Többlettermelés elszámolása az áramszolgáltatóval

Sokakat foglalkoztat, hogy mi a teendő a napelemek túltermelése, vagyis a pillanatnyi fogyasztásnál nagyobb áramtermelés esetén. Blogbejegyzésünkben az ilyen esetekre vonatkozóan nyújtunk tájékoztatást arról, hogy mi is a teendője a termelő fogyasztónak és hogyan érinti ez a hálózati szolgáltatót.

A napelem túltermelés jelentése

Mint tudjuk a napelemek csak nappal képesek energiát termelni. Ezt itt részleteztük korábban. Ugyanakkor azt is tudni érdemes, hogy a napelemes rendszerek egész éves működésük során az év különböző szakaszaiban másként termelnek. A napelemek a nyári időszakban például a többszörösét is meg tudják termelni annak a mennyiségnek, amit a téli, borúsabb hónapokban a napelemes rendszer több energiát termel, mint amennyit az adott időszakban el tud a háztartás vagy az üzem fogyasztani. Ilyenkor keletkezik az úgynevezett napelem túltermelés. Az el nem fogyasztott energiát a rendszer betáplálja a hálózatba. A másik eset, amikor nem termelnek a napelemek kellő mennyiséget, ilyenkor szükségszerű a hálózatról áramot vételezni az elektromos berendezések ellátásához.

A fent leírtak alapján pedig 3 különböző módon felhasznált energia típust különböztetünk meg a hálózatra visszatápláló (tehát nem szigetüzemű) napelemes rendszerek esetében: (A kettő közötti különbségről egyébként itt olvashatsz!)

  • megtermelt és teljességében el is fogyasztott, a szükségleteket maximálisan kielégítő energia
  • megtermelt, de azonnal el nem fogyasztott, vagyis hálózatba visszatáplált energia
  • megtermelt, de a hálózatból is vételezett energia

A fent bemutatott 3 eset közül utóbbi kettőnél szükséges elszámolni a helyi szolgáltatóval, annak függvényében, hogy a visszatáplált, vagy a vételezett energia volt-e túlsúlyban. Ez a gyakorlatban a szaldó elszámolás, ahol kilowattóra/kilowattóra alapon történik az elszámolás (ezt váltja fel 2024-től a bruttó elszámolás, amiről itt már írtunk). Az ad-vesz villanyórák segítségével elolvasható és éves szinten elszámolható a hálózatról vételezett és a betermelt energia mennyisége.

Amennyiben ezek kiegyenlítik egymást, akkor nullszaldóról beszélhetünk, amennyiben az egyenleg pozitív, akkor napelem többlettermelés volt. Sokak nem tudják, de a napelem túltermelés elszámolása megvalósítható a hálózati szolgáltatóval. A napelem túltermelés számlázása a legtöbb termelő-fogyasztó számára adott lehetőség. A többlettermelés visszaigénylése nem bonyolult folyamat! A szolgáltatók oldalán található kérvény és egy adóelőleg nyilatkozat benyújtásával és a pontos fogyasztási/termelési adatok megadásával visszaigényelhető a termelt energia ára. Mindenesetre érdemes tisztában lenni azzal, hogy mennyi a napelemmel termelt áram átvételi ára.

Napelem többlettermelés elszámolás lépései

Igen gyakori eset még egy fogyasztáshoz jól méretezett napelemes rendszer esetében is, hogy a termelő-fogyasztó az éves mérőóra leolvasásánál több villamosenergiát termelt a hálózatba, mint amennyit fogyasztott. Ilyenkor adott a lehetőség, hogy a napelem többlettermelés visszaigénylésre kerüljön. Ez általában nem nagy összeg, de nem érdemes veszni hagyni.

Amíg a termelt és vételezett energia kiegyenlíti egymást, addig a szolgáltató az energiadíj és a rendszerhasználati díjak összegével számolja el a megtermelt energiát. Vagyis annyit fizet érte, amennyiért adja. A többlettermelésnél azonban más a helyzet. Ilyenkor csak az energiadíjat számíthatja fel a termelő.

A napelem túltermelés miatti többlettermelés visszaigénylése roppant egyszerű folyamat. Minden termelő fogyasztó kap a szolgáltatótól HMKE (háztartási méretű kiserőmű) üzemeltetésére vonatkozó éves elszámoló számlát, melynek van egy számlarészletező része. A számla végösszeg fejezetében rögzítésre kerül, hogy a többletként keletkezett különbözetet a fogyasztó jogosult a szolgáltató felé kiszámlázni. Bár a szolgáltató weboldalán is található ennek menetéről információ, érdemes felkeresni az ügyfélszolgálatot is az aktuális termelői árak kapcsán.

Az MVM-nél a visszaigénylés igen egyszerű, a vállalat honlapján elérhető egy HMKE kérelem és nyilatkozat nevű dokumentum, melynek kitöltésével lehet kérelmezni a visszatérítést. Az alapadatok megadása mellett az „Értékesített villamos energia” sorba kell beírnunk az elszámoló számlán található többlettermelést. Hogy mennyi is a napelemmel termelt áram átvételi ára és a hálózatról vételezett áram díja aktuálisan, azt ki lehet keresni a korábbi számlákból vagy az MVM oldalán található árszabásból.

A kérelem mellett még egy adóelőleg nyilatkozatra is szükség van, ami szintén egyszerűen letölthető és kitölthető. A dokumentumot a munkáltatóval is alá kell írattatni, majd a kérelemmel együtt postai úton eljuttatni az MVM részére. Ezt követően fizetnek.

Szóval a napelem túltermelés számlázása a fenti lépéseket követve egyszerűen megoldható. Azt azonban fontos tudni, hogy az MFB-s hitelből megvalósított napelemes projektek esetében kizáró tényező a napelem túltermelés és visszaigénylés. Az ilyen módon létrehozott rendszereket minden esetben az adott fogyasztáshoz kellett méretezni, hogy elkerülhetőek legyenek a jövedelemtermelő beruházások.

Napelem túltermelés csökkentése egyszerűen

Amennyiben nem akarunk bajlódni a napelem visszatáplálás elszámolás lépéseivel, de még nem vásároltunk napelemes rendszert, akkor érdemes szakértőkkel egyeztetni a pontos és szükséges méretű napelemes rendszer meghatározásáról. Amennyiben viszont már van napelemes rendszerünk és évről évre napelem többlettermelés áll fenn, akkor érdemes lehet újabb fogyasztót tervezni az ingatlanba. Erre megfelelő lehet egy klíma vagy az elektromos fűtés, amivel környezetbarát módon kiválthatjuk a fűtési energiát és költségeket.

Persze előfordulhat olyan eset is, hogy a napelemes rendszer kiépítése megelőzi egy későbbi tervben lévő nagyfogyasztó beruházás integrálását (pl. elektromos fűtésre történő áttérés), és nem akarunk évekig egy nagyobb rendszer okozta napelem visszatáplálás elszámolás procedúrával bajlódni, viszont megfelelően elő szeretnénk készíteni hozzá a terepet. Ilyen helyzetre nyújt megoldást a Hódszolár Kft által készített összes árajánlat, ugyanis mi mindig úgy kalkulálunk, hogy minden személyre szabott igénynek megfeleljünk. Arra is van lehetőség, hogy a mostani fogyasztás kielégítéséhez szükséges napelemmel tervezünk egy nagyobb teljesítményű invertert. Engedélyeztetni csak az invertert szükséges, így bármikor ki lehet egészíteni később, akár a megnövekedő fogyasztást teljesen lefedve. Természetesen sokkal egyszerűbb dolgunk van egy okos rendszer esetén, ugyanis egy SolarEdge inverter sokkal inkább bővíthető és egy hagyományos rendszerrel ellentétben, nem rontják le a gyengébb teljesítményű panelek a jobbakat.

További bejegyzések
Elvesztél az információk tengerében? Szaldó? Bruttó? Mi segítünk!

Meglévő rendszertulajdonosok, 2023.09.07. előtti igénybejelentéssel rendelkezők Nemrég írtunk blogot a várható fejleményekkel kapcsolatban, akkor azonban még csak kalkulálni tudtunk az esetleges lehetőségekkel. Nagy port kavart az a TikTok videó, amiben az éves szaldó megszüntetését vetítette előre Lantos Csaba energiaügyi miniszter a már meglévő napelemes rendszerek vonatkozásában. Ezt követően a Fidesz frakcióvezetője a bejelentés felülvizsgálatát kérte, […]

Tovább olvasom
Nézzük az aktuális helyzetet!

Kedves Ügyfeleink, Érdeklődők! Az elmúlt hetekben nap, mint nap fokozott figyelemmel kísérjük az őszre ígért konkrét információkat, ami egyaránt hatással lehet meglévő és leendő Ügyfeleinkre is. Ezért készítettünk egy rövid összefoglalót az aktuális helyzetről. Meglévő napelemes rendszerrel rendelkező Ügyfelek: Még van remény, nincs minden veszve! A múlt héten nagy port kavart Lantos Csaba energiaügyi miniszter […]

Tovább olvasom
Van már engedélyed?

Mi vonatkozik azokra, akik már rendelkeznek hálózatra visszatápláló (2022 októberig beadott igénybejelentés esetén) engedéllyel, szerződéssel? A jelenleg ismertek szerint még mindig azok járnak a legjobban, akik tavaly időben intézkedtek és akár önállóan, akár egy napelemes cégen keresztül, de beadták az igénybejelentésüket az áramszolgáltató felé. Náluk ugyanis minden feltétel adott. Az áramszolgáltató lassú ügyintézésének ellenére, mostanra […]

Tovább olvasom

Amennyiben kérdésed merült fel, vagy árajánlatot szeretnél kérni, fordulj hozzánk bizalommal! 

ImpresszumAdatkezelési tájékoztató
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram