Mégis miért éri meg most napelemet telepíttetni?

Az energetikában most hatalmas lehetőség van, olyan, ami eddig nem volt: energiahiány van, a növekvő igények kiszolgálása és ezzel egyidejűleg a környezetszennyező technológiák kiváltása óriási kihívást jelent világszerte. Ez szoros összefüggésben van a napelemes erőművek felfutásával, illetve a teljes energetikai rendszer változásával. A terv Paks 2 volt, azonban egy új atomerőmű önmagában még nem fogja megoldani az energiahiányt. Szükség lenne más megoldásra is, mert az utolsó szenes erőművünket is ki kellene fokozatosan vezetni, de például gázturbinás erőmű sem épült, több, mint tíz éve. Ezzel azonban nem vagyunk egyedül, a közép-kelet-európai régióban más sem foglalkozott azóta ezzel a problémakörrel.

A megújuló energiák között berobbant a napelem. Egyre nagyobb igényeket támasztunk saját magunk elé, hogy a hazai energetikát a megújulók irányába toljuk. A hazai villamosenergia rendszer azonban elavult, így elengedhetetlen, hogy ezt a másik környezethez épített energiahálózatot modernizáljuk. Az energetikai minisztérium is átalakulóban van, ami bizakodásra ad okot, ugyanis azon dolgoznak, hogy a lakosságnak is hozzáférhető legyen az olcsó napenergia. Ehhez pedig a hálózatot kell rendbe tenni.

A rendszerirányító MAVIR (Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító) kimondta, hogy „nem térdelhet le” a hálózat az újfajta kihívások előtt, ám ahhoz, hogy ez így legyen, nagyon sok feladatot kell elvégezniük nekik és a piaci szereplőknek is. Amennyiben a piaci szereplők egy előremutató energiastratégia mentén fel tudnak készülni ezekre a kihívásokra, úgy a hazai szereplők biztonsággal képesek is ezeket megoldani. Tudatos szakmai munkával és korszerűbb technológiák alkalmazásával ez a helyzet orvosolható.

Európa-szerte megfigyelhető a napelemek növekvő száma, egyre több helyen ismerik fel, hogy az éghajlati válságra és az energiakitettségre a megújuló energiaforrások jelentik a legkedvezőbb megoldást. Magyarországon azonban nagyon sok háztartás továbbra sincs tisztában a napelem nyújtotta lehetőségekkel és a hozzáadott értékével. Értéknövelő hatása mellett elektromos áramot állít elő, amit a mai napig sokan nem tudnak, összekeverik a napkollektorral, ami melegvizet állít elő. A kettő közötti különbséget itt részleteztük.

Hiányos szakmai kompetenciák jelenthetik az ágazatban a legnagyobb problémát

A piacon az elmúlt három évben a napelemes kivitelező cégek száma jelentősen megugrott, ami sajnos a szakma felhígulását is magával hozta. A szektor átalakulására a támogatási lehetőségek mellett az energiaárak emelkedése is jelentős hatással volt, akár a lakossági, akár a vállalati szegmensről beszélünk. A mai magyar piacon tevékenykedő vállalkozók jelentős százaléka azt látta, hogy a napelemek – részben a támogatottságuk miatt – mennyire népszerűek és mindenféle tudás vagy releváns tapasztalat nélkül, egyszerűen felültek erre a hullámra.

A komolyabb cégek velük ellentétben hosszú távú stratégiával rendelkeznek, invesztálnak a fejlesztésbe, törekednek a munkafolyamatok optimalizálására, a megfelelő működés kialakítására. Ezek a vállalkozások, beleértve a Hódszolár Kft.-t, olyan minőséget képviselnek és olyan garanciákat biztosítanak az ügyfelek számára, amelyeket egy komolytalanabb cég nem képes. Egy napelemes rendszert hozzáértés nélkül is össze lehet rakni, a bonyolultsága abban rejlik, hogy 15-25 év múlva is ugyanúgy fent maradjon a tetőn és működjön és mivel elektromos áramról beszélünk, lehetőleg ne gyulladjon ki.

Ha a Megrendelő kifizet több millió forintot, majd a rendszer nem a megfelelő hatékonysággal termel, az nagyon bosszantó tud lenni, de az is előfordulhat, hogy egy hibás bekötésből fakadó korrekció több százezer forintba kerül. Korábbi blogunkban részleteztük, hogy mire érdemes figyelni, amikor kivitelezőt választunk, hogy ne érjen minket meglepetés, ez itt olvasható.

Jelentős változás 2022-ben

A piac 2021 őszén bolydult fel, amikor a napelemek létesítéséhez százszázalékos támogatást jelentettek be, de a kevésbé átgondolt konstrukció csak később jelent meg. Szerencsére a 2021 elejétől érvényes otthonfelújítási támogatásban azonban elszámolható volt a napelem telepítés is, ami 50%-os támogatást jelentett, viszont feltétele volt egy 25 év alatti gyermek. A legtöbb megbízható kivitelező a 100%-os pályázattal járó kezdeti öröm ellenére, mérlegelve minden szempontot, a legtöbb érdeklődőt a sokkal kedvezőbb otthonfelújítási támogatás felé terelt, aminek köszönhetően több ezer napelemes rendszer már akár évekkel ezelőtt telepítésre került, míg az ingyenesnek ígért napelemes rendszerek továbbra is váratnak magukra. A két támogatás közötti különbségekről itt írtunk korábban.

Az orosz-ukrán háború kitörésekor még zavartalanul működött a szektor, majd az állóvizet a rezsicsökkentés módosításáról szóló bejelentés kavarta fel, hiszen sokszorosára emelkedett a napelem iránt érdeklődők száma.

Tavaly az ellátásban egy hatalmas űr keletkezett inverterek terén, nem volt ritka, hogy a több százas tételű rendelések darabokban érkeztek. Amikor bejelentették a rezsicsökkentés eltörlését, felrobbant a piac, mindenki elkezdett vásárolni, amely hatására az európai ellátóknál vákuum keletkezett, ami miatt több hónapos szállítási idővel érkeztek a megrendelések. Az ősszel újra induló piac viszont valószínűleg gyorsan hiányos raktárkészlethez fog vezetni, ezért ajánlott olyan céget választani, amely megfelelő raktárkészlettel, kapcsolatokkal és tudásanyaggal rendelkezik.

Az utolsó lökés hosszas várakozást követően 2022 októberében történt, amikor a kormány alapjaiban belenyúlt a napelempiacba és rövid határidőn belül megszüntette a hálózatra való visszatáplálás lehetőségét az október 31-ét követő igények esetében, amit azzal indokolt, hogy az elmúlt években az állami támogatásoknak köszönhetően jelentős mértékben megnőtt a napenergia-termelés Magyarországon. Eredetileg 2030-ra terveztek 6000 megawattnyi napelemes kapacitást, azonban az előrejelzések szerint, ez akár néhány éven belül teljesülhet.

2023 februárjában rekordot döntött a hazai napelemtermelés, minden korábbinál többet, közel 2000 megawattot termeltek a hazai naperőművek. A rekorddöntés napján a hazai áramfogyasztás 37 százalékát fedezte az összesen 2072 megawatt időjárásfüggő megújuló – döntő részben napelemes – termelés. A rekordmennyiségű forrásból így még exportra is jutott. A környezetbarát áramtermelés hozzájárul a klímasemlegességi célok valóra váltásához és a belföldön hozzáférhető energiaforrások erősítik Magyarország energiaszuverenitását.

Ahhoz, hogy ezt a nagymértékű növekedést kezelni tudja a hálózat, jelentős fejlesztések szükségesek. Ezek megvalósulásáig azonban a megbízható ellátás érdekében ideiglenesen tehermentesíteni kellett a hazai villamosenergia-hálózatot.

Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára kiemelte, hogy szerencsére nagyon gyorsan fejlődik a napelemes energiatermelés Magyarországon, a vártnál jóval gyorsabban. Már több, mint fél paksnyi napelemes kapacitással rendelkezünk, melynek harmada háztartási méretű napelemeket jelent, közel 70 százaléka pedig ipari méretű parkokat.

Ami a tavalyi kivitelezéseket illeti, a hazai telepítők arról számoltak be, hogy a napelemes rendszerek minimum 80 százaléka lakossági volt, ami mostanra teljesen átfordult, 90 százalékban ipari megkereséseik vannak. Mindeközben a lakossági felhasználás is inkább a hibrid rendszerek irányába ment el, melyről itt írtunk korábban.

Érdemes azonban kiemelnünk a hibrid és szigetüzemű rendszerek közötti különbséget, ugyanis a köztudatban továbbra sem teljesen egyértelmű, hogy ki mire gondol, amikor azt mondja, hogy függetleníteni szeretné magát a hálózattól.

Hálózatfejlesztés

A lehető legtöbb napelemet kell csatlakoztatni az országos hálózathoz, a kormány ezért megelőlegezi az ehhez szükséges fejlesztések uniós támogatásait Magyarország energiabiztonsága érdekében. A komoly hálózatfejlesztési programokat tavaly kezdte a kormány, 163 milliárd forint összértékű hálózatfejlesztési beruházást támogat az elosztó társaságoknál és a nagyfeszültségű hálózat üzemeltetőjénél az újabb kapacitások rendszerbe kapcsolhatósága érdekében, a fejlesztések jól haladnak.

Az ukrajnai háború hatásai miatt egyre fontosabb a helyben megtermelt energia, a napelemek terjedése viszont olyan ütemű volt az elmúlt években, hogy túlterhelhetik a hálózatot, melynek hatásairól itt írtunk korábban. A fejlesztések ütemében azonban fokozatosan megszűnhet a betáplálási moratórium és az eljárás során arra is figyelnek, hogy az elosztói hálózatot kezelő cégek mindent megtegyenek azért, hogy a jövőbeli szűkületeket is megszüntessék, tehát a későbbiekben is minél többen fel tudjanak majd csatlakozni a hálózatra.

Mikor kerül feloldásra az átmeneti betáplálási korlátozás?

A háztartási méretű kiserőművekre bevezetett átmeneti betáplálási korlátozás akár részleges feloldására elsőként nyár végéig tesz javaslatot az Energiahivatal. Az ideiglenes intézkedés ütemezett kivezetése a kormányrendeletben rögzített menetrend szerint így előreláthatóan októbertől indulhat meg. A későbbiekben háromhavonta ismétlődő felülvizsgálat célja, hogy egyre több, tavaly november óta engedélyeztetett háztartási méretű kiserőmű számára nyíljon meg a lehetőség a hálózati betáplálásra.

Az ideiglenes felfüggesztés további sorsáról az ellátási és hálózati helyzet alapos elemzése nyomán születhet döntés, ennek menetrendjét egy új kormányrendelet határozza meg. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az elosztók adatszolgáltatása alapján, az átviteli rendszerirányító MAVIR álláspontjának figyelembe vételével készít elő javaslatot első alkalommal 2023 augusztus végéig. A kormány ennek ismeretében dönthet majd arról, hogy hol tartja fenn és hol oldja fel a zárolást.

A cégek és szervezetek háromhavonta megismétlik feladataikat mindaddig, míg az ideiglenesen elrendelt betáplálási moratóriumot teljesen fel nem oldják. Ezt követően a hálózati engedélyesek egyedileg dönthetnek egy adott áramkör átmeneti zárolásáról, ha azt feszültségpanaszok indokolják, egyidejűleg tervet kell készíteniük a feloldáshoz szükséges intézkedésekről. A közcélú hálózatba táplálás megnyíló lehetőségéről automatikusan értesítik majd a 2022. november 1. után engedélyeztetett termelő egységek üzemeltetőit.

A rendelet tartalmazza a betáplálási felfüggesztés megszüntetésének legfontosabb dátumait is:

  1. Az elosztó hálózati engedélyesek az elosztói szabályzat módosítására irányuló javaslatukat 2023. június 30. napjáig benyújtják a Hivatal számára jóváhagyásra.
  2. A kisfeszültségű transzformátor zárolásra javasolt áramköre zárolásának feloldásával kapcsolatos vizsgálatot és adatszolgáltatást az elosztó hálózati engedélyes első alkalommal 2023. július 31. napjáig teljesíti.
  3. Az átviteli rendszerirányító a zárolás feloldására vonatkozó álláspontját először 2023. augusztus 15. napjáig küldi meg a Hivatal részére.
  4. A Hivatal az energiapolitikáért felelős miniszternek szóló, a zárolt áramkörök feloldására tett javaslatát először 2023. augusztus 31. napjáig teszi meg.
  5. Az elosztó hálózati engedélyes a kisfeszültségű transzformátorok zárolt áramköreire vonatkozóan az adatszolgáltatást először a betáplálás-felfüggesztés megszüntetéséről szóló rendelet hatálybalépését követő három hónapon belül teszi meg.

Mégis miért éri meg most napelemet telepíttetni?

Olyan tévhit él sokak fejében a napelemekről, ami a pénztárcájukra nézve is káros.

A napelem telepíttetésében gondolkodó felhasználók zöme a korlátozás miatt kivár, pedig az elszámolási rendszer 2024. január 1-től történő megváltozása miatt anyagilag szinte biztosan jobban járnának, ha még e határidő előtt sikerülne létesíttetniük naperőművüket, akkor is, ha azok esetleg csak 2024 végén kezdhetnek el betáplálni a hálózatra. Elosztói és iparági források értelmezése szerint is az idén létesülő napelemes rendszerek akkor is a kedvező szaldó elszámolási rendszerbe kerülnek, ha a hálózati betáplálást csak jövőre kezdhetik meg.

Nem érdemes kivárni

Miközben a korábban benyújtott igények nyomán megvalósuló beruházásoknak köszönhetően lendületesen növekszik a háztartási méretű (HMKE) naperőművek magyarországi állománya, a 2022. október 31. utáni igények alapján létesülő napelemes rendszerekre vonatkozó átmeneti hálózati betáplálási moratórium hatályba lépése óta és ennek hatására a napelemes rendszer telepíttetését fontolgató lakossági és céges felhasználók továbbra is kivárnak döntésükkel. Ez azonban a jelenlegi szabályozási keretek között nem tűnik racionális megközelítésnek, ugyanis az elszámolási rendszer 2024. január 1-től történő megváltozása miatt

ANYAGILAG SZINTE BIZTOSAN JOBBAN JÁRNAK AZOK, AKIKNEK MÉG E HATÁRIDŐ ELŐTT SIKERÜL LÉTESÍTTETNIÜK SAJÁT NAPERŐMŰVÜKET,

akkor is, ha napelemes rendszerük esetleg csak 2024 végén kezdhet el betáplálni a hálózatra.

Az elmúlt időszakban a szabályozási környezetben történt sorozatos, olykor nehezen követhető változások után az átlagosan tájékozott polgárnak a háztartási méretű naperőművekről hallva valószínűleg az az egyik első gondolata, hogy azok lényegében be vannak tiltva. Ez azonban nem igaz, a háztartásoknak, cégeknek és intézményeknek továbbra is lehetséges, és a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján érdemes is napelembe beruházni, ráadásul a közelgő újabb szabályozási változásokat is figyelembe véve érdemes mielőbb belevágniuk a projektbe.


A napelemek betiltásáról szóló tévhit - melynek kialakulásában a médiának is lehetett szerepe - az újonnan létesítendő napelemes rendszerekre vonatkozó ideiglenes betáplálási stop téves értelmezéséből eredhet. A félreértést leegyszerűsítve az okozhatta, hogy a 2022. október 26-án megjelent kormányrendelet kivezetési határidő megjelölése nélkül, bizonytalan időtartamra vezette be a korlátozást, amelynek tartós fennmaradása a legtöbb felhasználó számára valóban soha meg nem térülő beruházássá tenné a napelemes rendszer telepíttetését.

A betáplálási stop azonban legkésőbb 2024. december 31-én megszűnik, amint ezt a kormány Brüsszel felé is vállalta a helyreállítási és ellenállóképességi tervben, továbbá a korlátozás kivezetésének tervezett menetrendjét rögzítő 2023. március 31-i rendeletben is kimondta. Sőt, a fent részletezett menetrend alapján a fokozatos, regionális szemléletű feloldása az országos csatlakozási stopnak már idén ősztől valószínű:

Vagyis, ha valaki most elindítja a beruházást, és nyár közepére-végére elkészül a napelemes rendszere, legjobb esetben őszig, legrosszabb esetben szűk másfél évig nem táplálhatja be a hálózatba a helyben nem felhasznált energiát. A napelemes rendszer 35 éves várható élettartamára és arra tekintettel, hogy a 2024. január 1-től létesített HMKE-k betáplálásának elszámolására várhatóan egy, a jelenleginél kevésbé kedvező rendszer lesz elérhető,


JOBBAN MEGÉRI MIELŐBB LÉPNI ÉS BEVÁLLALNI A LEGFELJEBB JÖVŐ ÉV VÉGÉIG TARTÓ BETÁPLÁLÁSI STOPOT, MINT KIVÁRNI ÉS ÁTCSÚSZNI AZ ÚJ ELSZÁMOLÁSI RENDSZERBE.

Az elszámolási rendszer jövő év elejétől várható megváltozásának konkrétumai még nem világosak, de az igen, hogy a jelenlegi kedvező szaldó elszámolás csak a 2024. január 1. előtt létesített napelemekre lesz igénybe vehető. Ezek a beruházások tíz évig ebben az elszámolási rendszerben maradhatnak, az viszont nem egyértelmű, hogy a jelenlegi kedvező éves szaldó szintén tavaly ősszel előrebocsátott havi szaldóvá alakítása pontosan hogyan is értendő és mely felhasználókra vonatkozik.

Az uniós utasítás alapján 2024. január 1-től érkező új elszámolási rendszerrel kapcsolatos pontos, egyértelmű szabályozást az iparág és az elosztók is nagyon várják. (Elosztói álláspont szerint egyébként a 2024. január 1-jei szaldós határidőt érdemes lenne nem a létesítéshez, hanem például a készre jelentéshez kötni, tekintettel arra, hogy az év végi időszak nem kedvez a beruházáshoz kapcsolódó teendők elvégzésének.)

Még idén érdemes elvégezni a beruházást

Az azonban biztosnak tűnik, hogy az éveshez képest kevésbé kedvező havi szaldó is jobb megtérülési feltételeket kínál, mint a ma még nem ismert, de uniós előírás alapján 2024-től mindenképpen érkező bruttó elszámolás. Utóbbi, a szaldónál kevésbé bőkezű elszámolási rendszer bevezetésének ugyanis az az egyik fő célja, hogy a napelemes felhasználók a jelenleginél nagyobb mértékben járuljanak hozzá a kapcsolódó rendszerhasználati költségekhez, ma ugyanis gyakorlatilag ingyen használhatják a villamosenergia-rendszert, illetve elosztó hálózatot a villamos energia szezonális tárolására.

Az elosztói és iparági források értelmezése szerint is

AZ IDÉN LÉTESÜLŐ NAPELEMES RENDSZEREK AKKOR IS A SZALDÓ ELSZÁMOLÁSI RENDSZERBE KERÜLNEK, HA A HÁLÓZATI BETÁPLÁLÁST CSAK JÖVŐRE KEZDHETIK MEG,

hiszen a betáplálási moratórium csak egy műszaki korlátozás, nem pedig egy elszámolási szabály, így nem befolyásolja azt. Azok tehát, aki napelem telepíttetésében gondolkodnak, azzal járnak a legjobban, ha mielőbb benyújtják erre irányuló igényüket, és még idén elvégeztetik a beruházást, hiszen így biztosíthatják a szaldós rendszerbe való bekerülésüket.

Emellett szól az is, hogy a háztartási napelemes rendszerrel termelt áram jelentős része a betáplálási moratórium alatt sem megy kárba, hiszen az adott ingatlan pillanatnyi energiaigényétől függően helyben elfogyasztható.

A SZALDÓ ELSZÁMOLÁS LEHETŐSÉGE VISZONT BIZTOSAN NEM LESZ ADOTT AZON ÜGYFELEK SZÁMÁRA, AKIK CSAK JÖVŐRE LÉTESÍTIK NAPERŐMŰVÜKET.

A napelem-beruházáson gondolkodó, kivárásra játszó felhasználók tehát könnyen elszalaszthatják ezt a lehetőséget. Mindezt ma valószínűleg kevesen ismerik fel, erre utal az is, hogy az elosztókhoz benyújtott igények száma alaposan visszaesett a betáplálási moratórium bevezetése után, amivel a telepítő cégek új értékesítések befagyására vonatkozó tapasztalata is egybevág.

Bővebb információért, ingyenes helyszíni felmérésért és kalkulációért vagy konkrét árajánlatért keress minket!

Mi vonatkozik azokra, akik már rendelkeznek hálózatra visszatápláló (2022 októberig beadott igénybejelentés esetén) engedéllyel, szerződéssel?

A jelenleg ismertek szerint még mindig azok járnak a legjobban, akik tavaly időben intézkedtek és akár önállóan, akár egy napelemes cégen keresztül, de beadták az igénybejelentésüket az áramszolgáltató felé. Náluk ugyanis minden feltétel adott. Az áramszolgáltató lassú ügyintézésének ellenére, mostanra lassan minden, az októberi nagy hullámban beadott igénybejelentőre megküldte az illetékes áramszolgáltató a Műszaki Gazdasági Tájékoztatót (továbbiakban: MGT), ami alapján benyújtható a csatlakozási dokumentáció és ezzel párhuzamosan, akár kezdhető is a kivitelezés. Az ő esetükben az a „probléma” sem áll fenn, hogy amíg nem oldják fel a betáplálási stopot, bármilyen hátrány éri őket amiatt, hogy nem táplálhatnak a hálózatra. Tehát amint minden szükséges dokumentum megérkezik az áramszolgáltató részéről és megtörténik a napelemes rendszer telepítése, az áramszolgáltató lecseréli a mérőórát és kezdődhet a termelés, a többlet „elveszítése” nélkül.

Esetükben csak akkor járhatnak rosszul, a fent említettek alapján, ha jövőre telepítenék rendszerüket. A szaldóról bruttó elszámolásra áttérésről még mindig kevés hiteles információ van, azonban már évek óta köztudott dátum a 2023.12.31. a napelemes szektorban, ugyanis ezt követően az Európai Unió nem engedélyezi a szaldó elszámolást. A bruttónál sokkal kedvezőbb, havi szaldó is valószínűleg csak azokra fog vonatkozni, akik még idén telepíttetik napelemes rendszerüket. Így tehát egyértelműen kijelenthető, hogy nem éri meg kivárni, azoknak sem, akik kaptak engedélyt, az ugyanis hiába érvényes 1 évig, a 2024-es új elszámolási rendszer ezt az érvényességi időt is felülírja.

Mi történik abban az esetben, ha nem az igénybejelentőnket beadó napelemes kivitelezővel szerződnénk?

Szerencsére nem jár semmilyen hátránnyal az engedélyeztetés szempontjából, ha időközben kivitelezőt váltunk. Mivel sokan nem tudták felmérni az októberi kapkodásban, hogy ki a megbízható kivitelező vagy mekkora a számára szükséges rendszer, így beadtak egy olyan anyagot, ami mostmár nem állja meg a helyét. Ha esetleg korábban nem jártunk utána annak, hogy pontosan mit szeretnénk és ebből mi valósítható meg a helyszíni szempontok alapján, mi a legjobb, akár az ár, akár a minőség szempontjából, még mindig nem késő kivitelezőt váltanunk vagy módosítani pár műszaki adaton.

Az egyik ilyen sarkalatos pont az inverter mérete és típusa. Az igénybejelentőn megjelölt inverterhez képest ugyanis eltérhetünk teljesítmény és típus szempontjából is. Az inverter újabb igénybejelentő beadása és ezáltal sok plusz hónap nélkül is módosítható teljesítményben LEFELÉ. Tehát, ha például az igénybejelentőn egy 10 KW-os inverterre adtuk be az anyagot és erre akár az MGT vagy a szerződés is megérkezett, még mindig van lehetőségünk egy kisebb, akár más típusú invertert is választani. Mivel az inverter az egyik legfontosabb tényező egy napelemes rendszer esetén és az engedélyeztetés szempontjából is ez a legfontosabb (erre szól minden engedély) célszerű jól megválasztani. Az inverter a napelemes rendszerünk agya, tehát itt semmiképpen sem éri meg túlságosan sokat spórolni, a minőség rovására.

Cégünk ebben is az élen jár, ugyanis felső kategóriát kínálunk középkategóriás áron! Az okos rendszer előnyeiről itt olvashatsz, egy megbízható kivitelező fontosságáról pedig itt!

Amennyiben van már engedélyed vagy beadtad időben, de még nem érkezett meg és nem vagy elégedett az általad választott kivitelezővel, keress minket bővebb információért még ma!

További bejegyzések
Elvesztél az információk tengerében? Szaldó? Bruttó? Mi segítünk!

Meglévő rendszertulajdonosok, 2023.09.07. előtti igénybejelentéssel rendelkezők Nemrég írtunk blogot a várható fejleményekkel kapcsolatban, akkor azonban még csak kalkulálni tudtunk az esetleges lehetőségekkel. Nagy port kavart az a TikTok videó, amiben az éves szaldó megszüntetését vetítette előre Lantos Csaba energiaügyi miniszter a már meglévő napelemes rendszerek vonatkozásában. Ezt követően a Fidesz frakcióvezetője a bejelentés felülvizsgálatát kérte, […]

Tovább olvasom
Nézzük az aktuális helyzetet!

Kedves Ügyfeleink, Érdeklődők! Az elmúlt hetekben nap, mint nap fokozott figyelemmel kísérjük az őszre ígért konkrét információkat, ami egyaránt hatással lehet meglévő és leendő Ügyfeleinkre is. Ezért készítettünk egy rövid összefoglalót az aktuális helyzetről. Meglévő napelemes rendszerrel rendelkező Ügyfelek: Még van remény, nincs minden veszve! A múlt héten nagy port kavart Lantos Csaba energiaügyi miniszter […]

Tovább olvasom
Van már engedélyed?

Mi vonatkozik azokra, akik már rendelkeznek hálózatra visszatápláló (2022 októberig beadott igénybejelentés esetén) engedéllyel, szerződéssel? A jelenleg ismertek szerint még mindig azok járnak a legjobban, akik tavaly időben intézkedtek és akár önállóan, akár egy napelemes cégen keresztül, de beadták az igénybejelentésüket az áramszolgáltató felé. Náluk ugyanis minden feltétel adott. Az áramszolgáltató lassú ügyintézésének ellenére, mostanra […]

Tovább olvasom

Amennyiben kérdésed merült fel, vagy árajánlatot szeretnél kérni, fordulj hozzánk bizalommal! 

ImpresszumAdatkezelési tájékoztató
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram