VÁLTOZIK A NAPELEMES RENDSZEREK ENGEDÉLYEZTETÉSE 2021. MÁJUS 1-JÉTŐL!

Családi ház vagy lakás (építés, korszerűsítés) villanyszerelési munkáival kapcsolatban az első kérdés, ami felmerülhet, hogy milyen mérőhelyet csináltassunk. Három fázisú mérőhely kialakítása eddig akkor volt javasolt, ha nagyobb teljesítményű eszközöket szerettünk volna használni (klíma, villamos főzőlap, szauna, egyéb nagy teljesítményű, motorikus indítású gépek) és feltételeztük, hogy 1x32A (azaz 7360 Watt) teljesítmény nem lesz elegendő.
A lakossági felhasználók számára elérhető kisfeszültségű villamos hálózat mindenhol háromfázisú, így a 3 fázis szinte mindenhol a fogyasztók rendelkezésére áll.

A tápellátás feszültségét illetően az egyfázisú rendszer 230V, míg a háromfázisú 400V feszültségű.

2021. április 30-a után az áramszolgáltató felé leadott napelemes rendszer csatlakozási kérelmet egy fázison már csak 2,5 kW-os inverterig lehet leadni. Ha valaki ennél nagyobb invertert szeretne a napelem rendszerébe illeszteni, akkor fel kell fejlesztetnie a hálózatát 3 fázisra. Egy 2,5 kW-os inverter okos rendszer esetében 3,4 KW-ig terhelhető, de ez az optimálisabb eset. Egy ekkora rendszer nagyjából 13 000 Ft-os havi villanyszámlát vált ki.

2021. április 30-tól tehát, ha napelemes rendszert szeretne és csak egy fázisa van, akkor azt fel kell bővítenie 3 fázisra.
Ez sajnos plusz költséggel fog járni. Jelenleg 32A költségmentes a szolgáltató felé. Így, ha egy fázisról egy szokványos 3x16A-re váltunk, akkor az összesen 48A-ból csak 32A lesz költségmentes. A fennmaradó 16A díja amperenként pedig 3.600 Ft + ÁFA.

További akadály lehet a mérőhely elhelyezkedése, amit szintén figyelembe vesz az áramszolgáltató és amennyiben az házon belül van, a villanyóra kihelyeztetését is vállalnia kell a megrendelőnek, hogy megtörténjen a teljesítménynövelés.

A háromfázisú invertereknél szintén probléma, hogy mindegyik egy minimális darabszámú napelemmel indul el, amit a SolarEdge új háromfázisú, kisteljesítményű inverterek forgalomba hozásával oldott meg. Így tehát, függetlenül a napelemek magas teljesítményétől, a korábbi 14-hez képest, már akár 8 panellel is elindul egy háromfázisú inverter.

További bejegyzések
Elvesztél az információk tengerében? Szaldó? Bruttó? Mi segítünk!

Meglévő rendszertulajdonosok, 2023.09.07. előtti igénybejelentéssel rendelkezők Nemrég írtunk blogot a várható fejleményekkel kapcsolatban, akkor azonban még csak kalkulálni tudtunk az esetleges lehetőségekkel. Nagy port kavart az a TikTok videó, amiben az éves szaldó megszüntetését vetítette előre Lantos Csaba energiaügyi miniszter a már meglévő napelemes rendszerek vonatkozásában. Ezt követően a Fidesz frakcióvezetője a bejelentés felülvizsgálatát kérte, […]

Tovább olvasom
Nézzük az aktuális helyzetet!

Kedves Ügyfeleink, Érdeklődők! Az elmúlt hetekben nap, mint nap fokozott figyelemmel kísérjük az őszre ígért konkrét információkat, ami egyaránt hatással lehet meglévő és leendő Ügyfeleinkre is. Ezért készítettünk egy rövid összefoglalót az aktuális helyzetről. Meglévő napelemes rendszerrel rendelkező Ügyfelek: Még van remény, nincs minden veszve! A múlt héten nagy port kavart Lantos Csaba energiaügyi miniszter […]

Tovább olvasom
Van már engedélyed?

Mi vonatkozik azokra, akik már rendelkeznek hálózatra visszatápláló (2022 októberig beadott igénybejelentés esetén) engedéllyel, szerződéssel? A jelenleg ismertek szerint még mindig azok járnak a legjobban, akik tavaly időben intézkedtek és akár önállóan, akár egy napelemes cégen keresztül, de beadták az igénybejelentésüket az áramszolgáltató felé. Náluk ugyanis minden feltétel adott. Az áramszolgáltató lassú ügyintézésének ellenére, mostanra […]

Tovább olvasom

Amennyiben kérdésed merült fel, vagy árajánlatot szeretnél kérni, fordulj hozzánk bizalommal! 

ImpresszumAdatkezelési tájékoztató
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram