint helyett csak 13 forintot kapunk vissza, vagy fizetünk kilowattóránként.

HA VALAKI AUGUSZTUS 31-HEZ KÉPEST NAGYON TÁVOL, PÉLDÁUL MÁRCIUSBAN KÖTÖTT SZERZŐDÉST, AKKOR NÁLA MOST A LEGMAGASABB TERMELÉSI IDŐSZAKRA ESIK A KIFIZETÉS, A KÖVETKEZŐ 7-8 HÓNAPBAN VISZONT ALIG TERMEL MAJD ÁRAMOT AZ ALACSONY NAPSÜTÉSES ÓRASZÁM MIATT, VAGYIS EBBEN AZ ESETBEN BIZTOSAN MAGAS KÜLÖNBÖZETET KELL MAJD BEFIZETNIE KISS ERNŐ SZERINT.

„Egy átlagos napelemes háztartás 8,2 kilowatt teljesítményű, ezzel nagyjából 10 ezer kilowattórányi energiát tudunk termelni egy évben” – fogalmazott a szövetség elnöke.


Magyarországon mintegy 100 ezer háztartás használ napelemet. Mivel a napelemből érkező energiát be lehet táplálni az elektromos hálózatba, vagyis a „közösbe”, így őket is érinti a szolgáltatóváltás: miután az ELMŰ-ÉMÁSZ visszaadta villamosenergia-szolgáltatási engedélyét, 2021. augusztus 31-én mindenkinek lejár a vele kötött szerződése, és szeptember 1-jétől az új egyetemes szolgáltatót már MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-nek hívják.

A napelemes fogyasztók márciustól augusztusig termelik a legnagyobb mennyiségű energiát, a kevésbé napos hónapokban ezt a mennyiséget használják fel, és az éves szaldós elszámolás alkalmával (ha ilyen periódusban számolnak el a szolgáltatóval) kiderül, hogy többet termeltek-e, mint fogyasztottak, vagyis visszakapnak pénzt, vagy nekik kell fizetniük a többletfogyasztás miatt. A többlettermelés visszaigényléséről itt olvashatsz!

A szaldó elszámolásról pedig itt írtunk korábban! Ez azonban csak az áram árára vonatkozik, az egyéb díjakra nem, így adódik egy jelentős különbség: a fogyasztásért kb. 37 Ft/kWh fizetendő, a túltermelésért azonban csak kb. 15 Ft/kWh üti a markunkat.

A két érték különbsége adott okot a napelem tulajdonosok zúgolódására, ha ugyanis a nyár végi extra leolvasás következtében egy évközi elszámolás is történik, akkor az a helyzet áll majd elő, hogy a nyári túltermelésért fele annyi pénzt sem kapnak a napelemesek, mint amit a téli fogyasztásért ki kell majd fizetniük. Különösen azokat érintené kellemetlenül egy nyár végi évközi elszámolás, akik elektromos fűtést építettek ki a házukban, így a téli fűtéshez szükséges energiát a nyári hónapokban termelik meg.

A váltás miatt az ELMŰ-ÉMÁSZ arra kéri az ügyfeleit, hogy a minél pontosabb elszámolás érdekében augusztusban a megszokott módon adják majd meg mérőállásukat. Az érintett, zömében lakossági ügyfelek augusztus 31-i dátummal végszámlát kapnak majd.

Hogy hány ember járhat rosszul az ELMŰ–MVM cserével? Tavaly év végéig megközelítőleg 85 ezer háztartásban szereltek fel napelemes erőművet, ahol szaldós elszámolásban működhetett a díjfizetés. Ezeknek a harmada, vagyis mintegy 28-29 ezer háztartás található az ÉMÁSZ szolgáltatási területén. Ám azok a fogyasztók, akiknek a szerződéskötési időpontja közel van augusztus 31-hez, pénzügyileg most nyernek, nem járnak rosszul, nem éri őket veszteség.

AZ ÉMÁSZ-SZERZŐDŐK MINTEGY FELE TARTOZIK IDE, ÍGY ÖSSZESEN 14-15 EZER HÁZTARTÁST ÉRINT HÁTRÁNYOSAN A MOSTANI SZOLGÁLTATÓVÁLTÁS.

A fogyasztók végső elkeseredésükben megpróbálhatnak új elszámolási időszakot kérvényezni a szolgáltatónál, kérdés, hogy ezt engedélyezik-e. Ám Kiss Ernő jelzi, az biztos, hogy mindenkinek nem lehet egyszerre a díjelszámolása, hisz akkor a leolvasás is egyszerre zajlana, ezt pedig nem tudják teljesíteni a leolvasók. A nagy túlfizetéstől rettegő ügyeskedők vélhetően megpróbálnak kiskaput találni: ha például a fogyasztó önbevallásos alapon diktálja a fogyasztását, akkor olyan adatokat is rögzíthet – az elszámolásig –, amelyek révén a végén nem kell különbözetet fizetnie.

A szerencsétlen helyzeten túl a szövetség elnöke több komoly bökkenőt is felsorolt. Az egyik a diktálást érinti: a fogyasztást és a termelést telefonon is be lehetne diktálni a szolgáltatónál, ám a szövetséghez napi többtucatnyi panasz érkezik arról, hogy sokszor órákig kell várni, amíg lehetőség nyílik a diktálásra. A másik rögzítési mód, ha feltöltik a fogyasztást az elektronikus ablakba, ám itt is működésképtelenségről panaszkodnak a fogyasztók. A napelemes óraállások rögzítését tehát súlyos infrastrukturális problémák nehezítik.

Az ELMŰ sem tud mit tenni

Az MVM csütörtökön azt a tájékoztatást adta, hogy jövő héten fognak friss információval szolgálni az ügyben. Az E.ON hosszú választ küldött, ennek röviden az a lényege, hogy jogszerűen járnak el a végelszámoláskor, így ők nem tudnak mit tenni ebben a helyzetben.

Azt írták, mivel saját kezdeményezésükre az energetikai hivatal visszavonta a szolgáltatási engedélyüket, a villamos energiáról szóló törvény előírásainak értelmében kötelességük augusztus 31-ig végszámlát készíteniük a fogyasztóiknak, a szerződések megszűnése miatt pedig egy elszámolószámlát is ki kell állítaniuk. Ahol az elszámolás eredményeként az ügyfelük több energiát táplált be, mint amennyit felhasznált, a cég ezt ki fogja fizetni, ha ez fordított, akkor a különbözetet az ügyfél fizeti a végszámla alapján.

Jelzik, az elszámolás után, szeptember 1-jét követően az ELMŰ-ÉMÁSZ már nem tudja a betáplált és felhasznált villamos energiát elszámolni. A HMKE-vel (háztartási méretű kiserőmű) rendelkező ügyfelek esetén, mivel egyedi adottságú rendszerekről, eltérő fogyasztási szokásokról, időjárási környezetről és eltérő elszámolási időszakokról van szó, az elszámolás eredménye ügyfelenként is egyedi lesz.

A szeptember 1-jén esedékes szolgáltatóváltás a villamosenergia-ellátást nem érinti, és nem vonatkozik az ELMŰ-ÉMÁSZ-szal jelenleg is versenypiaci szerződésben álló ügyfelekre - számukra továbbra is a vállalat biztosítja változatlanul a villamosenergia-szolgáltatást.

A szolgáltatóváltás nincs hatással a villamos energia árára.

A számlák kiegyenlítésével kapcsolatos szabály, hogy minden számlát annak a szolgáltatónak kell befizetni, amely azt kiállította. Tehát az ELMŰ-ÉMÁSZ-tól kapott számlákat szeptember 1. után is még a régi szolgáltató felé kell rendezni. Ugyanez érvényes a részletfizetési megállapodásokra is.

Közölték: a Simple Pay rendszerben az ismétlődő fizetés jelenlegi beállítása megszűnik, az online bankkártyás fizetés pedig egy másik banki felületen lesz elérhető. Aki eddig elektronikus úton kapta számláit, továbbra is elektronikus formában tudja megtekinteni azokat szeptember 1-től az MVM Next online ügyfélszolgálatán, ezzel további teendő nincs.

A villamosenergia-hálózat fenntartója és üzemeltetője Budapesten és Pest megye legnagyobb részén továbbra is az ELMŰ Hálózati Kft. lesz, amely az E.ON Hungária Csoport tagja. Az ÉMÁSZ Hálózati Kft. jelenlegi szolgáltatási területén, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, illetve Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye egyes részein - zárási feltételek teljesítését követően - az MVM Émász Áramhálózati Kft. lesz az áramhálózat fenntartója.

Az ügyfélszolgálati elérhetőségek augusztus 31-ig változatlanok.

Az ügyfélszolgálati irodák helyszíne nem változik, azonban szeptember 1-jétől azokat már az MVM Next üzemelteti megváltozott nyitvatartási időben.

Az átállás miatt az ELMŰ-ÉMÁSZ ügyfélszolgálati irodái augusztus 30-án és 31-én zárva tartanak, az online ügyfélszolgálat és a mobilapplikáció pedig augusztus 28. és szeptember 1. reggel 08.00 óra között nem lesz elérhető.

A villamosenergia-hálózat fenntartójaként az ELMŰ Hálózati Kft. szeptembertől két ügyfélszolgálati irodát működtet majd Budapesten és Érden.

Az áramszolgáltató váltás kizárólag a fent említett megyéket érinti, amennyiben nem az ELMŰ-ÉMÁSZ területen lakik, így nem kell plusz költség miatt aggódnia!

Forrás: index

További bejegyzések
Elvesztél az információk tengerében? Szaldó? Bruttó? Mi segítünk!

Meglévő rendszertulajdonosok, 2023.09.07. előtti igénybejelentéssel rendelkezők Nemrég írtunk blogot a várható fejleményekkel kapcsolatban, akkor azonban még csak kalkulálni tudtunk az esetleges lehetőségekkel. Nagy port kavart az a TikTok videó, amiben az éves szaldó megszüntetését vetítette előre Lantos Csaba energiaügyi miniszter a már meglévő napelemes rendszerek vonatkozásában. Ezt követően a Fidesz frakcióvezetője a bejelentés felülvizsgálatát kérte, […]

Tovább olvasom
Nézzük az aktuális helyzetet!

Kedves Ügyfeleink, Érdeklődők! Az elmúlt hetekben nap, mint nap fokozott figyelemmel kísérjük az őszre ígért konkrét információkat, ami egyaránt hatással lehet meglévő és leendő Ügyfeleinkre is. Ezért készítettünk egy rövid összefoglalót az aktuális helyzetről. Meglévő napelemes rendszerrel rendelkező Ügyfelek: Még van remény, nincs minden veszve! A múlt héten nagy port kavart Lantos Csaba energiaügyi miniszter […]

Tovább olvasom
Van már engedélyed?

Mi vonatkozik azokra, akik már rendelkeznek hálózatra visszatápláló (2022 októberig beadott igénybejelentés esetén) engedéllyel, szerződéssel? A jelenleg ismertek szerint még mindig azok járnak a legjobban, akik tavaly időben intézkedtek és akár önállóan, akár egy napelemes cégen keresztül, de beadták az igénybejelentésüket az áramszolgáltató felé. Náluk ugyanis minden feltétel adott. Az áramszolgáltató lassú ügyintézésének ellenére, mostanra […]

Tovább olvasom

Amennyiben kérdésed merült fel, vagy árajánlatot szeretnél kérni, fordulj hozzánk bizalommal! 

ImpresszumAdatkezelési tájékoztató
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram