VÁLTOZIK A NAPELEMES RENDSZEREK ENGEDÉLYEZTETÉSE 2021. MÁJUS 1-JÉTŐL!

Családi ház vagy lakás (építés, korszerűsítés) villanyszerelési munkáival kapcsolatban az első kérdés, ami felmerülhet, hogy milyen mérőhelyet csináltassunk. Három fázisú mérőhely kialakítása eddig akkor volt javasolt, ha nagyobb teljesítményű eszközöket szerettünk volna használni (klíma, villamos főzőlap, szauna, egyéb nagy teljesítményű, motorikus indítású gépek) és feltételeztük, hogy 1x32A (azaz 7360 Watt) teljesítmény nem lesz elegendő.
A lakossági felhasználók számára elérhető kisfeszültségű villamos hálózat mindenhol háromfázisú, így a 3 fázis szinte mindenhol a fogyasztók rendelkezésére áll.

A tápellátás feszültségét illetően az egyfázisú rendszer 230V, míg a háromfázisú 400V feszültségű.

2021. április 30-a után az áramszolgáltató felé leadott napelemes rendszer csatlakozási kérelmet egy fázison már csak 2,5 kW-os inverterig lehet leadni. Ha valaki ennél nagyobb invertert szeretne a napelem rendszerébe illeszteni, akkor fel kell fejlesztetnie a hálózatát 3 fázisra. Egy 2,5 kW-os inverter okos rendszer esetében 3,4 KW-ig terhelhető, de ez az optimálisabb eset. Egy ekkora rendszer nagyjából 13 000 Ft-os havi villanyszámlát vált ki.

2021. április 30-tól tehát, ha napelemes rendszert szeretne és csak egy fázisa van, akkor azt fel kell bővítenie 3 fázisra.
Ez sajnos plusz költséggel fog járni. Jelenleg 32A költségmentes a szolgáltató felé. Így, ha egy fázisról egy szokványos 3x16A-re váltunk, akkor az összesen 48A-ból csak 32A lesz költségmentes. A fennmaradó 16A díja amperenként pedig 3.600 Ft + ÁFA.

További akadály lehet a mérőhely elhelyezkedése, amit szintén figyelembe vesz az áramszolgáltató és amennyiben az házon belül van, a villanyóra kihelyeztetését is vállalnia kell a megrendelőnek, hogy megtörténjen a teljesítménynövelés.

A háromfázisú invertereknél szintén probléma, hogy mindegyik egy minimális darabszámú napelemmel indul el, amit a SolarEdge új háromfázisú, kisteljesítményű inverterek forgalomba hozásával oldott meg. Így tehát, függetlenül a napelemek magas teljesítményétől, a korábbi 14-hez képest, már akár 8 panellel is elindul egy háromfázisú inverter.

További bejegyzések
Hitelkonstrukció vállalkozások számára 2023-ban

A kamatlábak magasak, a hitelfeltételek szigorodnak, forgóeszközhitel-szükséglet megnőtt, az energiahatékonysági fejlesztésekhez pedig forrásokra van szüksége a kkv-knak. A magyar kkv-k talpon maradásának és versenyképességének megőrzése érdekében a kormány arról döntött, hogy 2023 első félévében kezelési költség nélkül, a piaci kamatszinthez képest rendkívül kedvező, évi 5%-os ügyfélkamattal elérhetővé teszi a Széchenyi Kártya Program hiteltermékeit. 2023 januártól […]

Tovább olvasom
Otthonfelújítási támogatás 2022.12.31. után

Meghosszabbította a kormány az otthonfelújítási támogatás igénylésének határidejét három hónappal, de csak speciális esetekben. A támogatást 2023.03.31-ig vehetik igénybe azok, akik kizárólagosan vagy részben napelemes rendszert szerettek volna elszámolni és Mivel sok mindenkinek elhúzódtak a folyamatban lévő projektjei, mint pl a tetőáthajtás, sok esetben a napelemes rendszer nem kerülhetett fel a tetőre, a Kormány erre […]

Tovább olvasom
Nem érdemes tovább várni, pályázat nélkül is megéri napelemet telepíttetni!

Marad a rezsicsökkentés, a Magyar Kormány szerint mintegy 100 ezer kkv részére, azonban ennek szigorú feltételei vannak. Blogbejegyzéseinkben ezeket szedtük össze, illetve, hogy mire számíthatnak azok a vállalkozások, akik kiesnek a kedvezményes villamosenergia- és földgázárra jogosultak köréből. Kitérünk arra is, hogy melyik két fontos dátumot kell feljegyezzük a közeljövőre vonatkozóan. 2022. augusztus 1-től megváltozik az […]

Tovább olvasom

Amennyiben kérdésed merült fel, vagy árajánlatot szeretnél kérni, fordulj hozzánk bizalommal! 

ImpresszumAdatkezelési tájékoztató
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram